Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιάνης Βαρουφάκης: Δεν είχαμε σκοπό να καταλήξουμε σε συμφωνία

Γιάνης Βαρουφάκης: Δεν είχαμε σκοπό να καταλήξουμε σε συμφωνία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Υποδοχή σταρ του σινεμά επιφύλαξαν Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι στον Γιάνη Βαρουφάκη (Διεθνής καριέρα ως Yanis Varoufakis).

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μπορεί να πιέστηκε στο άκαρπο Eurogroup της Τετάρτης, αλλά άξιζε τον κόπο.

Η ελληνική κοινή γνώμη έχει ηθικό ακμαίο, η Κριστίν Λαγκάρντ ένιωσε κάτι να σπαρταράει μέσα της, ο Ντάισελμπλουμ το βράδυ θα κλάψει κάτω από το πάπλωμα.

varoufakis-2

Δεν υπήρξε καμία συμφωνία στο Eurogroup αλλά ούτε και κατάφεραν να βγάλουν κοινό ανακοινωθέν. Η ελληνική πλευρά αρνείται να συνεχίσει το μνημόνιο και αυτό ήταν το μεγαλοπρεπές “όχι”. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να υπάρξει κοινή ανακοίνωση Ελλάδας και Eurogroup, ο Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε:

“Θα απαιτηθούν πολλές αμοιβαίες υποχωρήσεις για να φτάσουμε σε συμβιβασμό” ενώ δήλωσε αισιόδοξος, «γιατί η Ευρώπη ξέρει πάντα να βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα».

Σε ερώτηση αν ασκήθηκαν πιέσεις από τους εταίρους για παράταση του ισχύοντος μνημονίου, είπε ότι έγιναν συζητήσεις, μας τέθηκε το θέμα ότι υπάρχει δανειακή συμφωνία και πρέπει να την επεκτείνουμε.

«Εμείς εξήγησαμε την αμφισβήτηση της λογικής αυτού του προγράμματος», είπε, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει ισορροπία μεταξύ δύο βασικών αρχών που αλληλοσυγκρούονται.

varoufakis-5

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, δεν υπήρξε καμία απειλή από τους εταίρους, θα απαιτηθούν πολλές αμοιβαίες υποχωρήσεις για να φτάσουμε σε συμβιβασμό, και πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει γέφυρα σε κάτι καινούργιο που δεν θα αναπαράγει τα προβλήματα.

Kαταθέσαμε απόψεις που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας νέας Συνθήκης και ενός νέου συμβολαίου με την Ευρώπη, η σημερινή συνάντηση ποτέ δεν είχε στόχο να καταλήξει σε συμφωνία αλλά να ακούσουν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση την ανάλυσή μας για τους λόγους για τους οποίους το πρόγραμμα δεν βγαίνει, αποδείχτηκε τοξικό και καταστροφικό για την οικονομία, κατέληξε.

Η ακριβής δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη, στις σκάλες όπως τον βλέπετε στις φωτογραφίες, είναι η ακόλουθη:

“Σήμερα είχα τη χαρά να βιώσω το πρώτο Eurogroup εδώ στις Βρυξέλλες. Ήταν μια πολλή ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων.

Έντονος διάλογος, δόθηκε η ευκαιρία σε όλους και ιδίως σε εμάς, που ήμασταν εάν θέλετε οι τιμωμένοι της ημέρας, γιατί το ένα θέμα στην ατζέντα, στην ημερήσια διάταξη, ήταν η Ελλάδα. Μας δόθηκε η ευκαιρία να καταθέσουμε τις απόψεις μας για το πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, για τους λόγους που η ελληνική κρίση συνεχίζει να ξανάρχεται και να ξανάρχεται στα ευρωπαϊκά φόρα, καταθέσαμε απόψεις που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας νέας συνθήκης, ενός νέου συμβολαίου με την Ευρώπη, έτσι ώστε η Ελλάδα να πάψει να είναι στα πρωτοσέλιδα, να πάψει να είναι αντικείμενο συζήτησης συνέχεια ξανά και ξανά στο Eurogroup.

Η συζήτηση μετά από αυτό πήρε μια πολύ ενδιαφέρουσα τροπή, γιατί μιλήσαμε τόσο για την ουσία όσο και για τη διαδικασία.

Η σημερινή συνάντηση του Eurogroup ποτέ δεν είχε σκοπό να καταλήξει σε μια συμφωνία, ήταν στόχος της συνάντησης αυτής και για αυτό ήταν ειδική συνεδρία, να γνωριστούμε, να ακούσουν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση τη ρηξικέλευθη ανάλυσή μας για τους λόγους για τους οποίους το πρόγραμμα αυτό δεν βγαίνει και γιατί αποδείχτηκε τοξικό και ιδιαίτερα καταστροφικό για την κοινωνική οικονομία, τις προτάσεις μας όσον αφορά τόσο την ουσία, όσο και τη διαδικασία που μπορούμε να ακολουθήσουμε έτσι ώστε να υπάρξει μία θεραπευτική συμφωνία στο τέλος της συνεδρίασης που θα έχουμε τη Δευτέρα, οπότε συνεχίζουμε, προχωράμε και τη Δευτέρα θα έχουμε τη νέα συνεδρίαση του Eurogroup”.

Από την πλευρά του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι “σημειώσαμε πρόοδο στις συζητήσεις με την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν συμπερασμάτων της συνεδρίασης”.

Δείτε, μια μικρή ιδέα, πώς σχολίασε με χιουμοριστική διάθεση το ελληνικό twitter το Eurogroup και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που εκπροσώπησε ο Γιάνης Βαρουφάκης:

twitter-varoufakis

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Η Γερμανική Αμνηστία ζητά έρευνα για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα του Γιάνη Βαρουφάκη

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...