Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με βαριά ατζέντα στην Αθήνα ο Τζον Κέρι

Με βαριά ατζέντα στην Αθήνα ο Τζον Κέρι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με πολύ βαριά ατζέντα για τη γεωπολιτική σκακιέρα της νοτιοανατολικής Μεσογείου φτάνει στην Αθήνα από τη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Ο κ. Κέρι στις συναντήσεις που θα έχει αρχικά με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και εν συνεχεία με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών, θα θέσει επί τάπητος όλα τα «βαριά χαρτιά» της επικαιρότητας, δηλαδή την προσφυγική κρίση και την απειλή της τρομοκρατίας, το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τέλος το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Οι συνομιλίες που αφορούν στη γείτονα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι διεξάγονται στη σκιά του ρωσοτουρκικού «ψυχρού πολέμου» και ενώ ο Τζον Κέρι μόλις την Πέμπτη συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

Βασική «γραμμή» των ΗΠΑ είναι η διατήρηση της σταθερότητας στο ανατολικό Αιγαίο και η μη διασάλευση των ελληνοτουρκικών σχέσεων από τις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, οι οποίες έχουν επανέλθει στην ψηλά στην επικαιρότητα, μετά και την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από τουρκικά μαχητικά.

Για τις ΗΠΑ η Ελλάδα καλείται να διαδραματίσει έναν ειδικό ρόλο στην ασφάλεια και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ο οποίος μάλιστα υπογραμμίζεται περισσότερο μετά τα χτυπήματα στο Παρίσι.

Στον τομέα της ενέργειας, οι ΗΠΑ επικροτούν τη ελληνική φιλοδοξία να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος με την κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ.

Πέραν τούτου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να αναφερθεί δημόσια στη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στέλνοντας εκ νέου ένα σαφές μήνυμα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού για την απομείωσή του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Λαβρόφ προειδοποιεί ότι η Δύση οδεύει προς μια σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων

Προειδοποίηση από Ρώσο διπλωμάτη για την Ουκρανία – «Η επιπλέον βοήθεια των ΗΠΑ θα στείλει χιλιάδες στη “μηχανή του κιμά”»

Πέντε ρουκέτες από ιρακινό έδαφος έπληξαν αμερικανική βάση στη Συρία

Ο Ζελένσκι πανευτυχής που θα πάρει νέα αμερικανικά δισ. δολάρια

Η NASA προειδοποιεί: «Η Κίνα θα στείλει όπλα στο Φεγγάρι»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...