Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οκτώ μονάδες μπροστά ο Τσίπρας!

Οκτώ μονάδες μπροστά ο Τσίπρας!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με τουλάχιστον 8 μονάδες προηγείται ο Αλέξης Τσίπρας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην «αυθόρμητη εκδήλωση γνώμης» των τηλεθεατών που παρακολούθησαν τις συνεντεύξεις του πρωθυπουργού και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε μία περίοδο που οι επιστήμονες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην αξιολόγηση και την ορθή απεικόνιση της κοινής γνώμης μέσω των δημοσκοπήσεων -οι «αποτυχίες» τους είναι διαρκείς- ο τρόπος με τον οποίο οι τηλεθεατές αντιμετώπισαν τις συνεντεύξεις των δύο πολιτικών αρχηγών αποκτά ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σημειώνει σε άρθρο της η Αυγή.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από την τηλεοπτική εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αποκαρδιωτικό τόσο για τον ίδιο όσο και για το κανάλι που τον φιλοξένησε.

Οι τηλεθεατές γύρισαν την πλάτη στον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς η συνέντευξή του όχι μόνο δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση, αλλά οι τηλεθεατές άλλαξαν και κανάλι!

Πριν ξεκινήσει η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη η τηλεθέαση του Alpha ήταν αρκετά καλή στο 23,8%.

Μόλις βγήκε στο δελτίο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφερε «κούρεμα» στα ποσοστά, τα οποία έπεσαν στο 23%.

Στη συνέχεια έπεσαν ακόμη περισσότερο στο 21,5% για να κλείσει η συνέντευξη στο 19,5%.

Στον αντίποδα η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο δελτίο του ΑΝΤ1 (25 Απριλίου) προσέλκυσε σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά το ενδιαφέρον των τηλεθεατών.

Πριν ξεκινήσει η συνέντευξη το δελτίο είχε τηλεθέαση 23,7% και αμέσως με την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα το ποσοστό εκτοξεύτηκε στο 27,3%, συνέχισε να ανεβαίνει το δεύτερο τέταρτο για να φθάσει στο 32,7%, πήγε στο 36% (!) για να κλείσει το τελευταίο τέταρτο, στο 32,3%!

Γίνεται σαφές από την παραπάνω εικόνα ότι η αναμονή των πολιτών, όπως επίσης και οι προσδοκίες, είναι ακόμη με την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, παρά τις απελπισμένες προσπάθειες μεγάλης μερίδας του Τύπου να υπερθεματίζουν στην επιχειρηματολογία της ΝΔ και να διατυμπανίζουν καθημερινά την καταστροφολογία και το χάος.

Ακόμη όμως και από τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, γίνεται σαφές ότι η εικόνα στην κοινή γνώμη, όσο αυτή μπορεί να αποτυπωθεί με ακρίβεια από τις δημοσκοπήσεις, είναι τελείως διαφορετική από αυτή που επιχειρεί να προβάλλει μερίδα των ΜΜΕ.

Από την τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση της Καπα Research προκύπτει ότι η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα παραμένει ισχυρή και οι πολίτες δείχνουν να τον εμπιστεύονται περισσότερο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μία σειρά από ζητήματα, όπως την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους ή την διευθέτηση των κόκκινων δανείων.

Από την ίδια δημοσκόπηση, το στοιχείο που τρομάζει την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ότι δεν λειτουργεί η στρατηγική της, δεν καταφέρνει να πείσει ότι έχει σβήσει το παρελθόν της και ότι μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση.

Σχεδόν 7 στους 10 πολίτες υποστηρίζουν ότι ψήφισαν σωστά τόσο τον Ιανουάριο (68,5%) όσο και τον Σεπτέμβριο (69,5%) του 2015 δίνοντας στην κυβέρνηση της Αριστεράς την ευκαιρία να αναλάβει τη διαχείριση της κρίσης.

Την ίδια ώρα οι πολίτες, αποδίδουν την ευθύνη για την δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πριν από το ξέσπασμα της κρίσης σε ποσοστά 39,5% και μόλις το 7,5% αποδίδει την ευθύνη στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε επιμέρους τομείς, όπως στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ή στην προστασία των επιχειρήσεων, μπορεί να χαρακτηριστεί συγκυριακή, καθώς εμπεδώνεται στην κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να πετύχει το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα των τελευταίων δεκαετιών και έχει ήδη ψηφιστεί και ο εξωδικαστικός μηχανισμός, ο οποίος αναμένεται να δώσει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Δύο δεδομένα, τα οποία πολέμησε λυσσαλέα και επιχείρησε να αποδομήσει η αξιωματική αντιπολίτευση και τα μέσα που τη στηρίζουν.

Είναι φανερό ότι η ΝΔ δεν μπορεί να κυριαρχήσει, παρόλο που για ένα εξάμηνο η κυβέρνηση δεχόταν πιέσεις λόγω αξιολόγησης. Οι πιθανότητες, λοιπόν, μοιάζουν να γέρνουν με σαφήνεια προς την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Δημοσκόπηση MEGA: «Τραυματισμένη» πρωτιά για ΝΔ – Εδραίωση στη δεύτερη θέση για ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Δημήτρης Παπανώτας: Εκτός Ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ με απόφαση Κασσελάκη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr