Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Wikileaks: Ευρωπαϊκό μπλοκ για εξοστρακισμό του ΔΝΤ στήνει ο Τσίπρας

Wikileaks: Ευρωπαϊκό μπλοκ για εξοστρακισμό του ΔΝΤ στήνει ο Τσίπρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε φρενήρεις ρυθμούς κινούνται στην κυβέρνηση μετά τη βόμβα μεγατόνων των Wikileaks για τα σχέδια του Πολ Τόμσεν και της Ντέλια Βελκουλέσκου για νέο πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα και διασύνδεση της αξιολόγησης και του χρέους με το βρετανικό δημοψήφισμα.

Με την επιστολή που απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, την καλεί να πάρει σαφή θέση για το κατά πόσο οι θέσεις οι οποίες εκφράζονται από το δίδυμο του Ταμείου που ασχολείται με το ελληνικό πρόγραμμα αποτελούν επίσημες θέσεις και της Ουάσιγκτον.

Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου αποσκοπεί είτε στην αποχώρηση του Ταμείου εν γένει από το πρόγραμμα, όπως ανοιχτά έχει δηλώσει ότι επιθυμεί και ο Αλέξης Τσίπρας στο παρελθόν κάνοντας λόγο για “ευρωπαϊκό ζήτημα”, είτε εφόσον δεν καταστεί αυτό εφικτό στον “εξοστρακισμό” του Δανού τεχνοκράτη από το ελληνικό πρόγραμμα.

Εν τω μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινά μπαράζ επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες προκειμένου να δημιουργήσει ένα ενιαίο μπλοκ απέναντι στους σχεδιασμούς Τόμσεν. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού θα είναι αρχικά με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τη γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και εν συνεχεία και με άλλους ευρωπαίους ηγέτες.

Η διαρροή των Wikileaks πάντως, εκτιμάται ότι “έκαψε” το σενάριο που απεργάζονταν Τόμσεν και Βελκουλέσκου για νέα ασφυξία στην Ελλάδα προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις της Ευρωζώνης και κυρίως του Βερολίνου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Την ίδια ώρα, ήδη ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, κατόπιν σχετικής συνεννόησης με τον Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα του Σαββάτου, απέστειλε επιστολή στον Μάρτιν Σουλτς, τους επικεφαλής όλων των ευρωομάδων αλλά και τον τον επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος (FAWG) Ρ. Γκουαλτιέρι. Σε αυτήν ο κ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει την ανάγκη για ενιαία και σαφή στάση απέναντι σε κινήσεις που υπονομεύουν τις προσπάθειες της Ελλάδας για εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος.

Τονίζεται ακόμη ότι «χρειάζεται γρήγορη και αποτελεσματική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group την 1η Απρίλιου» και ζητείται η συμβολή της Ευρωβουλής.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις υπογράμμιζαν το Σάββατο μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks, ότι ο στόχος να έχουν κλείσει όλα μέχρι τις 12 Απριλίου παραμένει. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου είναι να κλείσουν αμέσως με την επιστροφή των εκπροσώπων των Θεσμών όλα τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα, στα οποία υπάρχει μεγάλη σύγκλιση, προκειμένου να επικεντρωθούν οι διαπραγματεύσεις στο μεγάλο αγκάθι των κόκκινων δανείων. Ωστόσο, μετά και το πολεμικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί, ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων εντός των δεδομένων χρονοδιαγραμμάτων.

Τσίπρας: Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει της Ευρώπη

Σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας συνομιλώντας σε συνεργάτες του. Όπως αποκάλυψε το Έθνος της Κυριακής, σε οργισμένο ύφος ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν μείζον γεωπολιτικό ζήτημα. Φαίνεται πως κάποιοι παίζουν στις πλάτες μας επικίνδυνα παιχνίδια αποσταθεροποίησης. Δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει της Ευρώπη».

Αυτά διεμήνυσε σε συνεργάτες του ο κ. Τσίπρας, καθώς από το πρωί του Σαββάτου πέρασε σχεδόν ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο από το Μέγαρο Μαξίμου σε μπαράζ παράλληλων συσκέψεων για τις κινήσεις της κυβέρνησης και τον συντονισμό της με τα κέντρα εξουσίας της Ευρώπης. «Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει παιχνίδια εις βάρος της χώρας», ήταν το πρώτο σχόλιο πηγών από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, τόνισε το πρωί του Σαββάτου πως «η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξηγήσεις από το ΔΝΤ για το αν η επιδίωξη δημιουργίας συνθηκών χρεοκοπίας στην Ελλάδα λίγο πριν το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία αποτελεί την επίσημη θέση του Ταμείου».

Τσίπρας σε Λαγκάρντ: Ξεκαθάρισε τη θέση σου

Από τις αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μαξίμου και μετά από διαδοχικές συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση αλλά και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, αποφασίστηκε αφενός η άμεση διεθνοποίηση του ζητήματος και η αποστολή σχετικής επιστολής προς την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας ζητά μία ξεκάθαρη απάντηση για το κατά πόσο τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αποτελούν επίσημη θέση του Ταμείου.

Ως προς τη διεθνοποίηση των αποκαλύψεων των Wikileaks ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να ξεκινήσει άμεσα – εάν δεν έχει γίνει ακόμα, πράγμα το οποίο δεν έχει μέχρι τη συγγραφή τούτου αποσαφηνιστεί, τηλεφωνικές επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι ο πρωθυπουργός θα έχει επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Ντέιβιντ Κάμερον, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάριο Ντράγκι.

Κυβερνητικές πηγές αποκάλυψαν πως στην επιστολή του ο πρωθυπουργός εκφράζει την προβληματισμό του για τις αποκαλύψεις των Wikileaks. Επισημαίνει ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης και εκτιμά ότι η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη κλονίζεται από τις αποκαλύψεις των Wikileaks.

Επιπλέον, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός ζητά να ξεκαθαρίσει το Ταμείο εάν αυτά που αποκαλύπτονται είναι επίσημες θέσεις του Ταμείου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα τρία σημεία των διαλόγων που αποκαλύφθηκαν, τα οποία επισήμαιναν νωρίτερα πηγές της κυβέρνησης:

Πρώτον, για το ότι τα στελέχη του ΔΝΤ αναφέρονται στην πρόκληση πιστωτικού γεγονότος με σκοπό να βρεθεί η χώρα σε οριακό σημείο ώστε να υποκύψει στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ. Χαρακτηρίζουν το πιστωτικό γεγονός με κυνικό τρόπο ως το μοναδικό κίνητρο για συμφωνία και μιλούν ευθέως για χρεοκοπία της χώρας.

Δεύτερον, ότι συσχετίζουν την υπόθεση της Ελλάδας με το δημοψήφισμα για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρισκάροντας συνολική πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.

Τρίτον, ότι διατυπώνουν την πρόθεση τους να απειλήσουν ακόμη και την Γερμανίδα καγκελάριο, κα Μέρκελ, με σκοπό να την εξαναγκάσουν να προσχωρήσει στις θέσεις τους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για καθυστερήσεις πληρωμών από τα νοσοκομεία – Πλήρης διάλυση

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...