Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δημοσκόπηση “μαχαιριά” για τη κυβέρνηση – Τι λένε οι πολίτες για Ν.Δ.

Δημοσκόπηση “μαχαιριά” για τη κυβέρνηση – Τι λένε οι πολίτες για Ν.Δ.
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης ασκούν οι πολίτες, που βλέπουν το μέλλον με όλο και μεγαλύτερη απαισιοδοξία, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ με τη Σία Κοσιώνη.

Ειδικότερα, η συντριπτική πλειοψηφία – το 77,5%- εκτιμάει πως τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις ένα 11,5% θεωρεί πως πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση. Το 5,5% κρίνει πως είναι νωρίς ακόμα για να τοποθετηθεί.

Οι πολίτες βαθμολογούν την κυβέρνηση κάτω από τη βάση: Το 84,5% εμφανίζεται μη ικανοποιημένο από τα κυβερνητικά πεπραγμένα και το 10% εμφανίζεται ικανοποιημένο.

Ως προς τη Νέα Δημοκρατία, το 41% του συνόλου αλλά και το 41,5% των ψηφοφόρων του γαλάζιου κόμματος θεωρούν ότι πρέπει να συντελεσθεί μία μετακίνηση προς το κέντρο ενώ την παραμονή του κόμματος πολιτικά στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα προτιμά το 27% και 38,5% αντίστοιχα.

Εκτίμηση αισιοδοξίας

66,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του (σίγουρα ή μάλλον) θα χειροτερεύσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό μόλις ελαφρά μειωμένο από το 70,5% της αντίστοιχης έρευνας του Νοεμβρίου.

Άλλωστε αυτό το αποτέλεσμα είναι συμβατό με το γεγονός ότι κατά 77,5% οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι τα πράγματα (στη / για τη χώρα και τους πολίτες) κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Μάλιστα αυτή την απάντηση έδωσαν περισσότεροι από τους μισούς (57%) οι ερωτηθέντες – ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ποσοστά είναι σχεδόν αμετάβλητα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα της έρευνας του Νοεμβρίου.

Στο ίδιο πλαίσιο το συντριπτικό 84,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο με τις έως τώρα επιδόσεις της κυβέρνησης και μάλιστα μη ικανοποιημένο δηλώνει το 67% των ερωτηθέντων που στις εκλογές του Σεπτεμβρίου δήλωσαν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου το 85,5% «βλέπει» δυσκολότερα μέτρα μέσα στο νέο έτος από όσα έχουν ήδη εφαρμοσθεί, ειδικά δε από τους ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εκτίμηση έκανε το 75,5%.

Στο ερώτημα κατά πόσο κινδυνεύει η κυβέρνηση να απολέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία λόγω των μέτρων που καλείται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, οι απαντήσεις είναι σχεδόν μοιρασμένες, καθώς ένα σημαντικό ποσοστό 39% δηλώνει ότι εκτιμά πως πράγματι κινδυνεύει η κυβέρνηση να χάσει βουλευτές (και ένα 12,5% ότι δεν γνωρίζει / δεν απαντά) με το προβάδισμα (48,5%) τελικά να δίνεται στο ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την κυβέρνηση. Ενισχυμένο – ως αναμένετο – το αντίστοιχο ποσοστό στους ερωτηθέντες – ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, φτάνει στο 56%.

Σε περίπτωση πάντως που επαληθεύετο το σενάριο απώλειας της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας το 51,5% του συνόλου θεωρεί ότι η καλύτερη επιλογή του Αλέξη Τσίπρα θα ήταν να προχωρήσει στον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης / ευρύτερης συνεργασίας. Ακόμη πιο κοντά σε αυτή την επιλογή οι ερωτηθέντες – ψηφοφόροι της ΝΔ (67,5%) από εκείνους του ΣΥΡΙΖΑ (41%). Περαιτέρω το 21% του όλου προκρίνει την αναζήτηση στήριξης από άλλες πολιτικές δυνάμεις στην παρούσα Βουλή ενώ το 18,5% προτιμά την προσφυγή Τσίπρα σε πρόωρες εκλογές.

Εσωκομματικές εξελίξεις στη Ν.Δ.

44% του συνόλου των ερωτηθέντων εκτιμά ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα που θα αντικαταστήσει μακροπρόθεσμα τη ΝΔ ενώ (μόλις;) το 30% εκτιμά ότι η ΝΔ πρέπει να παραμείνει ως έχει. Μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος τα ποσοστά αλλάζουν και την προτίμησή του στη ΝΔ με την παρούσα της μορφή δηλώνει το 57%, σε σχέση με το 29,5% που εκτιμά ότι το η καλύτερη εξέλιξη για την ακροδεξιά είναι να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα στο εγγύς μέλλον.

Αναφορικά με το χώρο στον οποίον πρέπει να κινηθεί πολιτικά η ΝΔ, το 41% του συνόλου αλλά και το 41,5% των ψηφοφόρων του γαλάζιου κόμματος θεωρούν ότι πρέπει να συντελεσθεί μία μετακίνηση προς το κέντρο ενώ την παραμονή του κόμματος πολιτικά στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα προτιμά το 27 και 38,5% αντίστοιχα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμφώνησε αμαχητί σε ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας με την ΕΕ

Δημοσκόπηση GPO: Πρώτη η ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ

Κασσελάκης: Γονείς πολλών ανθρώπων και δη βουλευτών πεθαίνουν στα νοσοκομεία επί κυβέρνησης Μητσοτάκη

Κασσελάκης για Ευρωεκλογές: Στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες του Ιουνίου

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...