Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στις γενικές συνελεύσεις το “μπαλάκι” για τα μπλόκα μετά τον Τσίπρα

Στις γενικές συνελεύσεις το “μπαλάκι” για τα μπλόκα μετά τον Τσίπρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στα μπλόκα επιστρέφουν οι εκπρόσωποι των αγροτών μετά τη μαραθώνια συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα που ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Εξερχόμενοι του Μαξίμου οι σχεδόν είκοσι εκπρόσωποι έκαναν λόγο για ουσιαστικό διάλογο, παραπέμποντας ωστόσο για τις τελικές αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων στα κατά τόπους αγροτικά μπλόκα και τις γενικές συνελεύσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως παρουσίασε μία πρόταση με στόχο της αποκλιμάκωση της έντασης και την υποχώρηση των αγροτών από τα μπλόκα.

Εξερχόμενος από τη συνάντηση, ο Βαγγέλης Παπαγιαννούλης, εκπρόσωπος 39 μπλόκων, έκανε λόγο για ουσιαστικό διάλογο για το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, και το κόστος παραγωγής. «Επιστρέφουμε στα μπλόκα για γενικές συνελεύσεις», τόνισε.

Στο ίδιο πνεύμα και ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Μπλόκων Πελοποννήσου, ανέφερε ότι γνωστοποιήθηκαν οι προτάσεις της κυβέρνησης και ότι αποτελεί. δημοκρατικό θέμα για κάθε μπλόκο το αν θα συνεχιστούν οι αποκλεισμοί ή όχι.

Στην πεντάωρη σύσκεψη στο Μαξίμου, συμμετείχαν πέντε εκπρόσωποι αγροτών από τη Θεσσαλία, πέντε από τη Μακεδονία, ένας από την Κρήτη, δύο από την Πελοπόννησο, τρεις από το Πανελλαδικό και ένας από την Πρωτοβουλία, αλλά και οι εκπρόσωποι των Τεμπών και των Μικροθηβών.

Η πρόταση που έθεσε επί τάπητος ο πρωθυπουργός και σύμφωνα με πληροφορίες είχε κλειδώσει από ττη σύσκεψη της Κυριακής στο Μαξίμου αφορά τη μεταβατικότητα του ΟΓΑ από το 2021 και όχι από το 2019, καθώς και δυνατότητα επιλογής των ασφαλιστικών εισφορών που θα πληρώνουν με τρία κλιμακωτά ποσοστά (14%, 17% και 20%), τα οποία θα επηρεάζουν τη σύνταξη που θα λαμβάνουν. Ακόμη, στις βελτιώσεις περιλαμβάνεται και ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αλλά και δέσμη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής και ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα.

Τσίπρας: Καλή βάση διαλόγου οι προτάσεις των αγροτών

Ανοιχτός «για έναν διάλογο που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό», εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των αγροτών. Καλή βάση για διάλογο χαρακτήρισε τα αιτήματα και τις προτάσεις που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση.

«Το αγροτικό κίνημα έχει πια ωριμάσει και μπορεί να βρει δρόμους έκφρασης με αυτονομία και αυτοτέλεια, ούτως ώστε να μπορέσει ο αγώνας και η κινητοποίηση να έχει και αποτέλεσμα. Όχι μόνο μια εκπροσώπηση για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όταν υπάρχουν τα μπλόκα, προβολή στα ΜΜΕ, αλλά να έχει μια αυθεντική εκπροσώπηση στη χάραξη πολιτικής», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Εγώ θεωρώ ότι δεν μπορούμε να χαράξουμε πολιτική για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου χωρίς να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις δικές σας θέσεις και τις δικές σας προτάσεις. Και την ίδια στιγμή, οι δικές σας θέσεις και οι δικές σας προτάσεις δεν μπορεί να μην λαμβάνουν υπόψη και το συνολικότερο πρόβλημα του τόπου, τις δημοσιονομικές συνθήκες το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε και να δουλεύουμε», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τα πέντε χρόνια, από το 2010 έως το 2015, υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή εθνικού πλούτου». Από τα 245 δισ. που ήταν το ΑΕΠ φτάσαμε στα 175 δισ. Αυτό είναι μια τεράστια καταστροφή»

«Αν δεν καταφέρουμε να ανακτήσουμε τον εθνικό πλούτο, και κατά την άποψή μου πρωτοπόρος για την ανάκτηση του πλούτου είναι ο αγροτικός χώρος, τότε να πούμε αλήθειες μεταξύ μας, δεν θα μπορούμε να μιλάμε ούτε για εισόδημα, ούτε για συντάξεις ούτε για έξοδο από την κρίση. Ας το λάβουμε αυτό υπόψη μας και ας προσπαθήσουμε να πούμε αλήθειες αλλά να βρούμε και λύσεις πάνω στα πραγματικά προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είμαι πραγματικά ανοιχτός να κάνουμε έναν πολύ ουσιαστικό διάλογο και θα ακούσω με πολύ προσοχή τις θέσεις και τις προτάσεις σας διότι ήδη έχω δει ότι τα αιτήματα σας είναι μια πολύ καλή βάση ενός διαλόγου που έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό», ανέφερε.

Επ’ αόριστον αποκλεισμός του τελωνείου στον Προμαχώνα

Επ’ αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου στον Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αποφάσισαν οι αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο.

Στο τελωνείο της Εξοχής η κίνηση διεξάγεται ομαλά, ενώ στις 20.00 θα γίνει γενική συνέλευση για να καθορίσουν η στάση τους. Το πιο πιθανόν, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να ξεκινήσει αποκλεισμός στις 22.00.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες Κυριακή στις 16.00 η κυκλοφορία είχε αποκατασταθεί και στα δύο τελωνεία και ενώ αρχική πρόθεση των συμμετεχόντων στα μπλόκα επί ελληνικού εδάφους ήταν το «ελευθέρας» για σήμερα, ωστόσο τα «πράγματα αλλάζουν αιφνίδια, δίνοντας έτσι το στίγμα ότι η κατάσταση είναι ρευστή».

Υπενθυμίζεται ότι από τις 16 Φεβρουαρίου 2016 και μέχρι χθες στις 16.00 τα τελωνεία Προμαχώνα και Εξοχής ήταν κλειστά, λόγω των αντιμπλόκων που είχαν στήσει επί βουλγαρικού εδάφους, αυτοκινητιστές της γειτονικής χώρας και με τους Έλληνες αγρότες να είχαν δώσει «ελευθέρας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διεθνή διάσκεψη με κεντρικό θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών ανακοίνωσαν το «Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα» και το «Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την πατριωτική Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε τηλεφωνικά με τον Ζόραν Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ουκρανία: Αγρότες και επιχειρηματίες φοροαποφεύγουν με «κάλυψη» τον πόλεμο

Ο ΣΥΡΙΖΑ «ξετινάζει» την πολιτική ακρίβειας/απληστίας της «ανάλγητης κυβέρνησης» του Μητσοτάκη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Φωτιά Μάτι: Έτσι στοχοποίησαν την ΑΘΩΑ Ρένα Δούρου και μια προαναγγελθείσα πρωτοφανής έφεση
Η Ρένα Δούρου σεβόμενη το μέγεθος της τραγωδίας και τον πόνο των συγγενών των θυμάτων...