Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κουρουμπλής: Απλή αναλογική στους 270 βουλευτές και 30 έδρες μπόνους

Κουρουμπλής: Απλή αναλογική στους 270 βουλευτές και 30 έδρες μπόνους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την πρότασή του για τον εκλογικό νόμο επανάλαβε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, διευκρινίζοντας ότι διατυπώνει την προσωπική του άποψη, μέχρι να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις από τα κεντρικά όργανα του κόμματος, στις οποίες και θα πειθαρχήσει.

Μιλώντας στο Mega, ανέφερε πως πάμε ουσιαστικά σε απλή αναλογική, αναφερόμενος σε ένα μικρότερο από το σημερινό μπόνους εδρών, αν το πρώτο κόμμα ή συνασπισμός έχει λάβει πάνω από ένα ποσοστό:

«Αφήνουμε ένα ενδεχόμενο, εάν η ελληνική κοινωνία προκρίνει να δώσει τη δυνατότητα σε ένα κόμμα ή σε έναν σχηματισμό ένα ποσοστό (το οποίο εγώ τοποθετώ στο 40% αλλά δεν είναι εμμονή, αν υπάρξει διάθεση από τα κόμματα, το συζητάμε) μπορεί να συνάγει κανείς το συμπέρασμα ότι ο ελληνικός λαός θέλει να δώσει σε αυτό το κόμμα ή τον συνασπισμό κομμάτων, την διακυβέρνηση της χώρας.

Και του δίνει πλέον η κοινωνία, με αυτή την επιλογή, ένα μπόνους. Το οποίο είναι περίπου το 10% του συνόλου των βουλευτών, γύρω στους 28 με 30 βουλευτές».

«Άρα λοιπόν, για να μη δημιουργείται καμία παρεξήγηση, απλή αναλογική στους 270 βουλευτές. Οι υπόλοιποι 30 βουλευτές δίδονται από την κοινωνία ως μπόνους στο κόμμα που μπορεί να κυβερνήσει την Ελλάδα» πρόσθεσε.

Παραμένει το όριο εισόδου στη Βουλή

Ανέφερε ακόμη ότι το όριο του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή θα παραμείνει, ενώ μίλησε για σπάσιμο των περιφερειών, προκειμένου, όπως είπε, να αποκατασταθεί η ισοδυναμία της ψήφου.

Επίσης, τάχθηκε υπέρ του να μπουν στο τραπέζι και άλλα ζητήματα, όπως της ανατρεπόμενης λίστας και της εσωκομματικής δημοκρατίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να θεσμοθετηθεί δικαίωμα ψήφου από τα 17 έτη, ο κ. Κουρουμπλής εμφανίστηκε πολύ θετικός. «Φυσικά και μας απασχολεί σοβαρά, ένα νέο παιδί 17 ετών σήμερα έχει πολύ μεγάλη δυνατότητα πληροφόρησης και ωριμότητας, με αυτό που ζει και στην οικογένειά του με όσα έχουν επισυμβεί στη χώρα, νομίζω ότι πρέπει να του δώσουμε το δικαίωμα να έχει λόγο».

Πρόσθεσε μάλιστα πως έχει και την πληροφορία ότι την ψήφο στα 17 τη δέχεται και η Νέα Δημοκρατία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ελένη Μενεγάκη: Τέλος από το MEGA

Ανδρουλάκης: Όχι στα μη κρατικά πανεπιστήμια, όπως τα θέλει η ΝΔ, για τη διευθέτηση συμφερόντων

Συνελήφθη 31χρονος στην Κέρκυρα που έστελνε email στο Mega για βόμβα

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο υποστηρίζουν οκτώ συνταγματολόγοι

Ράνια Τζίμα: «Αυτή πάντως είναι εικόνα απόλυτης διάλυσης, απολύτως απαράδεκτη»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...