Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εκνευρισμός για τις δημοσκοπήσεις στο Μαξίμου – Προ των πυλών η αντεπίθεση

Εκνευρισμός για τις δημοσκοπήσεις στο Μαξίμου – Προ των πυλών η αντεπίθεση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Έντονος εκνευρισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα το φως της δημοσιότητας και οι οποίες, όπως αναφέρει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, επιχειρούν να ενισχύσουν το κλίμα δυναμικής που καλλιεργείται από συγκεκριμένη μερίδα του συστημικού Τύπου υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του νεοεκλεγέντος αρχηγού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Χαρακτηριστικό είναι, τονίζει η ίδια πηγή, το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις αυτές εν μία νυκτί παρουσιάζουν την κυβέρνηση να έχει υποστεί μεγάλη φθορά και να βρίσκεται κάτω από το ψυχολογικό ποσοστό των 20 μονάδων, ενώ για… μία ακόμη φορά αφήνουν εκτός Βουλής τον κυβερνητικό εταίρο, Ανεξάρτητους Έλληνες, δίνοντας σαφές προβάδισμα στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο κυβερνητικό επιτελείο πνέουν μένεα κατά των εταιριών δημοσκοπήσεων, τονίζοντας πως παρά την ξεφτίλα του δημοψηφίσματος, και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, τόσο του Ιανουαρίου του 2015, όσο και του Σεπτεμβρίου, συνεχίζουν να λειτουργούν ως εξωθεσμικά κέντρα διαμόρφωσης κλίματος υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματικών και πολιτικών συμφερόντων.

Σφοδρή επίθεση στις εταιρείες δημοσκοπήσεων εξαπέλυσε και η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, με αφορμή τις δύο δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το Σάββατο και δίνουν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία.

Η κ. Χρυσοβελώνη κάνει λόγο για «παιχνίδι ψεύτικων εντυπώσεων’ από τις εταιρείες και μάλιστα δεν δίστασε να δηλώσει ότι το κάνουν «με το αζημίωτο».

«Προφανώς έτσι τους βολεύει να προεξοφλήσουν ανατροπή του πολιτικού σκηνικού! Με το αζημίωτο, προφανώς. Με τους όποιους κανόνες δεοντολογίας γραμμένους στα ‘παλιά τους τα παπούτσια’, καταφανώς. Ο σκοπός τους αγιάζει τα μέσα!», τόνισε η κ. Χρυσοβελώνη.

Η ίδια σημειώνει πως οι δύο αυτές εταιρείες έδιναν τις παραμονές του δημοψηφίσματος προβάδισμα του «Ναι» αλλά και στις εκλογές εμφάνιζαν σταθερά τους Ανεξάρτητους Έλληνες εκτός Βουλής.

«Επείγει να τεθούν άμεσα κανόνες διαφάνειας που θα διασφαλίζουν το αξιόπιστο και την επιστημονική εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων, προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα συνειδητής παραπλάνησης και χειραγώγησης της κοινής γνώμης και να πάψουν να αποτελούν όπλο στα χέρια πολιτικών ή άλλων συμφερόντων», καταλήγει η κ. Χρυσοβελώνη.

Η εξέλιξη αυτή για την καλλιέργεια κλίματος υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποτέλεσε έκπληξη για την κυβέρνηση, καθώς κάτι τέτοιο θεωρούνταν εν πολλοίς αναμενόμενο.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο πριν τη δημοσιοποίηση οποιασδήποτε νέας σφυγμομέτρησης, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς μαζί με τον Λευτέρη Κρέτσο και τον Κώστα Πουλάκη στα μέσα της εβδομάδας είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εταιριών δημοσκοπήσεων και συγκεκριμένα του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΔΕΑ (Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς).

Κατά τη διάρκειά της συνάντησης, ο Νίκος Παππάς επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις εταιρείες πολιτικών ερευνών και δημοσκοπήσεων.

Η επικείμενη ρύθμιση θα λειτουργεί σε διπλή κατεύθυνση:

Από τη μία να περιοριστούν τα φαινόμενα παραπλάνησης της κοινής γνώμης και από την άλλη να ενισχυθεί η εμπεριστατωμένη έρευνα ως εργαλείο διαλόγου και άσκησης πολιτικής.

Στη συζήτηση τέθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούσαν στην αυστηροποίηση των ελέγχων για τις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις αλλά και στο ρόλο των διαδικτυακών ερευνών της κοινής γνώμης.

Συζητήθηκε, επίσης, το ενδεχόμενο της μελλοντικής αξιοποίησης της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) ως δημόσιου φορέα παροχής χρήσιμων πληροφοριών και αξιόπιστης δειγματοληψίας προς τα πιστοποιημένα μέλη του ΣΕΔΕΑ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα και πλέον αναμένονται εξελίξεις στον τομέα της πολιτικής έρευνας σε σύντομο χρονικό διάστημα…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση: Χαμηλές πτήσεις για τα μεγάλα κόμματα – Πρωτιές για Αυτιά και Μπεκατώρου

Δημοσκόπηση MEGA: «Τραυματισμένη» πρωτιά για ΝΔ – Εδραίωση στη δεύτερη θέση για ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση: Μειώνεται η ψαλίδα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Καταλληλότερος πρωθυπουργός ξανά ο Κανένας

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Μόλις στο 26,6% η ΝΔ – Ο «Κανένας» έπιασε τον Μητσοτάκη στην καταλληλότητα

ΣΥΡΙΖΑ για Μαρινάκη: «Τοξικός» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το έγκλημα των Τεμπών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...