Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης βέτο στην ΕΕ άφησε ο Αλέξης Τσίπρας

Ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης βέτο στην ΕΕ άφησε ο Αλέξης Τσίπρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τώρα, με την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο, τελειώνουν τα παιχνίδια της απόδοσης ευθυνών δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εκπομπή «στον Ενικό» στον τηλεοπτικό σταθμό «Σταρ», ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης της χώρας από την Σένγκεν, τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε την Ελλάδα στο περιθώριο και θα επέφερε πλήγμα στον τουρισμό.

Ο κ. Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης του βέτο στην ΕΕ επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της. Ενόψει μάλιστα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κατάσταση είναι σύνθετη και η συζήτηση δεν θα είναι άσπρο μαύρο, αλλά θα εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Εγώ πρόσθεσε, επιδιώκω την καλύτερη δυνατή απόφαση και για την πετύχουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που προσφέρουν οι συνθήκες. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι απόψε δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ , ο οποίος του εξέφρασε την συμπαράστασή του στο προσφυγικό.

Απαντώντας σε ερώτηση ποια θα είναι η αντίδρασή του στην περίπτωση που η αντιπολίτευση δεν συναινέσει για την στάση της κυβέρνησης στην ΕΕ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η σύνοδος των αρχηγών θα γίνει για να συμφωνήσουμε σε μια εθνική γραμμή. Την Πέμπτη, είπε ο κ. Τσίπρας, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για να πάρει απόφαση που θα κατατεθεί στην σύσκεψη των αρχηγών ώστε να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο αναφερόμενος στην γνωστή υπόθεση με το ταξίδι στο Ιράν και την θέση της περί αποστρατικοποιημένων νησιών, ενώ σημείωσε ότι η κλιμάκωση δεν προσφέρει τίποτα. Αντίθετα, σημείωσε , μόνο με συνεργασία μπορεί να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό πρόβλημα. Αν δεν συνεργαστεί η Τουρκία, είπε ο κ. Τσίπρας, ούτε με το ΝΑΤΟ θα έχουμε αποτέλεσμα. Ακόμη ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την σημασία εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής προς την Τουρκία, ενώ δήλωσε ότι προς συζήτηση η απευθείας επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της Ευρώπης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πραγματοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας που προγραμματίζεται για τις 8 Μαρτίου, ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την πραγματοποίηση και την επιτυχία του Συμβουλίου. Ωστόσο, πρόσθεσε, κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου στην Αθήνα την Παρασκευή θα εκτιμηθεί η κατάσταση, γιατί και οι δύο κυβερνήσεις θέλουν να γίνει το Συμβούλιο και να έχει επιτυχία. Αν όμως, είπε ο πρωθυπουργός, υπάρχει χάος στο Αιγαίο με τις ροές, υπάρχει ο κίνδυνος να μην γίνει.

Σχετικά με τον τουρισμό, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση να σταματήσει η διαρκής επίκληση του κινδύνου για τον τουρισμό και να σταματήσει η καταστροφολογία σχετικά με τις επιπτώσεις της κρίσης στον τουρισμό, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο ώστε να μην υπάρξει μείωση του τουρισμού.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ζούμε την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και πρόσθεσε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες μιας κυβέρνησης , ενώ αναφέρθηκε και στις εγγενείς αδυναμίες της ΕΕ , που όπως είπε στα κρίσιμα θέματα δεν μπορεί να συνεννοηθεί και να μοιράσει το βάρος.

Ο κ. Τσίπρας απέρριψε τις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη, ενώ επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση για επαναπροωθήσεις και έκανε λόγο για τον «ανοιχτό φάκελο του Φαρμακονησίου».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Ρώσοι βγάζουν στο σφυρί σπίτια Ουκρανών προσφύγων στα κατεχόμενα

Ναυάγιο στη Σάμο: Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι μετανάστες

Αλλάζει ο αρμόδιος υφυπουργός του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά – Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι;

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...