Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυτό είναι το μπλόκο του ΔΝΤ στο ασφαλιστικό – Τι ζητά το Ταμείο!

Αυτό είναι το μπλόκο του ΔΝΤ στο ασφαλιστικό – Τι ζητά το Ταμείο!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μπλόκο έβαλε το ΔΝΤ στις περισσότερες προτάσεις ενώ απαιτεί να καταργηθεί το ΕΚΑΣ, να ενοποιηθούν νωρίτερα τα ταμεία και να εφαρμοστούν οι νόμοι (ν3863/2010) για το νέο υπολογισμό των συντάξεων που τελούν σήμερα σε αναστολή.

Συγκεκριμένα ζητούν να εφαρμοστούν ή να αντικατασταθούν με ισοδύναμης απόδοσης μέτρα, οι νόμοι που είχαν συμφωνηθεί για τις επικουρικές και τις υψηλές συντάξεις το 2012 με στόχο τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Οι δανειστές ζητούν εδώ και τώρα (από 1/7/2015) να εφαρμοστούν οι παρεμβάσεις αρχής γενομένης από την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων προκειμένου να εξοικονομηθεί συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1,05% του ΑΕΠ.

Η ελληνική πλευρά είχε προτείνει κάνοντας ένα βήμα πίσω, η αύξηση των ορίων ηλικίας να αρχίσει από 31 Οκτωβρίου 2015 (απόδοση 60 εκ ευρώ το 2015 και 300 εκ το 2016).

Συμφωνία έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή ισχυρών αντικινήτρων για όσους βγαίνουν σε πρόωρη σύνταξη. Οι δανειστές ζητούν να αυξηθούν με βιαστικό βηματισμό τα όρια ηλικίας ώστε το 2022 (αντί του 2025 που θέλει η ελληνική πλευρά) να έχει πιαστεί ο στόχος για συνταξιοδότηση στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας.

Δέχονται να εξαιρεθούν μόνο τα βαρέα και οι μητέρες αναπήρων παιδιών.

Παραμένει χωρίς αλλαγές η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να επιβληθεί σε όσους επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα ενισχυμένο πέναλτι 16% (μείωση της σύνταξης) για κάθε χρόνο πρόωρης αποχώρησης.

Οι δανειστές απέρριψαν την επαναφορά της εισφοράς του ΙΚΑ κατά 3,9% που είχε μειωθεί τον Ιούλιο του 2014 καθώς και την αύξηση της εισφοράς από το 3% στο 3,5% που πληρώνουν οι εργαζόμενοι υπέρ των επικουρικών συντάξεων.

Αντίθετα πρότειναν να επιβληθούν υψηλότερες αυξήσεις στις εισφορές των συνταξιούχων υπέρ υγείας.

Συγκεκριμένα ζήτησαν οι εισφορές στις κύριες συντάξεις να αυξηθούν απο 4% σε 6% αντί για 5% και οι εισφορές για τις επικουρικές να αυξηθούν από 0% σε 6% αντί για 5%.

Στην προτάσή μας για συγχώνευση όλων των επικουρικών στο ΕΤΕΑ, οι θεσμοί προσθέτουν ότι χρειάζεται διαβεβαίωση ότι όλα τα επικουρικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται ιδίοις πόροις ( από τη 1/1/2015) επαναφέροντας ουσιαστικά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Οι δανειστές δεν εγκρίνουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση των υπερηλίκων ανασφάλιστων του ΟΓΑ και προτείνουν περισσότερο στοχευμένη δαπάνη.

Επιμένουν ακόμη στη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ και όχι στην αντικατάστασή του, έως το Δεκέμβριο του 2017 και ξεκαθαρίζουν ότι από το τέλος Ιουνίου, τα κατώτερα όρια των συντάξεων θα χορηγούνται μόνο σε συνταξιούχους που συμπληρώνουν το 67ο όριο της ηλικίας τους.

Οι θεσμοί αναφερόμενοι στη συζήτηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση το φθινόπωρο ( που θα εφαρμοστεί από 1/1/2016) τάσσονται υπέρ της μεγαλύτερης σύνδεσης ανάμεσα στις εισφορές και στις απολαβές. Ζητούν εναρμόνιση των εισφορών όλων των ταμείων στα πρότυπα του ΙΚΑ από την 1/7/2015 .

Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ θα επιτύχουν μείωση ενώ στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ θα επιβληθούν αυξήσεις εισφορών. Ειδικά για τους αυταπασχολούμενους, έχει συμφωνηθεί η διευρυνση της ασφαλιστικής βάσης του ΟΑΕΕ και η επιβολή εισφορών βάσει του πραγματικού τζίρου των επαγγελματιών.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Περίπου 4,2 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν βρει καταφύγιο στην Ε.Ε.

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...