Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί ο Τσακαλώτος “τα έχωσε” στη Βελκουλέσκου

Γιατί ο Τσακαλώτος “τα έχωσε” στη Βελκουλέσκου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την έντονη αντίδραση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απέναντι στην στάση της επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου, αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, σε άρθρο του στο Έθνος της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», ο Αλέξης Τσίπρας έχει ενημερώσει τους Ευρωπαίους συνομιλητές του για την ανάγκη να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα και να αλλάξει ο ρόλος του.

Αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον με τον οποίο επικοινωνήσαμε δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού και σε ερώτησή μας αναφορικά με τη συμμετοχή του Ταμείου απάντησε ότι είναι μια απόφαση που θα λάβει το διοικητικό συμβούλιο και εφόσον πληρούνται οι όροι που έθεσε άτυπα η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Πρέπει να συμφωνηθεί το συνταξιοδοτικό, πρέπει να ολοκληρωθεί με επιτυχία η αξιολόγηση και πρέπει να πραγματοποιηθεί η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Ακόμα και αν τα παραπάνω, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ολοκληρωθούν με επιτυχία, θα τεθεί το θέμα του ποσού με το οποίο θα συμμετάσχει το Ταμείο, διότι υπάρχουν αντιδράσεις στο ΔΣ».

Οι αντιρρήσεις της Γερμανίας

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι με τα νέα δεδομένα, της αποδοχής δηλαδή του κινεζικού γουάν από το ΔΝΤ και την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων της FED, μπορεί να μη συμφέρει την Ελλάδα να δανειστεί από το ΔΝΤ. «Λόγω αυτής της κατάστασης, όπως την περιέγραψα, δεν αποκλείω οι πλευρές να συμφωνήσουν σε κοινά αποδεκτό διαζύγιο, αν και πρέπει να δώσει κανείς μεγάλη σημασία στις αντιρρήσεις της Γερμανίας», τόνισε ο αξιωματούχος, που πρόσθεσε ότι «η γνώμη (της Γερμανίας) θα μετρήσει περισσότερο εκ των υπολοίπων».

Ο αξιωματούχος εξήγησε ότι «το καλύτερο για την ελληνική κυβέρνηση είναι να παραμείνει το ΔΝΤ ως τεχνικός και εποπτικός σύμβουλος, επειδή έτσι θα έχει έναν ισχυρό σύμμαχο για την ελάφρυνση του χρέους». Με τη διευθέτηση αυτή, οι αξιωματούχοι του Ταμείου θα παρακάθονται στις διαπραγματεύσεις, δεν θα έχουν βέτο, αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι θα επηρεάζουν τους Ευρωπαίους.

Πηγή που γνωρίζει το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων μας περιέγραψε το παρακάτω περιστατικό για να δείξει τον τρόπο συνεννόησης των δανειστών στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων: «Κατά τη συζήτηση για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, παίχθηκε μπροστά στα μάτια των Ελλήνων υπουργών το παιχνίδι του καλού και του κακού. Ο κ. Κοστέλο ήταν τρόπος του λέγειν ”θετικός” και η κ. Βελκουλέσκου η σκληρή. Οταν συζητούνταν το θέμα του επικεφαλής του Ταμείου ο κ. Κοστέλο κοίταζε την εκπρόσωπο του ΔΝΤ πριν απαντήσει. Η κ. Βελκουλέσκου σε δύο περιπτώσεις τού έδωσε να καταλάβει ότι δεν συμφωνεί.

Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο κ. Τσακαλώτος, που είδε τη σκηνή, και τους είπε: ”Τι νομίσατε; Είμαστε αποικία και θα θέσετε επικεφαλής ξένο;”.

Του απάντησαν ότι και σε άλλες χώρες της Ευρώπης συμβαίνει αυτό, αλλά ο υπουργός Οικονομικών ήταν ανυποχώρητος».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Πολάκης συνέθλιψε τον αλαζονικό Τσακαλώτο της ήττας: «Έκανες δώρο 37 δισ. στον Μητσοτάκη και τους τραπεζίτες»

Ο «Τσακαλώτος της ήττας» απαντά στον Τσίπρα, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής

Ο Λάρι Σάμερς για την «επικών διαστάσεων ελληνική τραγωδία»: Το ΔΝΤ έκανε λάθη, η Ελλάδα δεν ήταν αθώο θύμα

ΔΝΤ: Δύο εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες δεν θα επιστρέψουν στην Ουκρανία

«Νέα Αριστερά»: Αυτό είναι το λογότυπο της ΚΟ των «11 φευγάτων» του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...