Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Θρίλερ κυβέρνησης – δανειστών για συμφωνία μέσα σε 100 ώρες

Θρίλερ κυβέρνησης – δανειστών για συμφωνία μέσα σε 100 ώρες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε αγώνα δρόμου άνευ προηγουμένου για την επίτευξη συμφωνίας με το κουαρτέτο μέχρι την Κυριακή έχει επιδοθεί η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος εξερχόμενος του ξενοδοχείου, όπου πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις, έγινε συζήτηση για το ποια βήματα θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το Σάββατο, προκειμένου την Κυριακή να αποτυπωθούν αυτά σε ένα κείμενο απόφασης. Στόχος της κυβέρνησης είναι η έναρξη της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στις 15 Απριλίου να βρει την Ελλάδα σε ένα σημείο ικανό να μπορέσει να ανοίξει και επίσημα τη συζήτηση για το χρέος.

«Εντοπίσαμε τα θέματα στα οποία χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο και τα θέματα που χρειάζονται πολιτική συζήτηση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταλήξει έως την Κυριακή ένα κείμενο συμφωνίας με τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς και ένα κείμενο με το ΔΝΤ “το οποίο δεν θα είναι απόλυτα ίδιο αλλά θα μοιάζει”.

Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι αυτή η συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία θα είναι «κάτι σαν Staff Level Agreement» δεν φέρνει και αυτόματα τη δόση, διότι ” «Δεν φέρνει δόση, γιατί όπως ξέρετε υπάρχει μια διαφωνία. Η Γερμανία και οι άλλες χώρες θέλουν το ΔΝΤ μέσα, άρα πρέπει να συμφωνήσουμε και με το ΔΝΤ και με την Κομισιόν. Και το Eurogroup να πει ότι προχωράμε”.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές πάντως διευκρίνιζαν το βράδυ της Τετάρτης πως δεν τίθεται ζήτημα σαλαμοποίησης της αξιολόγησης και η συμφωνία θα αφορά όλα τα ανοικτά θέματα, από το ασφαλιστικό και το φορολογικό έως τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, προσθέτοντας ότι κάποια εξ αυτών χρίζουν πολιτικής απόφασης.

Μια γεύση των συζητήσεων αυτών θα δοθεί στο πλαίσιο του Washington Group, ήτοι στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών κρατών της ευρωζώνης και των αξιωματούχων των ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ κατά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ 15 – 17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον. Άλλωστε, όπως είπε χθες χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η κυβέρνηση επιθυμεί το κείμενο “για να μπορούμε να πάμε στην Ουάσιντκτον την Πέμπτη πoυ θα έχουμε το κείμενο και μπορεί η συζήτηση να διευρυνθεί και σε άλλα θέματα όπως το χρέος”.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο, η ελληνική πλευρά παρουσίασε προτάσεις που ήταν σε όλα σχεδόν τα θέματα, κοντά στις απαιτήσεις των δανειστών.

Τα δύο στρατόπεδα βρίσκονται ένα βήμα πριν την οριστική συμφωνία στο ασφαλιστικό, ενώ μικρές είναι οι διαφορές που τους χωρίζουν στις φορολογικές παρεμβάσεις για την επίτευξη του στόχου για έσοδα ύψους 1,8 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία και για το νέο ταμείο διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας που θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Ανοιχτό -προς το παρόν- εξακολουθεί να παραμένει το ζήτημα των κόκκινων δανείων, με την ελληνική κυβέρνηση να καταθέτει καινούργια πρόταση, που περιλαμβάνει αρκετές υποχωρήσεις μπροστά στις απαιτήσεις των δανειστών, με βασικό πυλώνα την προστασία των χαμηλότερων στρωμάτων.

Στην κυβέρνηση επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς άπαντες γνωρίζουν ότι υπάρχουν ακόμα κύκλοι του ΔΝΤ που ανά πάσα στιγμή μπορούν να τινάξουν στον αέρα τις όποιες προσπάθειες, βάζοντας ουσιαστικά σε εφαρμογή από την πίσω πόρτα το σχέδιο για νέες μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις με στόχο την οικονομική ασφυξία για να υποχωρήσει η ελληνική και ευρωπαϊκή πλευρά στις θέσεις της Ουάσιγκτον.

Στόχος της κυβέρνησης πάντως είναι εφόσον όλα πάνε βάσει του επίμαχου σχεδιασμού, το Eurogroup στις 22 Απριλίου να επικυρώσει τη συμφωνία, προκειμένου να σηματοδοτηθεί μία μεγάλη στροφή προς ένα αναπτυξιακό πρόσημο στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Φορολογικές δηλώσεις: Παρατείνεται έως τις 26 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής

Κασσελάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συμφώνησε αμαχητί σε ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας με την ΕΕ

Εστέρ Ντιφλό: Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισεκατ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

Κασσελάκης: Αυτά είναι τα ψεύδη της κυβέρνησης Μητσοτάκη – Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπλήξει στις εκλογές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...