Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Με τα “όπλα” Ασφαλιστικού και Φορολογικού στο Eurogroup

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με ακόμα ένα διαπραγματευτικό όπλο στη φαρέτρα της πορεύεται η κυβέρνηση στο Eurogroup της Δευτέρας, καθώς Ασφαλιστικό και Φορολογικό έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο Σαββατοκύριακο. Με τον τρόπο αυτό στο Μαξίμου επιχειρούν να έχουν ακόμα ένα μέσο πίεσης στις αποσκευές του Ευκλείδη Τσακαλώτου για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και εξεύρεση λύσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με σαφή δέσμευση για το χρέος για πρώτη φορά σε επίπεδο Eurogroup.

«Να μην πάει χαμένο το eurogroup», έλεγε χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, δίνοντας έτσι το στίγμα των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ψήφιση επί της αρχής θα γίνει το Σάββατο και επί των άρθρων την Κυριακή.

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αποτελεί την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό μέσα στις παρούσες συνθήκες», τόνισε εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ανακοινώνοντας την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για την εισαγωγή και την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι η ψήφιση του νόμου δεν αποτελεί “προαπαιτούμενο”, αλλά “εργαλείο” το οποίο ενισχύει τη θέση των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogrup της Δευτέρας.
«Πρόκειται για πρωτοβουλία της κυβέρνησης η οποία υποστηρίζει την ουσία του σχεδίου νόμου», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι για πρώτη φορά μπαίνει στην ατζέντα το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, για το οποίο, όπως είπε, υπήρχε αναφορά στη συμφωνία του καλοκαιριού, η διαφορά όμως τώρα είναι ότι το ζήτημα αυτό ανοίγει με τους καλύτερους όρους.

Προσέθεσε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας και πνεύμα αλληλοκατανόησης, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε, ότι “το εμπόδιο στη χημεία δεν είμαστε εμείς, αλλά η διαφωνία του ΔΝΤ με τους θεσμούς”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Βούτσης, διαβεβαίωσε ότι δεν απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία για την ψήφιση του συνολικού πακέτου της συμφωνίας, και τόνισε η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί να έρθει προς ψήφιση πακέτο προληπτικών μέτρων έως το 2018.

Παρά τα σενάρια που διακινούνται, ασφαλείς πληροφορίες του tribune.gr αναφέρουν πως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία προσέρχεται αρραγής και συμπαγής στην Ολομέλεια της Βουλής. Τα μηνύματα που έχουν φτάσει στο Μαξίμου από τους Κώστα Ζαχαριάδη και Αφροδίτη Θεοπεφτάτου είναι θετικά, καθώς όλοι οι βουλευτές έχουν πλήρη συνείδηση των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί αλλά και της ευκαιρίας μέσα από το κλείσιμο της αξιολόγησης και την διευθέτηση του χρέους να περάσει η χώρα και η οικονομία σε μία νέα τροχιά.

«Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκλεγήκαμε με βάση μια συμφωνία που είχε συναφθεί με τους δανειστές. Αυτή η συμφωνία υλοποιείται και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα συνοχής στην κοινοβουλευτική ομάδα» δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος, προερχόμενος από την Κίνηση των 53+, Μάκης Μπαλαούρας. Στην ίδια λογική κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης υπογράμμιζε πως τα μέτρα που έρχονται προς ψήφιση στη Βουλή αποτελούν το περιεχόμενο της συμφωνίας του καλοκαιριού και δεν τίθεται κανένα θέμα κυβερνητικής ευστάθειας.

Παράλληλα, ανοιχτό άφησε το παράθυρο για υπερψήφιση ορισμένων διατάξεων και από περισσότερους από 153 βουλευτές ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, χαρακτηρίζοντας το σενάριο των πρόωρων εκλογών «παρανοϊκό».

Όπως και να έχει με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην έναρξη των εργασιών της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι της Πέμπτης. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στην πορεία της διαπραγμάτευσης και τα εμπόδια που βάζουν κέντρα εξουσίας εκτός και εντός της χώρας, ενώ θα αναλύσει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο Ασφαλιστικού – Φορολογικού και θα επιχειρήσει να “χαλυβδώσει” το ηθικό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Επί Μητσοτάκη αποφυλακίζεται ο Μιχαλολιάκος – H απάντηση Μαρινάκη

Κασσελάκης: Δείτε κάτι «αστέρια» του Κυριάκου Μητσοτάκη (βίντεο)

Κασσελάκης: «Ο κόσμος έχει κουραστεί με την αλαζονείες του 41%»

Φάμελλος σε Γεωργιάδη: Είστε το συνώνυμο του χαρατσιού σε κάθε υπηρεσία δημόσιας υγείας

Κασσελάκης: Επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και όχι ψηφοθηρικά πριμ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...