Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αξιολόγηση του σχεδίου Γιούνκερ των 315 δισ. από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αξιολόγηση του σχεδίου Γιούνκερ των 315 δισ. από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι ευρωβουλευτές συζητούν την Τετάρτη 8 Ιουνίου και παρουσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν, την πρόοδο του επενδυτικού πακέτου, αξίας 315 δισ. ευρώ, που στοχεύει στην κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και στην τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αποτελεί ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Ζαν Κλόντ Γιουνκέρ και το πρώτο έτος της λειτουργίας του χαρακτηρίστηκε, από την ίδια την Επιτροπή, ως επιτυχημένο.

Τα αποτελέσματα μέχρι σήμερα
Το ΕΚ ενέκρινε στις 24 Ιουνίου 2015, κανονισμό για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), το οποίο περιλαμβάνει κεφάλαια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 64 έργα, συνολικής χρηματοδότησης 9,3 δισεκατομμυρίων.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, το μέρος της ΕΤΕπ που εξειδικεύεται στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έχει εγκρίνει 185 συμφωνίες χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τράπεζες, ενώ αναμένεται να επωφεληθούν συνολικά 140.000 ΜΜΕ. Οι συνολικές επενδύσεις από αυτές τις εργασίες αναμένεται να φτάσουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των ψηφιακών έργων αποτελούν το 74% των εγκεκριμένων σχεδίων μέχρι τώρα και τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε μεγάλες οικονομίες, όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ισπανία.

Επόμενα βήματα
Την 1η Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα σχέδιά της για επέκταση του προγράμματος (ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για τρία χρόνια), για αύξηση της στήριξης των ΜΜΕ και για περαιτέρω επέκταση των συμβουλευτικών υπηρεσιών, ώστε να βοηθήσουν εκείνους που αναζητούν χρηματοδότηση.

Η διαδικτυακή Πύλη Ευρωπαϊκών Επενδυτικών Έργων, που ξεκίνησε να λειτουργεί από την 1η Ιουνίου, έχει στόχο να φέρει σε επαφή τους επενδυτές με τα έργα αλλά και να εισάγει παρόμοια μοντέλα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης σε χώρες που δεν είναι κράτη μέλη της Ένωσης.

Πώς λειτουργεί
Η ΕΕ παρέχει εγγύηση ύψους 16 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΕΤΣΕ και επιπλέον 5 δισ. ευρώ παρέχονται από την ΕΤΕπ. Η εγγύηση παρέχεται προκειμένου να απορροφηθούν οι αρχικές απώλειες και επίσης, επιτρέπει στην ΕΤΕπ τη χρηματοδότηση έργων που μεταφέρουν περισσότερους κινδύνους από τις συνήθεις δραστηριότητες τους αλλά και την προσέλκυση άλλων ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Πέρασε» από την Ολομέλεια το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Κασσελάκης: Αυτοί είναι οι πρώτοι 20 που διεκδικούν το χρίσμα του υποψηφίου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Le Soir: «Russiagate» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές

Ευρωκοινοβούλιο: Νέο χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την τραγωδία στα Τέμπη

Κασσελάκης: Ικανοποίηση για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για το δυστύχημα των Τεμπών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...