Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΗΠΑ: Αυξημένος κίνδυνος παραπληροφόρησης στο Twitter

ΗΠΑ: Αυξημένος κίνδυνος παραπληροφόρησης στο Twitter
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι ειδικοί στην παραπληροφόρηση ζήτησαν να επιδειχθεί «προσοχή» στο Twitter αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς το νέο αφεντικό του σημαντικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης μόλις απέλυσε το μισό προσωπικό του λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί σε σχέση με αυτήν την πλατφόρμα τις ερχόμενες ημέρες.

»Σε ό,τι κάνετε retweet, σε όποιον λογαριασμό έχετε εγγραφεί και σε σχέση με τη δική σας αντίληψη για το τι συμβαίνει», προειδοποίησε για παράδειγμα η Κέιτ Στάρμπερντ, ερευνήτρια στον τομέα της παραπληροφόρησης στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Η καθηγήτρια εκτιμά ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος κακόβουλα άτομα να προσποιούνται ότι είναι άλλοι, να διεξάγουν «συντονισμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης» ή ακόμα και να διαδίδουν φάρσες αρκετά καλά σχεδιασμένες ώστε να κοινοποιούνται από άλλους απρόσεκτους χρήστες.

Σε επιστολή προς τους διαφημιστές την περασμένη Πέμπτη, την ημέρα της εξαγοράς, ο Μασκ υποσχέθηκε στους διαφημιστές ότι το Twitter δεν θα εξελιχθεί σε τοπίο «κόλασης» όπου όλα θα επιτρέπονται.

Αλλά «το Twitter ήταν ήδη κόλαση προτού ο Μασκ πάρει τον έλεγχο και οι ενέργειές του (…) θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα», αντέδρασε η Τζέσικα Γκονζάλες, συνδιευθύντρια της ΜΚΟ Free Press.

Η ίδια φοβάται μήπως οι ικανότητες του Twitter να ελέγχει το περιεχόμενο μειωθούν μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας, «όταν γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πνίγονται στην παραπληροφόρηση και τους εκφοβισμούς των ψηφοφόρων των μειονοτήτων».

Μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Montclair κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ «δημιούργησε την αντίληψη για τους εξτρεμιστές χρήστες ότι οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν».

Ένας συνασπισμός περίπου 60 ενώσεων, ανάμεσά τους η Free Press, κάλεσε την Παρασκευή τους διαφημιστές να μποϊκοτάρουν την πλατφόρμα μέχρι να δεσμευτεί ότι θα είναι «ένα ασφαλές μέρος».

Μέλη αυτού του συνασπισμού συναντήθηκαν με τον επιχειρηματία Μασκ αυτή την εβδομάδα, αφότου αρκετές μελέτες έδειξαν σημαντική αύξηση στη ρητορική μίσους και σε ρατσιστικές προσβολές τις τελευταίες ημέρες.

«Ο Έλον Μασκ έλαβε μέτρα που μας κάνουν να φοβόμαστε ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη», δήλωσε ο συνασπισμός.

Ο πολυεκατομμυριούχος απάντησε, χωρίς να το υποστηρίξει με στοιχεία, ότι «η ρητορική μίσους στην πραγματικότητα μειώθηκε αυτή την εβδομάδα».

Την Παρασκευή, ο Μασκ εξήγησε εν συντομία ότι οι απολύσεις ήταν απαραίτητες επειδή «η εταιρία χάνει περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα».

Προηγουμένως είχε αποδώσει τη μείωση των εσόδων σε «μια ομάδα ακτιβιστών που ασκούσε πίεση στους διαφημιστές, παρόλο που τίποτα δεν άλλαξε με τον έλεγχο του περιεχομένου και κάναμε τα πάντα για να κατευνάσουμε τους ακτιβιστές».

«Αυτά είναι ανοησίες! Προσπαθούν να καταστρέψουν την ελευθερία της έκφρασης στην Αμερική», ξεσπάθωσε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr