Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ένα βήμα πιο κοντά σε συμφωνία πακέτο με χρέος – Στη Βουλή Ασφαλιστικό και Φορολογικό

Ένα βήμα πιο κοντά σε συμφωνία πακέτο με χρέος – Στη Βουλή Ασφαλιστικό και Φορολογικό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας θα πρέπει να συνυπάρξει με μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να αποδεσμευτεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα».

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υπογράμμιζαν πως για πρώτη φορά καταγράφεται επίσημα το θέμα του χρέους, γεγονός που εκλαμβάνεται από το Μέγαρο Μαξίμου ως δικαίωση της επιμονής για λύση «πακέτο» με το χρέος ως αντιστάθμισμα στον αυτόματο κόφτη δαπανών σε περίπτωση αστοχιών. Μάλιστα, από το Μέγαρο Μαξίμου μετά και την σύσκεψη της Τετάρτης, στην οποία αποτιμήθηκε η πορεία της διαπραγμάτευσης, εκφράζεται σιγουριά πως η τελική λύση θα είναι στη βάση της ελληνικής πρότασης και δεν θα υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των προληπτικών μέτρων.

Ενδεικτικό της πίστης για ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι το γεγονός ότι σημαντικό μέρος των μέτρων, το ασφαλιστικό και το φορολογικό, εισέρχονται για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Ειδικότερα, σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και τη Δευτέρα ή Τρίτη στην ολομέλεια. Η εκκίνηση της διαδικασίας νομοθέτησης των συμφωνιών με τους δανειστές ουσιαστικά συνεπάγεται την αντίστροφη μέτρηση της αβεβαιότητας που υπάρχει γύρω από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ομαλή εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος. Μετά το πρώτο πακέτο ρυθμίσεων, στον δρόμο για τη Βουλή θα βρεθούν οι συμφωνίες για τα κόκκινα δάνεια και το δημοσιονομικό πλαίσιο 2017-18, οι οποίες επίσης έχουν κλείσει, όπως αποτυπώθηκε και στην προχθεσινή έκθεση της Κομισιόν.

«Εάν υπάρξει οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης τη Δευτέρα θα είναι μία πολύ ευχάριστη έκπληξη» σημείωνε πάντως χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή στο newsbeast, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η τελική λύση παραπέμπεται όπως όλα δείχνουν για το τέλος του Μαΐου και το προγραμματισμένο Eurogroup της 24ης του μηνός. Παράλληλα, οι διαπραγματευτικές ομάδες συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις προκειμένου να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη σύγκλιση, κυρίως για το θέμα του «κόφτη» και την Τρίτη μετά το Eurogroup να επιστρέψουν οι θεσμοί για την τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων.

Εξίσου θετικά αποτιμά το Μαξίμου την νέα παρέμβαση Ολάντ υπέρ της άμεσης λύσης στο ελληνικό ζήτημα, ακόμα και στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας. Κάτι τέτοιο φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο με τα υπάρχοντα δεδομένα, ωστόσο στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η σαφής τοποθέτηση του Γάλλου Προέδρου ενισχύει τις ελληνικές θέσεις και τα «αναχώματα» που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση έναντι του ΔΝΤ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν εφησυχάζουν, καθώς με δεδομένη τη συμμαχία του Ταμείου με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ανά πάσα στιγμή θεωρείται πιθανή μία παρέμβαση που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες. Ένας τέτοιος κίνδυνος που θέλει να ξορκίσει το Μαξίμου ελλοχεύει από τυχόν νέες καθυστερήσεις και προσκόμματα στις διαπραγματεύσεις που με τις κατάλληλες πιέσεις από πλευράς ΔΝΤ και Βερολίνου είναι ικανές να καταστήσουν τα μέχρι σήμερα παράλογα αιτήματα, κοινώς αποδεκτές αξιώσεις όλων των θεσμών.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ (βίντεο)

ΣΥΡΙΖΑ για Μαρινάκη: «Τοξικός» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το έγκλημα των Τεμπών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Φωτιά Μάτι: Έτσι στοχοποίησαν την ΑΘΩΑ Ρένα Δούρου και μια προαναγγελθείσα πρωτοφανής έφεση
Η Ρένα Δούρου σεβόμενη το μέγεθος της τραγωδίας και τον πόνο των συγγενών των θυμάτων...