Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

HSBC: Πάνω από 3 δισ. το ετήσιο κόστος του προσφυγικού για την Ελλάδα

HSBC: Πάνω από 3 δισ. το ετήσιο κόστος του προσφυγικού για την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η προσφυγική κρίση μπορεί να εντείνει τις οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας, υποστηρίζει η HSBC σε ανάλυσή της που δημοσιοποίησε την Δευτέρα.

Το κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων σημαίνει ότι τώρα υπάρχουν εγκλωβισμένοι περίπου 50.000 πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα. Αυτό έρχεται να προστεθεί στο δημοσιονομικό κόστος για την κυβέρνηση, και επίσης εκθέτει τις αποκλίσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Στις 18 Μαρτίου επιτεύχθηκε μια συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, για να στέλνει πίσω στην Τουρκία τους πρόσφυγες, αλλά η εφαρμογή θα μπορούσε να πάρει καιρό, και είναι αβέβαιο εάν θα είναι αρκετό για να συγκρατήσει την ροή των μεταναστών.

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για την Ελλάδα, επισημαίνει η HSBC, είναι ότι η μεγαλύτερη αποπληρωμή χρέους που θα κληθεί να καταβάλει η χώρα μας το 2016 έρχεται τον Ιούλιο, όταν θα πρέπει παράλληλα να πληρώσει πάνω από 3 δις ευρώ σε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό, όπως εξηγεί η HSBC, συμπίπτει με την περίοδο του χρόνου κατά την οποία οι εισροές προσφύγων έφτασαν το 2015 στο μέγιστο σημείο τους. Αν αυτές οι αυξημένες εισροές επαναληφθούν και τον φετινό Ιούλιο, θα μπορούσαν να προκληθούν μεγάλα προβλήματα, αναφέρει η HSBC.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, σημειώνει η HSBC, είναι ότι η προσφυγική κρίση πιθανόν να στοιχίσει στην Ελλάδα τελικά πολύ περισσότερο απ’ όσο εκτιμάται.

Η HSBC αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο του ‘ξεκινήματος μίας ανθρωπιστικής κρίσης’, η ΕΕ συμφώνησε να εφαρμόσει νέα μέτρα για να υποστηρίξει την Ελλάδα. Αυτά περιλαμβάνουν 700 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας, εκ των οποίων 300 εκατ. ευρώ (0,2% του ΑΕΠ) τον πρώτο χρόνο, με την υπόσχεση ότι οι πόροι θα κινητοποιηθούν ‘το συντομότερο δυνατό’. Ωστόσο, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας προηγουμένως είχε προειδοποιήσει για κόστος 600 εκατ. ευρώ φέτος, προσθέτοντας πως ‘αυτή η εκτίμηση βασίστηκε στην προϋπόθεση ότι η Ελλάδα ήταν μόνο χώρα transit, αλλά τώρα πρέπει να φιλοξενήσουμε έναν μεγάλο αριθμό προσφύγω’ και ‘θα πρέπει να αναθεωρηθεί’, καθώς περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν να μείνουν στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Πέρασε» από την Ολομέλεια το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Τραγωδία στη Χίο: Τρία μικρά κορίτσια νεκρά σε ναυάγιο

Γερμανία: Αυξάνεται η βία από τους μετανάστες

Περίπου 4,2 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν βρει καταφύγιο στην Ε.Ε.

Χανιά: Στη φυλακή 40χρονος από τη Βουλγαρία που παρενόχλησε νεαρή σε πάρκο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...