Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εμπόδια στην τελική ευθεία για τον Τσίπρα

Εμπόδια στην τελική ευθεία για τον Τσίπρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το κλίμα αισιοδοξίας που έδωσαν τα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΡ δεν αφήνει περιθώρια για “πανηγύρια” στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς οι εκκρεμότητες για το κλείσιμο της αξιολόγησης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Στην κυβέρνηση είναι σαφές ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης με την ανάσα ρευστότητας που θα φέρει στην αγορά, η είσοδος σε μία περίοδο κανονικότητας και η συζήτηση για τη διευθέτηση για το χρέος αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να σηματοδοτηθεί το πέρασμα σε μία νέα εποχή.

Παρά ταύτα στο Μαξίμου βάζουν προς ώρας σε δεύτερη μοίρα – μέχρι τη Δευτέρα τουλάχιστον – τα ζητήματα αυτά, προκειμένου να πέσει όλο το βάρος στις εκκρεμότητες της αξιολόγησης. Η «εμπλοκή» που σημειώθηκε την Τρίτη για τον κόφτη δαπανών, γεγονός που οδηγεί το Μαξίμου να τον βγάλει από το πολυνομοσχέδιο που σήμερα κατατίθεται στη Βουλή και να τον φέρει με τη μορφή τροπολογίας ώστε να υπάρξει λύση μέχρι την τελευταία στιγμή της ψήφισης την Κυριακή, είναι ενδεικτική του ότι «τίποτα δεν έχει κλείσει μέχρι να κλείσουν όλα».

Το ζήτημα αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός τόσο στη Σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών πρωθυπουργών την Παρασκευή, όσο και στην Άνγκελα Μέρκελ, που εκτός απροόπτου, θα συναντήσει στην Κωνσταντινούπολη μια ημέρα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος εμφανίστηκε καθησυχαστικός σημειώνοντας πως πρόκειται για τεχνικές λεπτομέρειες. Πληροφορίες αναφέρουν πως η τελευταία διαφωνία της Αθήνας με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών έχουν να κάνουν με την ιεράρχηση των κωδικών, από τους οποίους θα κόβονται δαπάνες σε περίπτωση ενεργοποίησης του «κόφτη». Η εμπλοκή πάντως θορύβησε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σήμερα συνεδριάζει ατύπως η κοινοβουλευτική ομάδα για να ενημερωθεί από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου, με το ενδιαφέρον όλων να είναι στραμμένο στον μηχανισμό διόρθωσης. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις ωστόσο, ο κόφτης θα απουσιάζει από το πολυνομοσχέδιο, ενώ εκφράστηκαν φόβοι και για τυχόν νέες αξιώσεις της τελευταίας στιγμής από τους δανειστές.

Την ίδια ώρα διά στόματος του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, αποκαλύφθηκαν τα «κριτήρια» πάνω στα οποία αξιολογηθούν οι υπουργοί. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Βούτσης, «από Δευτέρα ξεκινάμε», παραπέμποντας σε δέκα πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες είναι έτοιμες προς νομοθέτηση. Πρόκειται για σχέδια νόμου που όπως ζήτησε και ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο αλλά και την Πολιτική Γραμματεία θα προσδώσουν αριστερό και κοινωνικό πρόσημο ως αντίβαρο στα μέτρα της συμφωνίας.

Ως εκ τούτου ante portas βρίσκεται ο αναπτυξιακός νόμος, το πρόγραμμα για την κοινωνική οικονομία, ο νόμος για τα λαθρεμπόρια (καύσιμα, τσιγάρα κ.α.) και ο νόμος για τα αδήλωτα κεφάλαια, τα οποία θα είναι τα πρώτα νομοσχέδια που θα εισαχθούν στη Βουλή μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Εκτός αυτών οι υπουργοί μέσα στο επόμενο τρίμηνο, καθώς όλα δείχνουν πως ο ανασχηματισμός παραπέμπεται για το Σεπτέμβριο, θα αξιολογηθούν και βάσει της προετοιμασίας όλων των προαπαιτούμενων για την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει τον Οκτώβρη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Πρεσβευτής Ισραήλ στην Αθήνα: Η Τουρκία παίζει καταστροφικό ρόλο στον πόλεμο με τη Χαμάς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...