Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Πόλεμος” τιτάνων για το χρέος: Αμετακίνητο το ΔΝΤ σφυροκοπά το Βερολίνο

“Πόλεμος” τιτάνων για το χρέος: Αμετακίνητο το ΔΝΤ σφυροκοπά το Βερολίνο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εκτίναξη του ελληνικού χρέους σχεδόν στο 300% του ΑΕΠ – εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία για την ελάφρυνσή του – «βλέπει» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σε έγγραφο του για την Ελλάδα, το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας το πρακτορείο Bloomberg.

Με το έγγραφο αυτό το Ταμείο επιμένει ουσιαστικά στην πρόταση “βόμβα” που είχε διαρρεύσει πριν από λίγες ημέρες και η οποία είχε απορριφθεί κατηγορηματικά από το Βερολίνο και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως “όσο είμαι υπουργός αυτό δεν θα γίνει”.

«Εάν δεν υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, τότε αυτό θα συνεχίσει να αυξάνεται, αγγίζοντας το 293,8% του ΑΕΠ έως το 2060» αναφέρει μεταξύ άλλων, η έκθεση του Ταμείου.

Προκειμένου να μην επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, το ΔΝΤ προτείνει μία «γενναία» ελάφρυνση, η οποία θα περιλαμβάνει:

Επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων έως το 2080

Αναστολή της αποπληρωμής τόκων και κεφαλαίου των ευρωπαϊκών δανείων έως το 2040

To ύψος του επιτοκίου να διαμορφωθεί στο 1,5%

Την ίδια ώρα πάντως το κλίμα που διαμορφώνεται στη Γερμανία, όπως το μεταφέρει και η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle δείχνει πως τείνει να καταστεί σαφές ότι η περικοπή του χρέους της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη, καθώς το ΔΝΤ που πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση κινείται από θέση ισχύος. Το ενδεχόμενο να μην μετάσχει στο πρόγραμμα “τρομάζει” τις κυβερνήσεις της βόρειας Ευρώπης και δη το Βερολίνο, που βρίσκεται επί του παρόντος σε θέση αμυνόμενου.

Εντύπωση προκαλεί πάντως την ίδια ώρα η σιγουριά του επικεφαλής του Eurogroup και δορυφόρου του Σόιμπλε, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Τρίτης θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος, καθώς έρχεται την ώρα που οι αποστάσεις ΔΝΤ – Βερολίνου δείχνουν αγεφύρωτες. Είχε προηγηθεί η… σύσταση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου προς την Ευρώπη να είναι “ευέλικτη” για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

«Έχουμε κάνει πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες στη διαχείριση των θεμάτων του χρέους, άρα νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ στο δίκτυο CNBC στο περιθώριο της συνεδρίαση του G7 στο Σεντάι της Ιαπωνίας. Χωρίς να κατονομάζει κάποιον, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι όσοι τάσσονται υπέρ μιας σημαντικής ελάφρυνσης χρέους εξ αρχής έχουν μετριάσει τη στάση τους και αυτοί που έχουν πει ότι δεν χρειάζεται καμία ελάφρυνση έχουν επίσης αλλάξει τη θέση τους «λίγο», βοηθώντας να υπάρχει σύγκλιση στις συνομιλίες.

Όπως όλα δείχνουν, οι δύο πλευρές αναμένεται να συγκλίνουν σε πρώτη φάση στον οδικό χάρτη για τις βραχυπρόθεσμες δράσης διευθέτησης του χρέους, που αποτελεί πρωταρχικό στόχο και της κυβέρνησης. Οι επόμενες κινήσεις για τη μακροπρόθεσμη διευθέτησή του πιθανότατα θα συνεχίσουν να αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης και διαβουλεύσεων μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Πιστόριους λέει ότι η Ρωσία γεμίζει τις αποθήκες της με όπλα – Μπορεί να ετοιμάζει κάτι μεγαλύτερο;

Γερμανία: Συνελήφθη συνεργάτης Ευρωβουλευτή του AfD για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Γερμανία: Οι μουσουλμάνοι μαθητές θεωρούν σημαντικότερο το Κοράνι από τους νόμους του γερμανικού κράτους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...