Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Die Zeit : Στη Γερμανία η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θεωρείται βρισιά

Die Zeit :  Στη Γερμανία η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη  θεωρείται  βρισιά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Die Zeit, Γερμανία, Δημοψήφισμα,

Το δημοψήφισμα και το «ΟΧΙ» των Ελλήνων δείχνει την επιθυμία τους να γίνουν και πάλι κύριοι του εαυτού τους και αυτό έχει αλλάξει την κοινωνία σε όλη την Ευρώπη, γράφει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Μάλιστα η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η «Η Ευρώπη πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της το “όχι”», τονίζοντας ότι το δημοψήφισμα στην Ελλάδα κατέστησε ορατό τον βαθύ διχασμό της Ευρώπης.

Για να μη χαθεί μια ολόκληρη γενιά στη νότια Ευρώπη χρειάζονται περισσότερα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζει η Zeit και προσθέτει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη στην Ελλάδα δείχνει πώς η κρίση και η επιθυμία των Ελλήνων να ξαναγίνουν κύριοι του εαυτού τους έχουν αλλάξει την κοινωνία.

Κατά την Zeit oι νέοι Έλληνες ψήφισαν ‘όχι’ γιατί θέλουν βοήθεια χωρίς ανταλλάγματα , αλλά γιατί πλέον δεν έχουν τίποτε να χάσουν.

Για τους νέους στην Ελλάδα η Ευρώπη είναι συνώνυμη της κρίσης, της ύφεσης και της μαζικής ανεργίας. Φώναξαν ‘όχι’ δυνατά, αν και γνώριζαν τις συνέπειες που μπορεί να είχε αυτό: μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη με περισσότερα δεινά και φτώχεια».

Η Zeit, μάλιστα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι αν γίνονταν δημοψηφίσματα σε Ισπανία και Πορτογαλία για τα σκληρά μέτρα λιτότητας, είναι πιθανό το αποτέλεσμα να ήταν το ίδιο.

«Μια ολόκληρη γενιά στην Ευρώπη έχει χαθεί», παρατηρεί η εφημερίδα και σημειώνει πως «Πολλοί άνθρωποι στην Ευρώπη έπειτα από πέντε χρόνια κρίσης έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι δεν θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση χωρίς το ευρώ, ίσως μάλιστα να ήταν και σε καλύτερη. Μια από τις αιτίες για αυτή την πεποίθηση βρίσκεται στη στρατηγική διάσωσης που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή βασιζόταν κυρίως στα μέτρα λιτότητας και τις διαρθρωτικές αλλαγές. Αν και αυτά είναι απαραίτητα η βιασύνη και η πίεση με την οποία εφαρμόστηκαν είχαν υψηλό κοινωνικό κόστος», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Η πολιτική αυτή δίχασε την Ευρώπη στον πλούσιο βορά, που όριζε τους κανόνες, και στον φτωχό νότο που υπέφερε από τον ζυγό. Στη Γερμανία, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πλέον θεωρείται σχεδόν βρισιά: σύμφωνα με κάποιους πρέπει να πληρώνεται με τόκους», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει:

«Και όμως θα μπορούσαν να προέρχονται από τη Γερμανία οι πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας νέας Ευρώπης, και βέβαια αυτό δεν αφορά μόνο τα χρήματα. Στη νότια Ευρώπη μια γενιά νέων ανθρώπων κατηγορούν τη Γερμανία για τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται. Αυτό ήταν κάτι ακόμη που έδειξε το ελληνικό δημοψήφισμα».

Η Ευρώπη, καταλήγει η Zeit, χρειάζεται περισσότερα από μεταρρυθμίσεις και νέους κανόνες: «Δεν αρκεί να καταστεί η νομισματική ένωση ανταγωνιστική, όταν πολλοί άνθρωποι μένουν στο περιθώριο. Η Ευρώπη χρειάζεται μια πειστική και αισιόδοξη προοπτική πέρα από τη συζήτηση για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Απαγορεύτηκε η είσοδος στη Γαλλία του πρύτανη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης – Ήταν γιατρός στη Γάζα

«Πόλεμος» ΕΕ–Ρωσίας στο διαδίκτυο – Ομάδες χάκερ ελεγχόμενες από τη Μόσχα

Γερμανία: Όποιος κλείνει τραπέζι σε εστιατόριο και δεν πάει πληρώνει

Αναποτελεσματικές οι κυρώσεις σε Ρωσία και Ιράν

Η Γερμανία αντιτίθεται στη δήμευση περιουσιακών στοιχείων του Κρεμλίνου λόγω των φόβων για αγωγές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Το «σύνδρομο της μαϊμούς» – Σχέσεις εξάρτησης μέχρι να βρεθεί ο επόμενος
Όσο αστεία κι αν σας φαίνεται η ονομασία του συγκεκριμένου συνδρόμου, η αλήθεια είναι πως...