Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Financial Times: Ο Ντράγκι δεν θέλει να βάψει τα χέρια του με ελληνικό αίμα

Financial Times: Ο Ντράγκι δεν θέλει να βάψει τα χέρια του με ελληνικό αίμα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μπορεί ορισμένοι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να… λαχταρούν να πυροβολήσουν την Αθήνα, ωστόσο ο Μάριο Ντράγκι δε θέλει να βάψει τα χέρια του με αίμα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Όπως γράφει η εφημερίδα η ΕΚΤ διατηρεί το μονοπώλιο στο τύπωμα ευρώ και αποφασίζει ποιος θα τα πάρει. Έτσι καθώς οι ελληνικές τράπεζες μένουν στην ζωή από την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης με το σταγονόμετρο, η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε μια θέση που μπορεί να αναγκαστεί να τραβήξει την… σκανδάλη.

«Μέχρι τώρα, η απόφαση της ΕΚΤ να εγκρίνει για τις ελληνικές τράπεζες μόνο τους απολύτως απαραίτητους πόρους για να την βγάλουν ως την επόμενη ημέρα, είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που ακολουθεί ώστε να αποφύγει να βάψει τα χέρια της με αίμα», γράφουν οι FT.

Η εφημερίδα επισημαίνει πως καθώς η εκροή καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα κινδύνευε να μετατραπεί σε μαζική φυγή, η πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ανέφερε ότι είναι πολύ επικίνδυνο να δίνονται δάνεια στις ελληνικές τράπεζες μια φορά την εβδομάδα.

Επιπλέον, με τις καθημερινές τηλεδιασκέψεις τα μέλη του Συμβουλίου παραμένουν ενημερωμένα για την κατάσταση στις τράπεζες, λαμβάνοντας πληροφορίες για το ποσό που αποσύρεται κάθε ημέρα.

Ωστόσο, κατά τους FT, ορισμένοι στο Συμβούλιο, που αποτελείται από τα έξη μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και τους 19 επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών της ευρωζώνης, λαχταρούν να «πυροβολήσουν» την Αθήνα.

Τις τελευταίες ημέρες και άλλα μέλη του Συμβουλίου έχουν συνταχθεί με τον πρόεδρο της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, στις εκκλήσεις να επιβάλλει η ΕΚΤ κεφαλαιακούς ελέγχους στην Ελλάδα μέσω της άρνησης μιας αύξησης του ορίου για τον ΕLA, σύμφωνα με δύο καλά πληροφορημένες πηγές.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ βλέπουν την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων ως πολύ ακραίο σενάριο. Πιστεύουν ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να επιβάλλει κανονισμούς που υπονομεύουν την ενιαία αγορά παρά μόνο ως μέτρο έκτακτης ανάγκης.

Αν βρεθεί μια συμφωνία την Τετάρτη, οι νομισματικοί φρουροί της ευρωζώνης θα γλυτώσουν από την ανάγκη να τραβήξουν την σκανδάλη…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

SoftBank: Eπενδύει σχεδόν $1 δισ. στην προώθηση της AI, αξιοποιώντας τα τσιπ της Nvidia

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Τράπεζα της Ελλάδος: Τα δύο «εμπόδια» που βάζει για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων

Τρώνε από τα έτοιμα οι Έλληνες λόγω ακρίβειας – Μείωση καταθέσεων τον Ιανουάριο κατά 5,2 δισ. ευρώ

Δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο: Η κυβέρνηση τους αφήνει στα «νύχια» των τραπεζών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...