Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δεν έχει λήξει το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων, λέει Γερμανός δημοσιογράφος

Δεν έχει λήξει το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων, λέει Γερμανός δημοσιογράφος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το ελληνικό αίτημα περί καταβολής πολεμικών επανορθώσεων και επιστροφής του κατοχικού δανείου δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο Βερολίνο, ωστόσο, είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία για να εισακουστεί, διερωτάται η Deutsche Welle.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της DW, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζεται αποφασισμένη να κρατήσει ψηλά στην πολιτική της ατζέντα το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, όπως άλλωστε υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στον προεκλογικό του αγώνα.

Στη DW μίλησε ο Γερμανός δημοσιογράφος και ειδήμων σε ελληνικά ζητήματα Έμπερχαρντ Ρόντχολτς ο οποίος ανέφερε ότι «είναι σωστό να γίνεται σαφής διαχωρισμός μεταξύ του αιτήματος για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και της επιστροφής ενός δανείου που δεν σχετίζεται διόλου με τις επανορθώσεις και το οποίο κρίνεται δίκαιο από όλους τους σοβαρούς διεθνολόγους».

Το αίτημα έχει διατυπωθεί επανειλημμένως

Δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ το Βερολίνο διεμήνυσε χθες εκ νέου ότι θεωρεί το θέμα λήξαν.

Ωστόσο, όπως ανέφερε στη DW o Έμπερχαρντ Ρόντχολτς, ο τελευταίος που έθεσε το θέμα ήταν ο πρώην υπ. Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στις συνομιλίες του με τον Γερμανό Πρόεδρο Γιοάχιμ Γκάουκ.

«Το θέμα λοιπόν βρισκόταν πάντα στο τραπέζι. Το ότι έχει πάρει τώρα τόσο μεγάλη δημοσιότητα, ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πολύ καλή φήμη στη Γερμανία», είπε.

Το θέμα δεν έχει λήξει

Εντέλει, υπό τις παρούσες συνθήκες και με δεδομένη την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας, είναι η κατάλληλη χρονική συγκυρία για να επαναδιατυπωθεί το ελληνικό αίτημα;, διερωτάται η Deutsche Welle.

«Είναι μια καλή ερώτηση. Πρόκειται όμως για ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Όταν η μια πλευρά λέει συνεχώς ότι δεν μιλάμε γι΄ αυτό, αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα θεωρείται λήξαν. Είναι αυτονόητο να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ πιστωτών και οφειλετών», σημειώνει ο Γερμανός δημοσιογράφος και προσθέτει: «Θα ήταν όμως προτιμότερο να έχει διαπραγματευτεί η γερμανική πλευρά με την ελληνική, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παρά να υποστηρίζει συνεχώς ότι το θέμα θεωρείται λήξαν λόγω παρέλευσης χρόνου. Αυτό δεν ισχύει νομικά. Το θέμα θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο της πολιτικής σκακιέρας και όχι των δικαστηρίων, όπου βρισκόταν επί χρόνια, αν όχι δεκαετίες. Το θέμα έχει απασχολήσει ήδη 15 δικαστήρια, μέχρι και τη Χάγη».

Το ερώτημα βέβαια τώρα είναι πώς θα αντιδράσει η γερμανική κυβέρνηση.

«Δυστυχώς το ερώτημα θα μας απασχολήσει καιρό ακόμη εάν δεν γίνουν επιτέλους συνομιλίες και εάν δεν υπάρξουν διαπραγματεύσεις. Ίσως να οδηγήσει σε αυτό η χθεσινή συνεδρίαση στην ελληνική Βουλή. Αλλά δεν γνωρίζω πώς θα αντιδράσει το Βερολίνο», λέει ο κ. Ρόντχολτς.

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Γερμανία αντιτίθεται στη δήμευση περιουσιακών στοιχείων του Κρεμλίνου λόγω των φόβων για αγωγές

Δολοφονήθηκαν δύο Ουκρανοί στρατιώτες στη Γερμανία

Ο Πιστόριους λέει ότι η Ρωσία γεμίζει τις αποθήκες της με όπλα – Μπορεί να ετοιμάζει κάτι μεγαλύτερο;

Γερμανία: Συνελήφθη συνεργάτης Ευρωβουλευτή του AfD για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...