Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο δικαστήριο των ΗΠΑ δημοσιογράφος που εργάζεται για την τηλεόραση του Ιράν

Στο δικαστήριο των ΗΠΑ δημοσιογράφος που εργάζεται για την τηλεόραση του Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου θα εμφανιστεί σήμερα Παρασκευή μια Αμερικανίδα δημοσιογράφος, η οποία εργάζεται στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν Press TV και η οποία, σύμφωνα με την Τεχεράνη, έχει συλληφθεί και κρατείται στην Ουάσινγκτον.

Το Ιράν έχει απευθύνει έκκληση για την άμεση απελευθέρωση της τηλεοπτικής παρουσιάστριας και παραγωγού ντοκιμαντέρ Μαρζιέχ Χασεμί, ο εργοδότης της οποίας – το αγγλόφωνο δίκτυο Press TV – ανακοίνωσε ότι η υπάλληλός του συνελήφθη την Κυριακή από το FBI στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Σεντ Λούις. Το FBI δεν έχει σχολιάσει την υπόθεση.

«Η Μαρζιέχ Χασεμί, η οποία συνελήφθη από το FBI για άγνωστους λόγους, πρόκειται να εμφανιστεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου της Ουάσιγκτον», μετέδωσε το κρατικό Press TV χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Το δίκτυο μετέδωσε την Τετάρτη δηλώσεις του γιου της Χασεμί σύμφωνα με τις οποίες η 59χρονη δημοσιογράφος, η οποία ζει στο Ιράν περισσότερα από δέκα χρόνια, συνελήφθη ως «ουσιώδης μάρτυρας» σε μια ποινική υπόθεση και δεν έχουν απαγγελθεί επίσημες κατηγορίες εις βάρος της.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή νομοθεσία επιτρέπει στην κυβέρνηση να συλλαμβάνει και να θέτει υπό κράτηση έναν μάρτυρα αν μπορεί να αποδείξει ότι η κατάθεσή του είναι ζωτικής σημασίας σε ποινική υπόθεση και αν δεν μπορεί να εγγυηθεί την παρουσία του με κλήτευση.

Σύμφωνα με το Press TV, η Χασεμί έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ και το όνομά της ήταν Μέλανι Φράνκλιν, το οποίο και άλλαξε όταν ασπάστηκε το ισλάμ. Είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ για να δει την οικογένειά της, σύμφωνα με το δίκτυο.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ καταδίκασε τη σύλληψή της χαρακτηρίζοντάς την «παραβίαση της ελευθερίας του λόγου και απαράδεκτη».

«Είναι η σύζυγος ενός Ιρανού πολίτη και το θεωρούμε καθήκον μας να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των πολιτών μας», είπε ο Ζαρίφ στον ιρανικό αραβόφωνο κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Al-Alam.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η εδρεύουσα στη Νέα Υόρκη Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) κάλεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης να αποκαλύψει τον λόγο που συνελήφθη η Χασεμί.

Σε ανακοίνωσή της η CPJ αναφέρει ότι «το Ιράν φυλακίζει συστηματικά δημοσιογράφους και τουλάχιστον οκτώ βρίσκονται στη φυλακή εξαιτίας της δουλειάς τους όπως διαπίστωσε η Επιτροπή στην ετήσια παγκόσμια καταγραφή της για τις φυλακίσεις τον Δεκέμβριο».

Οι σχέσεις του Ιράν με τις ΗΠΑ είναι τεταμένες από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τη χώρα του από μια διεθνή συνθήκη για τα πυρηνικά και να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης.

Πολλοί Ιρανοί με διπλή υπηκοότητα από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Αυστρία, τον Καναδά και τη Γαλλία έχουν συλληφθεί τα τελευταία χρόνια στο Ιράν και είναι στη φυλακή κατηγορούμενοι για κατασκοπεία και συνεργασία με εχθρικές κυβερνήσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Κάμαλα Χάρις: Κανείς δεν πρέπει να φυλακίζεται επειδή κάπνισε μαριχουάνα

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετικά με δημοσιεύματα για την Κύρωση των Μνημονίων με ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr