Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το 48ωρο «φωτιά» για πλειστηριασμούς και ασπίδα στην πρώτη κατοικία

Το 48ωρο «φωτιά» για πλειστηριασμούς και ασπίδα στην πρώτη κατοικία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Φωτιά παίρνουν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές μέσα στο Σαββατοκύριακο για το κλείδωμα της συμφωνίας πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, ώστε να υπάρξει το πράσινο φως στην εκταμίευση της πρώτης δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Αθήνα και θεσμοί δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μία χρυσή τομή κατά τη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, και των εκπροσώπων των πιστωτών. Σήμερα το απόγευμα θα γίνει και νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών κ.κ. Τσακαλώτου, Χουλιαράκη και Σταθάκη με τους επικεφαλής του «κουαρτέτου» Ντέκλαν Κοστέλο, Ντέλια Βελκουλέσκου, Ράσμους Ρέφερ και Νικολά Τζιαμαρόλι.

Την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίστιο της πολιτικής λύσης την οποία αναζητά η Ελλάδα για τα κόκκινα δάνεια, αναμένεται να έχει επαφές με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ αντίστοιχες επαφές είναι πιθανόν να γίνουν και με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και άλλους ηγέτες χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την Κυριακή ενδέχεται να συγκληθεί το Euro Working Group, το οποίο θα εξετάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων και θα εισηγηθεί σχετικά στο Eurogroup.

Το μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων παραμένει η διαχείρηση των κόκκινων δανείων και το εισοδηματικό και περιουσιακό όριο πάνω από το οποίο θα απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας, με τους δανειστές να ζητούν αλλαγές που ουσιαστικά αχρηστεύουν στην πράξη τον νόμο Κατσέλη. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επίσης βρίσκονται αλλαγές στις 100 δόσεις και οι τιμές των γενοσήμων φαρμάκων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων, οι εκπρόσωποι των δανειστών, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις από το ανύπαρκτο όριο των 50.000 ευρώ, ζητούν πλέον να μπορεί να βγει στο σφυρί η πρώτη κατοικία που είναι υποθηκευμένη σε μη εξυπηρετούμενο δάνειο από το όριο των 100.000 ευρώ. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε σε κάποιο σημείο των διαπραγματεύσεων σύγκλιση στο όριο των 150.000 ευρώ, με τους δανειστές εν συνεχεία να ανασκευάζουν, ζητώντας εκ νέου τις 100.000 ευρώ.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση εμμένει στο όριο των 200.000 ευρώ, καθώς παρά την εκπεφρασμένη πρόθεση να κλείσει αμεσα η αξιολόγηση για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση και εν συνεχεία η συζήτηση για το χρέος, το ζήτημα της διαχείρησης των κόκκινων δανείων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της χαρασσόμενης πολιτικής του κυβερνητικού επιτελείου.

Έτσι, η Ελλάδα φέρεται να πρότεινε αυστηρότερα κριτήρια και συγκεκριμένα προστασία από πλειστηριασμό για κατοικίες με αντικειμενική αξία ως 200.000 για ένα άτομο και 250.000 για ζευγάρι, ενώ το ποσό να προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ ανά παιδί, μέχρι τα τρία παιδιά. Παράλληλα, προωθείται και εισοδηματικό όριο, στα 35.000 ευρώ μεικτά για τετραμελή οικογένεια. Επίσης, προτείνεται και όριο για τις οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες στα 200.000 ευρώ.

Το όριο των 150.000 ευρώ θα μπορούσε να είναι ένα αποδεκτό όριο για συμβιβασμό, όμως η κυβέρνηση επιμένει μέχρι ώρας στις 200.000 ευρώ, καθώς εκτιμάται ότι ναι μεν δεν θα αποφευχθεί το φαινόμενο να βγουν σπίτια σε πλειστηριασμό, όμως τουλάχιστον, βάσει των εκτιμήσεων του κυβερνητικού επιτελείου, θα έχουν προστατευτεί οι 9 στου 10 δανειολήπτες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Ρώσοι βγάζουν στο σφυρί σπίτια Ουκρανών προσφύγων στα κατεχόμενα

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...