Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πολιτικές διαβουλεύσεις στα Ιεροσόλυμα μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου

Πολιτικές διαβουλεύσεις στα Ιεροσόλυμα μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

H 2η τριμερής πολιτική διαβούλευση σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Εξωτερικών του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου διεξήχθη στην Ιερουσαλήμ στις 16 Δεκεμβρίου 2015, μεταξύ του Ισραηλινού Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη Ντορ Γκολντ και των ομολόγων του από την Ελλάδα και την Κύπρο, Δημητρίου Παρασκευόπουλου και Αλεξάνδρου Ζήνωνος.

Η πρώτη τριμερής πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 12 Νοεμβρίου του 2014.

Οι τρεις πλευρές εξέτασαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, δεδομένης της σημασίας που αποδίδουν στην ενίσχυση των διμερών δεσμών τους και την επιθυμία επισημοποίησης της τριμερούς περιφερειακής συνεργασίας ως παράγοντα προώθησης της περιφερειακής σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας.

Οι τρεις πλευρές επικεντρώθηκαν στις προοπτικές συνεργασίας στους τομείς:

* Ενεργειακής Ανάπτυξης
* Μετανάστευσης
* Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας
* Τουρισμού
* Περιβάλλοντος
* Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων
* Έρευνας και τεχνολογίας

Συζήτησαν επίσης για την τριμερή συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως, έρευνα και διάσωση, πολιτική προστασία, οικονομική συνεργασία, ναυτιλία, υγεία και ιατρική, εκπαίδευση, γεωργία και αλιεία, επίλυση συγκρούσεων, διαπροσωπικών επαφών και πολιτισμού.

Οι συζητήσεις αντανακλούσαν την κοινή βούληση να ενισχυθεί περισσότερο η συνεργασία των τριών χωρών σε όλους τους τομείς.

Οι τρεις πλευρές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη διεύρυνση της τρομοκρατίας σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο και της προκλήσεις που προκύπτουν από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Αμφότεροι καταδίκασαν όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες και υπογράμμισαν την ανάγκη για περιφερειακή και διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής.

Ο Γενικός Διευθυντής, Πρέσβης Ντορ Γκολντ, επισήμανε τις απειλές που προκύπτουν από την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων του Ιράν και τη διαρκή ανάμειξη του στην τρομοκρατία στην περιοχή και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρέσβης Παρασκευόπουλος, τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί συνολικά το κρίσιμο ζήτημα των προσφυγικών ροών που προκύπτει από τις κρίσεις στην περιοχή, τις ανθρωπιστικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις τους καθώς και τις γενεσιουργές αιτίες τους. Τόνισε επίσης την εξαιρετική σημαντικότητα για όλα τα κράτη της περιοχής, να συμμορφωθούν με τους διεθνείς κανόνες και τις πρακτικές, συμπεριφερόμενα υπεύθυνα εποικοδομητικά για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και συνεργασίας.

Ο Γενικός Διευθυντής Πρέσβης Ζήνων, ενημέρωσε τους ομολόγους του σχετικά με τη διαδικασία διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης του Κυπριακού, με βάση το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι τρεις πλευρές συμφώνησαν να προωθηθούν περαιτέρω τριμερείς διαβουλεύσεις και να διευρύνουν το διάλογο τους σε όλα τα επίπεδα με στόχο την προώθηση των αμοιβαίων συμφερόντων και τη συμβολή στην περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία.

Συμφώνησαν επίσης να συναντώνται σε τακτική βάση και να εγκαθιδρύσουν μια τριμερή διευθυντική επιτροπή σε επίπεδο ανωτέρων διπλωματικών υπαλλήλων που θα επιβλέπουν την πρόοδο των ζητημάτων που συζήτησαν στην ετήσια τριμερή οι Γενικοί Γραμματείς.

Τέλος έλαβαν υπόψιν τους πως οι αρχηγοί των τριών κρατών, Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου θα συναντηθούν για πρώτη φορά σε τριμερή διαβούλευση στη Λευκωσία στις 28 Ιανουαρίου 2016.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γάζα: Ένοπλοι έκλεψαν από τράπεζες εκατομμύρια ευρώ σε ισραηλινά σέκελ

Τουρκία προς Ισραήλ: «Η αναστολή εμπορικών συναλλαγών θα συνεχιστεί μέχρι να εξασφαλιστεί κατάπαυση πυρός στη Γάζα»

Χανίγιε: Η Χαμάς εξετάζει την πρόταση εκεχειρίας με «θετικό πνεύμα»

Ταμασού Ησαΐας: «Το να εμμένεις, για να καλύψεις το αμάρτημά σου, γιατί τιτρώσκεται ο εγωισμός σου, δεν είναι λύση. Είναι συνταγή καταστροφής»

Νετανιάχου σε Μπλίνκεν: Δεν πρόκειται να δεχτώ μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...