Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στη Βιέννη ο Κοτζιάς προς εκτόνωση των σχέσεων με την Αυστρία

Στη Βιέννη ο Κοτζιάς προς εκτόνωση των σχέσεων με την Αυστρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με στόχο προφανώς την εκτόνωση της έντασης που υπάρχει εδώ και πάνω από δύο μήνες στις ελληνο-αυστριακές σχέσεις, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης στάσης της Βιέννης στο προσφυγικό, ο Νίκος Κοτζιάς θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Βιέννη στις 11 Μαίου, έπειτα από πρόσκληση του Αυστριακού ομολόγου του Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σχετική πληροφορία της αυστριακής εφημερίδας “Ντερ Στάνταρντ” επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών στη Βιέννη.

Η επίσκεψη του ‘Έλληνα υπουργού στην αυστριακή πρωτεύουσα πραγματοποιείται σχεδόν δύο μήνες έπειτα από την άρνηση της ελληνικής πλευράς να δεχθεί σε επίσκεψη, στις αρχές Μαρτίου, την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, εξαιτίας των επανειλημμένων φραστικών επιθέσεων, κατηγοριών και απειλών της εναντίον της Ελλάδας, σε σχέση με τους ελληνικούς χειρισμούς στην προσφυγική κρίση, αλλά και εξαιτίας της Διάσκεψης της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε αυτή την αμφιλεγόμενη διάσκεψη, με θέμα τη μείωση της προσφυγικής ροής, οι προερχόμενοι από το συγκυβερνών – με τους Σοσιαλδημοκράτες – συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Σεμπάστιαν Κουρτς, είχαν συγκαλέσει εξωθεσμικά τους ομολόγους τους από εννέα βαλκανικές χώρες, εξαιρώντας την Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας, με διάβημα διαμαρτυρίας, δριμεία κριτική τόσο από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής, αλλά και ανάκληση στην Αθήνα της Ελληνίδας πρέσβειρας στην Αυστρία, Χρυσούλας Αλιφέρη, η οποία φέρεται πως θα επιστρέψει τώρα συνοδεύοντας τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Κατά το γεύμα εργασίας που θα έχουν στη Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, αναμένεται πως ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα προσπαθήσει να εξηγήσει στον ‘Έλληνα ομόλογό του την σκληρή γραμμή που, όπως τονίζουν οι επικριτές της, ακολουθεί στο προσφυγικό η κυβέρνηση της Βιέννης και ειδικότερα ο ίδιος, κάτι που είχε οδηγήσει στο σφράγισμα της Διαδρομής των Βαλκανίων και στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ με τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων.

Μία πρώτη σχετική προσπάθεια από πλευράς Βιέννης είχε γίνει κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα στις 6 Απριλίου ο προερχόμενος από τους Σοσιαλδημοκράτες Αυστριακός υπουργός ‘Αμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον ‘Έλληνα ομόλογό του Πάνο Καμμένο, ενώ είχε επισκεφθεί και προσφυγικό καταυλισμό.

Σύμφωνα με είδηση της εφημερίδας “Ντερ Στάνταρντ”, η Αθήνα τονίζει πως στα πολιτικά δεδομένα δεν έχει αλλάξει τίποτε και η Ελλάδα συνεχίζει να σηκώνει το βάρος των προσφύγων, ωστόσο το προγραμματιζόμενο γεύμα εργασίας ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον Σεμπάστιαν Κουρτς προσφέρει μία καλή ευκαιρία για να συζητηθούν οι διαφορές.

‘Όπως αναφέρει σε χθεσινοβραδινό τηλεγράφημά του το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), από το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών τονιζόταν το βράδυ της Τρίτης ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αυστρίας είχαν συνομιλίες τις περασμένες εβδομάδες τόσο σε τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ τους όσο και σε συναντήσεις τους σε συνόδους του Συμβουλίου Υπουργών, όπου ο κ. Κουρτς προσκάλεσε τον κ. Κοτζιά να επισκεφθεί τη Βιέννη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Χανιά: Στη φυλακή 40χρονος από τη Βουλγαρία που παρενόχλησε νεαρή σε πάρκο

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Η προβλήτα στη Γάζα μπορεί να γίνει ένα διεθνές προσφυγικό κουτί της Πανδώρας

Φωνή της Αμερικής: 400% αύξηση των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...