Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χρέος και Ευρωσοσιαλιστές “οιωνοί” για οριστική λύση στο θρίλερ

Χρέος και Ευρωσοσιαλιστές “οιωνοί” για οριστική λύση στο θρίλερ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας αναμένεται να συζητηθεί για πρώτη φορά επισήμως σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα βασικά σημεία της ημερήσιας διάταξης, η Ευρωομάδα θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. «Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Eurogroup.

Εν τω μεταξύ, πηγές της ευρωζώνης επιβεβαιώνουν ότι πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Euroworking Group) για το συνολικό πακέτο μέτρων και τον “εφεδρικό μηχανισμό”.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν «πολύ σύντομα» σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

Παρέμβαση Ολάντ υπέρ της Ελλάδας

Συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogroup της 9ης Μαΐου στις Βρυξέλλες θέλει ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στεφάν Λε Φολ.

“Η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει τη Δευτέρα μια συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα. Είναι ένα μήνυμα στο οποίο επιμένω, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το είπε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο”, είπε ο Λε Φολ μεταφέροντας τη δήλωση αυτή που έγινε στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Διευκρίνισε ότι “η κατάσταση της Ελλάδας μπορεί να είναι ένα στοιχείο που καθιστά εύθραυστη την ευρωζώνη”, εκτιμώντας ότι πρέπει “συνεπώς να παραμείνουμε στη γραμμή που ακολουθεί σήμερα η ευρωζώνη: σταθερότητα και επιστροφή της ανάπτυξης”.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να επαναληφθεί ένα “σενάριο κρίσης” αναφορικά με την Ελλάδα όπως το 2015, εκφράζοντας παράλληλα μετρημένη αισιοδοξία αναφορικά με τις πιθανότητες να επιτευχθεί μια συμφωνία τη Δευτέρα.

Θετική αποτίμηση από το Μαξίμου

Ιδιαίτερα θετική είναι στο Μέγαρο Μαξίμου η αποτίμηση της πορείας της διαπραγμάτευσης, ενόψει του Eurogroup, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές μετά το τέλος της καθιερωμένης σύσκεψη της «Δευτέρας» που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Το υπάρχον θετικό κλίμα ενισχύεται από τα νέα στοιχεία της Eurostat και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων. Σε αυτό το πλαίσιο, αντί των προληπτικών μέτρων, βάση της συζήτησης αποτελεί η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.

Την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη αμέσως μετά την σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτήριζαν εξαιρετικά θετικές τις δηλώσεις Μοσκοβισί και Τουσκ, αλλά και την πορεία των συζητήσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν είναι δυνατόν να νομοθετηθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα και έχουν θέσει ως βάση συζήτησης τον αυτόματο μηχανισμό που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Στο πλαίσιο αυτό τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τη στήριξη της Κομισιόν για επιστροφή σε ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του 2016 στη φαρέτρα τους, τις επόμενες ημέρες θα έχουν μπαράζ επαφών με ομολόγους τους και Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό τείχος συμμαχιών έναντι των αξιώσεων του Ταμείου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται εξάλλου και η νέα επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών στις 20 Μαΐου, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης.

Σε σχέση με την προσφυγική κρίση, διαπιστώθηκε με ικανοποίηση η τήρηση της σχετικής Συμφωνίας με την Ε.Ε. από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και ο πλήρης μηδενισμός των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών κατά τις 6 τελευταίες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και τις εντάσεις στις Οινούσσες, η κυβέρνηση τις παρακολουθεί με προσοχή αλλά και ψυχραιμία, ενώ προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι υπερβολές και η παραπληροφόρηση σχετικά με τα γεγονότα δε συμβάλλουν στην κατάλληλη διαχείριση του ζητήματος.

Τέλος, στη σύσκεψη εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες αναφορικά με τη διαδικασία ψήφισης του σχεδίου νόμου για την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση στη Βουλή. Διαπιστώθηκε με ικανοποίηση η τήρηση των κόκκινων γραμμών που τέθηκαν κατά τη σχετική διαπραγμάτευση και συμφωνία, όταν μάλιστα πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν μονομερή ενέργεια την κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Τούρκος Χασάν Σακλανάν επιτέθηκε με μαχαίρι σε Ισραηλινούς αστυνομικούς στην Ιερουσαλήμ

Τι θα διδάσκεται στο μάθημα «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολεία της Τουρκίας

Η «Γαλάζια Πατρίδα» θα διδάσκεται στα τουρκικά σχολεία – «Αποδίδει» ο κατευνασμός Μητσοτάκη

Αλλάζει ο αρμόδιος υφυπουργός του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά – Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι;

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...