Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι προτάσεις της Γεννηματά στον Τσακαλώτο για τις επιταγές

Οι προτάσεις της Γεννηματά στον Τσακαλώτο για τις επιταγές
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στην αγορά με τις επιταγές, τις συναλλαγματικές και τα γραμμάτια απέστειλε επιστολή η Φώφη Γεννηματά προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητεί την υιοθέτηση της εν λόγω ρύθμισης: «Ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτες κατά τη λήξη τους, συναλλαγματικές και γραμμάτια σε διαταγή, των οποίων η έκδοση/λήξη τους είναι μέχρι τις 31/10/2015, εφόσον εξοφληθούν μέχρι τις 31/12/12015, δεν αναγγέλονται και κατά συνέπεια δεν καταχωρούνται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, που λειτουργούν για λογαριασμό των Τραπεζών».

Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα, στην πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κυρία Λούκα Κατσέλη και στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάνη Στουρνάρα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Προς τον Υπουργό Οικονομικών
κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
Κοινοποίηση: α)Αν. Υπουργό κ. Δημήτρη Μάρδα
β) Διοικητή Τράπεζας της Ελλάδος
κ. Γιάννη Στουρνάρα
γ)Πρόεδρο Ε.Ε.Τ. κυρία Λούκα Κατσέλη

Κύριε Υπουργέ,

Όπως ήδη γνωρίζετε οι αρνητικές συνέπειες της «τραπεζικής αργίας», στην οικονομία και την αγορά είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Η Κυβέρνηση που με τους χειρισμούς της οδήγησε στην κρίση αυτή, οφείλει να λάβει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα σοβαρά προβλήματα για την οικονομία, τις επιχειρήσεις (και ειδικά τις μικρομεσαίες) και το εμπόριο.

Χαρακτηριστικό είναι το θέμα με τις επιταγές, τις συναλλαγματικές και τα γραμμάτια.
Από τις 20 Ιουλίου και εάν δεν πληρωθούν, σφραγίζονται και μετά την περίοδο 30 ημερών γίνεται η σχετική αναγγελία από τις Τράπεζες στον «Τειρεσία».

Όμως οι βίαιες αλλαγές των όρων λειτουργίας της αγοράς αυτό το διάστημα, έχουν οδηγήσει πολλούς πολίτες σε αδυναμία πληρωμής. Γεγονός όμως που οφείλεται στους απρόβλεπτους και εξωγενείς παράγοντες που επέφερε το capital control και δεν αποτελεί παραβίαση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και των κανόνων της συναλλακτικής πίστης.

Για τους λόγους αυτούς και λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις συνέπεις που έχουν δημιουργηθεί, σας προτείνω την υιοθέτηση της παρακάτω «ρύθμισης»:
«Ακάλυπτες επιταγές, απλήρωτες κατά την λήξη τους, συναλλαγματικές και γραμμάτια σε διαταγή, των οποίων η έκδοση/λήξη τους είναι μέχρι τις 31/10/2015, εφόσον εξοφληθούν μέχρι τις 31/12/12015, δεν αναγγέλονται και κατά συνέπεια δεν καταχωρούνται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, που λειτουργούν για λογαριασμό των Τραπεζών».

Η ρύθμιση αυτή, την οποία ζητά και το σύνολο των φορέων της αγοράς, θα δώσει μια σημαντική «ανάσα» στην λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων. Θα τις βοηθήσει –μέχρι την επάνοδο στην «κανονικότητα»- να ανταπεξέλθουν στα μεγάλα προβλήματα της περιόδου, χωρίς άλλες δυσάρεστες συνέπειες γι’ αυτές και για την απασχόληση των εργαζομένων τους.

Πιστεύω ότι η Κυβέρνηση θα κατανοήσει επί τέλους την αναγκαιότητα αυτή και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές θα υιοθετήσει την πρότασή μου. Επισημαίνω όμως ότι η ρύθμιση για να έχει αποτέλεσμα, πρέπει να είναι ουσιαστική σε χρονική διάρκεια και να μην αποτελεί μια πολύ μικρή –και χωρίς περιεχόμενο- μόνο παράταση».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου κρίνεται η κυβερνητική αλαζονεία

Δημοσκόπηση: Χαμηλές πτήσεις για τα μεγάλα κόμματα – Πρωτιές για Αυτιά και Μπεκατώρου

SoftBank: Eπενδύει σχεδόν $1 δισ. στην προώθηση της AI, αξιοποιώντας τα τσιπ της Nvidia

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

Ανδρουλάκης: Κατέρρευσε παταγωδώς το δόγμα της κυβέρνησης για «νόμο και τάξη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...