Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Τραμπ παρεμβαίνει στην υπόθεση Κασόγκι: Πού στέλνει τον Πομπέο

Ο Τραμπ παρεμβαίνει στην υπόθεση Κασόγκι: Πού στέλνει τον Πομπέο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Καθοδόν για το Ριάντ, προκειμένου να συναντήσει ο ίδιος προσωπικά τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Αμέσως μετά ο Αμερικανός υπουργός θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου η πολυμελής ομάδα της τουρκικής αστυνομίας αξιολογεί τα νέα στοιχεία που συνέλεξε έπειτα από περίπου οκτώ ώρες ερευνών στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης – εκεί όπου ο Τζαμάλ Κασόγκι πήγε για μία υπόθεση ρουτίνας και σύμφωνα με τις περισσότερες αναφορές δεν βγήκε ποτέ ξανά ζωντανός.

Στον απόηχο ενός καταιγισμού εξελίξεων, την Άγκυρα να επιμένει ότι έχει αδιάσειστες αποδείξεις ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος και σφοδρός επικριτής του καθεστώτος του βασιλείου δολοφονήθηκε, τον Ντόναλντ Τραμπ να βλέπει πίσω από την ανεξιχνίαστη εξαφάνιση «αδίστακτους δολοφόνους» – χωρίς όμως να εξηγεί πώς κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα – ανεπιβεβαίωτες αναφορές στα αμερικανικά μέσα προσθέτουν κι άλλο δράμα στην υπόθεση.

Το CNN αρχικά και οι «New York Times» ακολούθως, επικαλούμενα πηγές που πρόσκεινται στο βασίλειο, αναφέρουν ότι το Ριάντ ετοιμάζεται να αλλάξει την εκδοχή του και να παραδεχτεί ότι ο Κασόγκι όντως κατέληξε στο προξενείο, στο πλαίσιο μίας ανάκρισης κατά την οποία κάτι δεν πήγε καλά.

Το σενάριο αυτό ενδεχομένως να συμβαδίζει με το οπτικοακουστικό ντοκουμέντο το οποίο υποστηρίζουν οι Τούρκοι ότι έχουν στη διάθεσή τους και στο οποίο ακούγονται φωνές στα Αραβικά.

Απέχει ωστόσο αρκετά από την έτερη εκδοχή, η οποία έχει κυκλοφορήσει ευρέως στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με την οποία πίσω από την δολοφονία του Κασόγκι βρίσκεται ένα 15μελές εκτελεστικό απόσπασμα, το οποίο σκότωσε και στη συνέχεια διαμέλισε το πτώμα του δημοσιογράφου.

Η νέα εκδοχή, εάν τελικά υποστηριχθεί από το Ριάντ και αν ασφαλώς είναι αλήθεια, έχει στόχο να αποκλιμακώσει την ένταση στην πολιτική κρίση που προκάλεσε στο βασίλειο η εξαφάνιση του Κασόγκι.

Πέραν της απειλής των κυρώσεων εις βάρος της Σαουδικής Αραβίας που άφησε να αιωρείται ο Αμερικανός πρόεδρος, δεκάδες κολοσσοί ακύρωσαν τη συμμετοχή τους στο λεγόμενο «Νταβός της Ερήμου», το επενδυτικό συνέδριο το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, στο Ριάντ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Λόιντ Όστιν: Ο Πούτιν θέλει να προχωρήσει παραπέρα αλλά πρέπει να στον σταματήσουμε στην Ουκρανία

Διπλωματικές πηγές: Ο Ερντογάν διαστρεβλώνει την ιστορική αλήθεια για την Κύπρο και προσβάλει τις μνήμες των θυμάτων

«Ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα πρόστιμα 454 εκατ. δολαρίων που του επιβλήθηκαν» λένε οι δικηγόροι του

Νέα πρόκληση από Ερντογάν: «Αν είχαμε πιέσει, η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας»

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr