Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αισιόδοξος ο Κοτζιάς μετά τις επαφές στην Αυστρία για το προσφυγικό

Αισιόδοξος ο Κοτζιάς μετά τις επαφές στην Αυστρία για το προσφυγικό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε πνεύμα ειλικρίνειας διεξήχθησαν οι συνομιλίες που είχε στη Βιέννη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Αυστριακό ομόλογό του Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο κ. Κοτζιάς είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις της Ελλάδας στο προσφυγικό και σε μία σειρά άλλων θεμάτων που άπτονται της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι δύο υπουργοί, ο κ. Κοτζιάς παρέπεμψε τον Αυστριακό ομόλογό του στα όσα συνδέουν τις δύο χώρες, σημειώνοντας πως αυτά είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα κανείς συνειδητοποιεί στην καθημερινότητα: Η Βιέννη συνδέεται με την ελληνική ιστορία – υπήρξε το κέντρο του ελληνικού απελευθερωτικού κινήματος, σε αυτή τυπώθηκαν πολλά από τα βιβλία εκείνης της εποχής τα οποία εκδόθηκαν στα ελληνικά, σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, με τον Αυστριακό ομόλογό του συζήτησαν για τα Δυτικά Βαλκάνια και τις ελληνικές πρωτοβουλίες για συνεργασία στην περιοχή, για τις ανησυχίες ως προς τις εξελίξεις στο προσφυγικό, για το μέλλον της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όπως είπε, είναι συχνά μυωπική και δεν έχει όραμα, καθώς οι πολιτικές μνημονίων δεν συνιστούν από μόνες τους λύση.

Παράλληλα, σημείωσε πως με τον ομόλογό του συζήτησαν ανοιχτά και ειλικρινά τις παρεξηγήσεις μεταξύ των δύο χωρών, και η χαλάρωση του πνεύματος αποδεικνύεται, όπως είπε, με την επιστροφή στη Βιέννη της Ελληνίδας πρέσβειρας στην Αυστρία.

Ο ίδιος προσκάλεσε τον Σεμπάστιαν Κουρτς να επισκεφθεί την Ελλάδα και να συνδιοργανώσουν το 2017 στην Αθήνα, τη Β’ Διεθνή Συνάντηση για την Προστασία των Πολιτιστικών και Θρησκευτικών Κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή.

Όπως παρατήρησε ο κ. Κοτζιάς σε σχέση με το προσφυγικό, οι πρόσφυγες από τη Συρία φεύγουν λόγω πολέμου που θα πρέπει να τελειώσει το ταχύτερο δυνατό, και λόγω εσωτερικής κατάστασης: Στη Συρία – τόνισε – δεν λειτουργεί το κράτος, ο ίδιος είχε προειδοποιήσει έγκαιρα πριν από ένα χρόνο για την κατάσταση στους καταυλισμούς του ΟΗΕ σε Λίβανο και Ιορδανία, όμως η Ευρώπη δεν προετοιμάστηκε.

Ανέφερε επίσης πως υπάρχει σεβασμός απέναντι στις ΜΚΟ, όμως πολλές από αυτές κάνουν «μπίζνες» αντί να βοηθούν τους ανθρώπους, ενώ σε σχέση με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, εξέφρασε την ελπίδα πως η νέα κυβέρνηση στην Άγκυρα θα τηρήσει και θα εφαρμόσει τη συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία για μία ενδεχόμενη αναζωπύρωση της προσφυγικής κρίσης. Προτάσσοντας την ανάγκη να μην υπάρξει εξάρτηση από την Τουρκία σε σχέση με τη συμφωνία, ζήτησε να γίνουν και κατάλληλες προετοιμασίες σε περίπτωση επανάληψης των γεγονότων της τελευταίας χρονιάς στο προσφυγικό.

Πάντως, ο κ. Κουρτς επισήμανε πως υφίσταται εκτόνωση της προσφυγικής κρίσης, καθώς με τα διάφορα μέτρα, έχει επιτευχθεί μέσα στις τελευταίες εβδομάδες και μήνες ένας περιορισμός της ροής προσφύγων από την Τουρκία προς την Ελλάδα, και από την Ελλάδα μέσω της Διαδρομής των Βαλκανίων, προς την Κεντρική Ευρώπη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Πέρασε» από την Ολομέλεια το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Τραγωδία στη Χίο: Τρία μικρά κορίτσια νεκρά σε ναυάγιο

Γερμανία: Αυξάνεται η βία από τους μετανάστες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...