Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εγκρίθηκαν από το ΣτΕ οι μουσουλμανικές σπουδές στη Θεολογική του ΑΠΘ

Εγκρίθηκαν από το ΣτΕ οι μουσουλμανικές σπουδές στη Θεολογική του ΑΠΘ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το υπουργείο Παιδείας προσπάθησε να μετονομάσει το Τμήμα Σλαβικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε Τμήμα «Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών» για να διδάσκεται η Ρωσική γλώσσα και φιλολογία, αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν επέτρεψε ούτε την μετονομασία του, ούτε την διδασκαλία της Ρώσικης γλώσσας.

Αντίθετα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο άναψε το «πράσινο φως» για την ίδρυση κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με σκοπό, μεταξύ των άλλων, έναν διαθρησκευτικό διάλογο.

Ειδικότερα, από το υπουργείο Παιδείας κατατέθηκαν στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων.

Το πρώτο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε στο ΣτΕ αφορά τη μετονομασία του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε Τμήμα «Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών».

Παράλληλα, προβλέπει την ίδρυση δύο εισαγωγικών κατευθύνσεων: α) της Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και β) των Σλαβικών Σπουδών.

Όμως, το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 84/2016 γνωμοδότησή του έκρινε μη νόμιμο το εν λόγω (πρώτο) σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας «έκοψαν» το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, καθώς είναι σε απόκλιση από τη γνώμη της «Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση» (ΑΔΙΠ).

Η γνώμη της ΑΔΙΠ είναι ότι «δεν είναι δυνατόν στην παρούσα φάση να διατυπώσει θετική κατ’ αρχήν άποψη για την μετονομασία του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών και καθορισμού εισαγωγικών κατευθύνσεων εάν δεν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις».

Μεταξύ των προϋποθέσεων αυτών είναι να καθοριστούν «η ακαδημαϊκή φυσιογνωμία, ο προσανατολισμός του προγράμματος σπουδών, η δομή και η οργάνωση αυτού, τα μαθησιακά αποτελέσματα και τα επιδιωκόμενα προσόντα (τα οποία πρέπει να είναι με τα διεθνώς αποδεκτά ακαδημαϊκά κριτήρια και πρότυπα), το διδακτικό προσωπικό που θα μπορούσε να συμβάλλει στην διδασκαλία, ο καθορισμός του γνωστικού αντικειμένου, κ.λπ.

Το δεύτερο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος προβλέπει την ίδρυση εισαγωγικής κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία ξεκινά από το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν στην υπ’ αριθμ. 85/2016 γνωμοδότησή τους, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που συνοδεύουν το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, η ίδρυση της κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών «συναρτάται με τη διευκόλυνση των αποφοίτων των μουσουλμανικών ιεροσπουδαστηρίων της Θράκης να ολοκληρώσουν τις θεολογικές σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και με την ανάγκη ενός διαθρησκευτικού διαλόγου».

Το ΣτΕ έκρινε νόμιμο το επίμαχο (δεύτερο) σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Πτώση για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, άνοδος για ΣΥΡΙΖΑ – Έχασε την πρωτιά ο Μητσοτάκης στη δημοφιλία

Οι γαλλικές Αρχές απέλασαν ιμάμη που υποστήριζε τους τζιχαντιστές – Το κήρυγμα μίσους

Ανδρουλάκης: Η ακρίβεια έχει την υπογραφή της κυβέρνησης – Η ΝΔ θέλει ιδιωτικά, κερδοσκοπικά πανεπιστήμια

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Νόμος του κράτους με 159 «ναι» το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Τσίπρας: Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα ευδοκιμήσουν – Η κυβέρνηση παρακάμπτει το Σύνταγμα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...