Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Ευρώπη έτοιμη να βάλει “χέρι” στο ΔΝΤ για την ελληνική εμπλοκή

Η Ευρώπη έτοιμη να βάλει “χέρι” στο ΔΝΤ για την ελληνική εμπλοκή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, λόγω του χάσματος ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ αναφέρεται δημοσίευμα του MNI. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές εξακολουθεί να είναι μεγάλο σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό του δημοσιονομικού κενού και άρα την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, με το Ταμείο να τοποθετεί πολύ υψηλότερα τον πήχη. Όπως σημειώνει μάλιστα το ΜΝΙ, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν από την Κ. Λαγκάρντ να πραγματοποιήσει παρέμβαση προς τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ προκειμένου να χαλαρώσουν κάπως οι όροι που θέτει το Ταμείο προς την Ελλάδα για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΕ εμφανίζονται ανήσυχα με την επιμονή του Ταμείου σε νέα μέτρα λιτότητας εν μέσω της πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης, κάτι που φαίνεται πως έχει «μπλοκάρει» τον ρου των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Το ΔΝΤ φέρεται να υπολογίζει διαφορετικά το δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει τα επόμενα χρόνια στην ελληνική οικονομία. Αυτό άλλωστε μαρτυρά και το κείμενο που δημοσίευσε στο προσωπικό του blog ο υπεύθυνος του Ταμείου για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν πριν από μερικές εβδομάδες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Τόμσεν, η Αθήνα θα πρέπει να υιοθετήσει μέτρα 4-5% του ΑΕΠ προκειμένου να φτάσει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018, ειδάλλως θα απαιτηθεί μεγαλύτερη απομείωση του ελληνικού χρέους.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι οι δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σύμφωνα με τις οποίες «όταν βρίσκεσαι στη μέση μιας διαπραγμάτευσης στην οποία γίνονται προσπάθειες από όλες τις πλευρές να καθοριστεί το ύψος των μέτρων που απαιτούνται από την Ελλάδα, δεν κρίνω σωστή την δημοσιοποίηση εκτιμήσεων σε προσωπικό μπλοκ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου MNI, διαπιστώνονται σοβαρές διαφορές ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ αναφορικά με τη στάση που πρέπει να τηρηθεί απέναντι στην Αθήνα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΕ εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να ζητήσει την απευθείας παρέμβαση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με στόχο να πείσει τους τεχνοκράτες του Ταμείου να χαλαρώσουν ελαφρώς τις απαιτήσεις που έχουν από την Αθήνα προκειμένου να τεθεί και πάλι σε κίνηση η διαπραγμάτευση και να επιστρέψουν στην Αθήνα οι Θεσμοί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Βόρεια Μακεδονία: Αποδοκιμάζει η ΕΕ τη Σιλιάνοφσκα – Ομόθυμη καταδίκη του πολιτικού κόσμου

Το ΥΠΕΞ λέει ότι η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα παραβίασε κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών ορκιζόμενη στη «Μακεδονία»

Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για καθυστερήσεις πληρωμών από τα νοσοκομεία – Πλήρης διάλυση

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Φωτιά Μάτι: Έτσι στοχοποίησαν την ΑΘΩΑ Ρένα Δούρου και μια προαναγγελθείσα πρωτοφανής έφεση
Η Ρένα Δούρου σεβόμενη το μέγεθος της τραγωδίας και τον πόνο των συγγενών των θυμάτων...