Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκληρό ροκ για Ασφαλιστικό και Φορολογικό στο Hilton

Σκληρό ροκ για Ασφαλιστικό και Φορολογικό στο Hilton
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το σύνθημα για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς καθυστερήσεις έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας για το πρόγραμμά της Αct4Greece, σημειώνοντας ότι αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την επίλυση του γόρδιου δεσμού του χρέους, μέσω της ελάφρυνσής του αλλά και της συμμετοχής της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, την ώρα που το κλιμάκιο των επικεφαλής των Θεσμών περνούσε το κατώφλι του Hilton και ξεκινούσαν οι πρώτες διερευνητικές επαφές με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Σταθάκη.

Το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να περάσει το σκόπελο της πρώτης αξιολόγησης και των σκληρών αιτιάσεων μερίδας των πιστωτών μέσα σε ένα εκρηκτικό κλίμα από το συνδυασμό των κλιμακούμενων κοινωνικών αντιδράσεων για το Ασφαλιστικό και των απειλών για απομόνωση της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν εάν δεν ελεγχθούν οι προσφυγικές ροές.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την χθεσινή πρώτη διερευνητική επαφή των δύο υπουργών με το κλιμάκιο των θεσμών, οι δανειστές ανοίγουν και το κεφάλαιο του φορολογικού, με τις αλλαγές να πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Επιπλέον, θα πρέπει να συναποφασιστούν όλες οι φορολογικές διατάξεις που επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους τόσο για το 2016 όσο και για τη διετία 2017-2018 θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς και να ψηφιστούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης.

Είναι ξεκάθαρο ότι ανοίγουν όλα τα καυτά θέματα το δημοσιονομικό, το ασφαλιστικό, αλλά και το θέμα των «κόκκινων» δανείων και η κυβέρνηση θέλει να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος του μήνα. Βασικότερο αγκάθι όλων πάντως είναι δεδομένο πως θα είναι το Ασφαλιστικό, στο οποίο κόκκινη γραμμή μέχρι τώρα της κυβέρνησης είναι η μείωση των κύριων συντάξεων. Ωστόσο, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία στα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα, ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις από το στενό οικονομικό του επιτελείο για υποχώρηση από τη θέση αυτή και θέσπιση κατώτατου ορίου, πάνω από το οποίο θα μπορέσουν να υπάρξουν μειώσεις στις υπάρχουσες συντάξεις τα 1.000 ευρώ. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τις ίδιες εισηγήσεις θα μπορούσε να περάσει από την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς για μία ακόμη φορά θα τηρηθεί το πρώτιστο μέλημα που είναι τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ παράλληλα με τον «έντιμο συμβιβασμό» θα σημάνει και η έναρξη για τη διευθέτηση του χρέους.

Για σήμερα το πρωί έχει οριστεί συνάντηση για το ασφαλιστικό, παρουσία του υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργου Κατρούγκαλου, αλλά και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Για τις 7 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συνάντηση για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, παρουσία και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο προβληματισμός είναι έντονος αναφορικά με το μέλλον των διαπραγματεύσεων, ενώ είναι βέβαιο πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει δύο «χαρτιά» για την επιτυχή έκβαση της αξιολόγησης, που δεν θα κλείσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας καθώς το ταξίδι του κουαρτέτου χαρακτηρίζεται «διερευνητικό» και κατάθεση προτάσεων και διαφωνιών.

Από τη μία στο κυβερνητικό επιτελείο θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν τη διαφωνία μεταξύ των θεσμών σε επιμέρους εκκρεμότητες της αξιολόγησης προκειμένου να κάμψουν τις αιτιάσεις για σκληρά επιπρόσθετα μέτρα. Σε αυτό το μήκος κύματος κινείται το Μαξίμου αναφορικά με το Ασφαλιστικό, για το οποίο το ΔΝΤ ζητά παρεμβάσεις και στις κύριες συντάξεις, ενώ οι Βρυξέλλες εμφανίζονται πιο διαλλακτικές, κάνοντας λόγο για «σοβαρή πρόταση».

Από την άλλη, δεδομένο θεωρείται από το Μαξίμου πως η Ευρώπη στην προκειμένη περίπτωση και ένεκα της συγκυρίας του προσφυγικού, θα επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία, καθώς η δημιουργία και μίας παράλληλης κρίσης μαζί με αυτή του μεταναστευτικού για την Ευρώπη, αποτελεί ένα σενάριο απευκταίο και για τις Βρυξέλλες.

Οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα αποχωρήσουν την Παρασκευή και θα επιστρέψουν μετά από 10 ημέρες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα αναλάβουν δράση τα τεχνικά κλιμάκια, καθώς θα πρέπει να λάβουν μορφή όχι μόνο οι προς ψήφιση διατάξεις του φορολογικού και του ασφαλιστικού, αλλά και οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2016-2019.

Οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων θα ξεκινήσουν εκ νέου στις 15 Φεβρουαρίου, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τις αρχές Μαρτίου.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή άφηνε ανοικτό χθες το βράδυ το ενδεχόμενο, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να δοθεί παράταση στη ρύθμιση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Φορολογικές δηλώσεις: Παρατείνεται έως τις 26 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από 29 Απριλίου έως 2 Μαΐου

Κασσελάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμφώνησε αμαχητί σε ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας με την ΕΕ

Εστέρ Ντιφλό: Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισεκατ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...