Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρουμπινί: Υπαρκτό το ενδεχόμενο ενός Grexit το 2016

Ρουμπινί: Υπαρκτό το  ενδεχόμενο ενός Grexit το 2016
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Grexit, Ευρωζώνη, Νουριέλ Ρουμπινί,

Τις προβλέψεις του για τις προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος ολόκληρος ο πλανήτης το νέο έτος κάνει σε άρθρο του ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, υποστηρίζοντας πως οι γεωπολιτικοί και γεωοικονομικοί κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται, ενώ ζωντανό, όπως εκτιμά, παραμένει και το ενδεχόμενο ενός Grexit.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η Μέση Ανατολή φλέγεται και ένας πόλεμος μεταξύ σουνιτών-σιιτών γίνεται ολοένα και πιο ορατός. Επιπλέον, η άνοδος της Κίνας τροφοδοτεί ένα ευρύ φάσμα εδαφικών διαφορών στην Ασία, το ουκρανικό ζήτημα είναι πιθανό να αναζωπυρωθεί μέσα στο έτος, ενώ νέες επιδημίες είναι πιθανό να χτυπήσουν τον πλανήτη. Απειλή αποτελεί όμως και ένας διαδικτυακός πόλεμος.

Η Ευρώπη, όμως, είναι αυτή που μπορεί να αποτελέσει το «σημείο μηδέν» σε γεωπολιτικό επίπεδο το 2016 σύμφωνα με τον οικονομολόγο. Αρχικά, μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί απλά να αναβλήθηκε το περασμένο έτος, αφού είναι πιθανό το ασφαλιστικό να αποτελέσει νέο σημείο τριβής μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της χώρας το 2016.

Ένα Grexit, με τη σειρά του, θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους της νομισματικής ένωσης, καθώς οι επενδυτές θα αναρωτιούνται ποιο κράτος θα είναι ο επόμενος που θα αποχωρήσει.

Αν συμβεί όμως ένα «Grexit», τότε σύμφωνα με τον κ. Ρουμπινί θεωρείται πολύ πιθανό και ένα «Brexit». Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη και η μεταναστευτική κρίση έχουν κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο να αποζητά ολοένα και περισσότερο την απομόνωσή του από την ΕΕ. Για τους Βρετανούς, η ΕΕ μοιάζει με ένα ένα πλοίο που βυθίζεται.

Και μετά και το Brexit, πιθανότατα να ζητήσει η Σκωτία την απόσχισή της από το Ηνωμένο Βασίλειο με αποτέλεσμα η Βρετανία να διαλυθεί. Αυτό θα μπορούσε να εμπνεύσει και άλλα αποσχιστικά κινήματα -αρχίζοντας από την Καταλονία η οποία αποζητά την ανεξαρτησία της.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ευρώ: 25 χρόνια επιτυχίας και γκρίνιας

Πληθωρισμός: 2.9% στην ευρωζώνη αλλά 3,9% στην Ελλάδα

Νουριέλ Ρουμπινί: Η Τουρκία θα προκαλέσει τεχνητή κρίση με την Ελλάδα αμέσως μετά τις εκλογές γιατί είναι βουτηγμένη στα χρέη

Ρουμπινί: Η μάχη για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ είναι μια πιθανή «οικονομική καταστροφή»

Οι προβλέψεις Μεντβέντεφ για το 2023: Έρχεται τέταρτο Ράιχ, εμφύλιος στις ΗΠΑ, ο Έλον Μασκ πρόεδρος

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...