Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ντίξον: Ο Τσίπρας πρέπει να σχηματίσει αξιόπιστη κυβέρνηση

Ντίξον: Ο Τσίπρας πρέπει να σχηματίσει αξιόπιστη κυβέρνηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα θα μπορεί να προσβλέπει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπό την προϋπόθεση να σχηματίσει μια σταθερή και αξιόπιστη κυβέρνηση και διατηρήσει μια εποικοδομητική σχέση με τους πιστωτές, εκτίμησε ο Βρετανός πολιτικός αναλυτής Χιούγκο Ντίξον σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ.

Με το αντιβιοτικό στο δηλητήριο που ονομάζεται λιτότητα, χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, λέγοντας: «Ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Αμάρτια Σεν παρομοίωσε τη λιτότητα με το δηλητήριο και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με το αντιβιοτικό που πρέπει να χορηγηθεί στον ασθενή όταν έχει πυρετό».

Ο γνωστός φιλέλληνας τόνισε παράλληλα πως το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι πως « πρέπει να πάρει ένα χάπι που αναμιγνύει το καλό αντιβιοτικό με το κακό δηλητήριο. Δυστυχώς, στην Ελλάδα πρέπει να χορηγηθεί λίγο περισσότερο δηλητήριο. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Παράλληλα, εκτίμησε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, α υπάρξει μια συμφωνία απομείωσης του χρέους, όχι με τη μορφή του «κουρέματος», αλλά με μειωμένα επιτόκια και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Σημείωσε δε ότι «προς το παρόν ελπίζουμε στην άμεση άρση των μέτρων ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων και η ΕΚΤ πιθανότατα θα παρέμβει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αφού θα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί οι τράπεζες και θα έχει σχηματιστεί μια σταθερή και σωστή κυβέρνηση.Το καλό σενάριο είναι αυτό να συμβεί μέσα στο τρέχον έτος, προς τα τέλη του 2015».

Ο Βρετανός πολιτικός αναλυτής υποστηρίζει παράλληλα πως «ακόμη και εάν υπάρξει κούρεμα χρέους, το ΑΕΠ θα μειωθεί». Δεν νομίζει «ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για να αποφευχθεί η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης το τρέχον έτος. Το ερώτημα είναι πότε θα αρχίσει να αναπτύσσεται η οικονομία. Ανάπτυξη θα υπάρξει, αλλά σαφέστατα το τρέχον έτος και το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα εξαιτίας της λιτότητας, των μέτρων ελέγχου της κίνησης κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί και των πιέσεων στην επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη. Δεν μπορεί να περιμένει πολλά κανείς τους επόμενους μήνες όσον αφορά την ανάπτυξη».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τον Ντίξον «είναι η δημιουργία μιας σταθερής και αξιόπιστης κυβέρνησης. Τα δύο πιο σημαντικά θέματα που μάλιστα συνδέονται μεταξύ τους είναι η εμπιστοσύνη και η εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Επειδή δεν εμπιστεύονται τον Τσίπρα ότι θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. Για αυτό χρειάζεται μια σταθερή και αξιόπιστη κυβέρνηση. Και ο Τσίπρας έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να σχηματίσει νέα κυβέρνηση δεδομένης της κατάστασης μέσα στο κόμμα».

Ενώ προχ’ωρησε στην εκτίμηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποφύγει τη διάσπαση, εκτιμόντας πως αυτή η διάσπαση είναι κάτι θετικό τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον ίδιο τον Τσίπρα γιατί θα μπορέσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση που δεν θα είναι τόσο ακραία, ενώ παράλληλα θα είναι και πιο ικανή. Οι έξι μήνες διακυβέρνησης του Τσίπρα ήταν σχετικά αναποτελεσματικοί».

Σύμφωνα με τον κ. Ντίξον «υπάρχουν σήμερα τρεις επιλογές: Η πρώτη είναι πρόωρες εκλογές, όχι και τόσο πρόωρες βέβαια, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, και με τον Τσίπρα να κατεβαίνει στις εκλογές χωρίς την αριστερή πλατφόρμα και τους αντάρτες του κόμματος, όπως ο Γιάννης Βαρουφάκης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η δεύτερη επιλογή είναι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον Τσίπρα πρωθυπουργό, έχοντας διώξει τους αντάρτες, και τη δημιουργία κυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι ή ίσως και το ΠΑΣΟΚ. Και οι δύο αυτές επιλογές είναι καλές. Η τρίτη επιλογή είναι να καταφέρει να ενώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε ένα δυσλειτουργικό γάμο, όπου η μία καταστροφή θα διαδέχεται την άλλη. Δεν θα συνιστούσα την τρίτη επιλογή».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ (βίντεο)

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Ο Ανδρέας Μπούσιος νέος διευθυντής του Γραφείου Τύπου Τσίπρα

Τράπεζα της Ελλάδος: Τα δύο «εμπόδια» που βάζει για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων

Τσίπρας: Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα ευδοκιμήσουν – Η κυβέρνηση παρακάμπτει το Σύνταγμα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...