Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκληρό «μπρα ντε φερ» κυβέρνησης – δανειστών – Όλα ανοιχτά

Σκληρό «μπρα ντε φερ»  κυβέρνησης – δανειστών – Όλα ανοιχτά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε ώτα μη ακουόντων , αυτά των εταίρων και δανειστών , μιλούν οι Έλληνες διαπραγματευτές , γεγονός που καθιστά την επίτευξη μιας ενδιάμεσης συμφωνίας εξαιρετικά δύσκολη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός, παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες , ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχει αρχίσει νέες επαφές με την ηγεσία των δανειστών και φέρεται αποφασισμένος να συνεχίσει το σκληρό “μπρα ντε φερ” με τους εταίρους και πιστωτές.

Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να πετύχει την σύγκλιση του Eurogroup μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, και εκεί να ληφθούν οι αποφάσεις που θα ξεμπλοκάρουν την χρηματοδότηση της χώρας, που βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση από άποψη ρευστότητας.

Οι αποφάσεις σε επίπεδο Eurogroup κρίνονται αναγκαίες από το Μαξίμου, καθώς οι επαφές σε τεχνικό επίπεδο δεν έχουν αποφέρει καρπούς, αφού το ΔΝΤ σκληραίνει συνεχώς τη στάση του και επαναφέρει στο τραπέζι απαιτήσεις που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση, όπως οι μειώσεις των συντάξεων και η διατήρηση του κατώτατου μισθού.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στους δανειστές έχει καταστεί σαφές από τα πλέον επίσημα χείλη ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας στις 12 Μαΐου η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταβάλει την δόση στο ΔΝΤ και θα προτιμήσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Προκειμένου η θέση αυτή να μην εκληφθεί ως απειλή, αλλά ως απόφαση μια εκλεγμένης κυβέρνησης που σέβεται το λαό της, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να μην προχωρήσει το νομοσχέδιο για τα μέτρα στη Βουλή, αν προηγουμένως δεν επιτευχθεί μια συμφωνία για την άμεση χρηματοδότηση της χώρας.

Το νομοσχέδιο παραμένει λοιπόν στα συρτάρια του Μαξίμου, έτοιμο για «επεξεργασία» και προσθαφαίρεση μέτρων, υπό τον όρο της χρηματοδότησης .

Μάλιστα η προσδοκία είναι, αυτό να επιτευχθεί την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και συνέρχεται το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που μπορεί να αποφασίσει μέτρα χαλάρωσης της ασφυξίας και χρηματοδότησης της χώρας από τα έντοκα γραμμάτια.

“Ισχύει στο ακέραιο αυτό που έχουμε πει. Εάν η Ελλάδα δεν λάβει χρηματοδοτική ανάσα δεν πρόκειται να εξοφλήσει τη δόση της 12ης Μαίου. Ας αναλάβει και η άλλη πλευρά τις ευθύνες της. Εμείς δείχνουμε πλέον, εξαιρετική διάθεση συνεργασίας”, δήλωσε πηγή του Μαξίμου σύμφωνα με το capital.gr, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Ακόμη και του Δημοψηφίσματος.

“Είναι όπλο της κυβέρνησης που βρίσκεται στο τραπέζι, αναμφίβολα. Μπορεί να μην χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε καν αλλά καθόλου απίθανο δεν είναι να οδηγηθούμε επ αυτού σε αποφάσεις και ανακοινώσεις ακόμη και στο τέλος της προσεχούς εβδομάδος”, εξηγούσε η ίδια πηγή.

Στο μεταξύ οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, σταμάτησαν σήμερα Κυριακή και θα συνεχιστούν την Δευτέρα. Στο επίκεντρο θα συνεχίσουν να βρίσκονται οι περικοπές σε συντάξεις, η διατήρηση του κατώτατου μισθού, αλλά και οι ομαδικές απολύσεις, με το ΔΝΤ διαδραματίζει τον ρόλο του “σκληρού”.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ (βίντεο)

ΣΥΡΙΖΑ για Μαρινάκη: «Τοξικός» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το έγκλημα των Τεμπών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...