Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πίστη Τσίπρα για τις 200 ψήφους – Στην απομόνωση η ΝΔ

Πίστη Τσίπρα για τις 200 ψήφους – Στην απομόνωση η ΝΔ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η συνάντηση Τσίπρα – Μητσοτάκη την Πέμπτη απλά επιβεβαίωσε την στρατηγική διαφωνία τους για τη διατήρηση του μπόνους των 50 εδρών, στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και ούτως η άλλως ο πρωθυπουργός έβλεπε στα μικρά κόμματα να κρίνεται η μάχη εξαρχής.

Τούτων δοθέντων, στο Μαξίμου σημειώνουν ότι το κομμάτι που μπορεί να συμπληρώσει το πάζλ των 200 βουλευτών είναι το Ποτάμι, χαρακτηρίζοντας έτσι ρόλο κλειδί τη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη στη σημερινή συνάντηση.

Στο κυβερνητικό επιτελείο ωστόσο εκτιμούν πως με τα όσα έχουν τεθεί επί τάπητος μέχρι στιγμής υπάρχει έδαφος για συγκλίσεις και ευρεία πλειοψηφία για τον εκλογικό νόμο.

Αναφορικά με τα όσα δήλωσαν ο γγ του ΚΚΕ και η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξερχόμενοι του Μαξίμου, από το πρωθυπουργικό επιτελείο σημειώνουν πως είναι λογικό να τηρούν όλοι τις αποστάσεις τους μέχρι να αποκρυσταλλωθεί η τελική πρόταση για τον εκλογικό.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μετά τη σημερινή ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών να κάνει συνολική εκτίμηση ως προς τη δυναμική της πρότασης για απλή αναλογική και εν συνεχεία η Κεντρική Επιτροπή (που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο) θα εισηγηθεί την πρόταση του κόμματος προς τα υπόλοιπα κόμματα.

Πάντως, στην κυβέρνηση περιμένουν με ενδιαφέρον να δουν και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό των κομμάτων για τη στάση της εκάστοτε ηγεσίας απέναντι στην πρόταση για το αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, καθώς εκτιμάται ότι τυχόν άρνηση θα φέρει τις ηγεσίες των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης αντιμέτωπες με το εσωτερικό της κάθε παράταξης.

Χαρακτηριστικά, συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα σημείωνε για το ΚΚΕ πως ο Περισσός θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα πολύ σκληρό δίλημμα εάν απορρίψει την απλή αναλογική, που αποτελεί ιστορική επιδίωξη του ΚΚΕ, με πρόσχημα την κατάργηση του 3%.

Για αυτό το λόγο και στο Μαξίμου εκτιμούν ότι το κατώφλι της Βουλής δεν αποτελεί “στρατηγική διαφωνία” με τον Περισσό.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι οι συνομιλίες που γίνονται μεταξύ του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών είναι ειλικρινείς και πως παρά τις διαφωνίες, που έχουν εκφραστεί από τις συναντήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί (με ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ), ως προς παραμέτρους της απλής αναλογικής, παρατηρούνται και συγκλίσεις.

Η ατζέντα που διαμορφώνεται για τον εκλογικό νόμο βασίζεται σε πέντε άξονες

Το μπόνους στο πρώτο κόμμα
Το πλαφόν εισόδου στη Βουλή
Την ψήφο των ομογενών
Την ψήφο στα 17
Και την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών

Πάνω σε αυτή τη βάση και από τη στιγμή που θα αποκρυσταλλωθεί και θα παρουσιαστεί η πρόταση της κυβέρνησης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, διαμορφώνεται ένα έδαφος ώστε να υπάρξουν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται ώστε το νέο εκλογικό σύστημα να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Οι συγκλίσεις που έχουν παρατηρηθεί ήδη αφορούν ιδιαίτερα το θέμα της κατάργησης ή μιας σημαντικής μείωσης του μπόνους εδρών και τη θεσμοθέτηση δικαιώματος ψήφου από τα 17.

Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ

Την ίδια ώρα πάντως το Μέγαρο Μαξίμου διαβλέποντας περιθώρια συναίνεσης με τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, μετά τις διαρροές της Συγγρού και τις δηλώσεις Μητσοτάκη εξαπέλυσε νέα επίθεση προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τις αναφορές σε μη ουδέτερο πολιτικό χρόνο και ιδιοτελή τακτικισμό. Με τον τρόπο αυτό το Μαξίμου επιχειρεί να επιτείνει το κλίμα πολιτικής απομόνωσης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία όπως τονίζεται στο Μαξίμου αποτελεί τη μοναδική πολιτική δύναμη που θέλει την διατήρηση του ενισχυμένου εκλογικού συστήματος.

Έτσι, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα προέβησαν σε… συστάσεις προς τη ΝΔ να έχει πιο ψύχραιμη στάση στην συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και «για το τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και το πολιτικό σύστημα της χώρας». Τονίζουν δε πως η αναλογικότερη ψήφος είναι πάγια θέση αρχής των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση και υπενθυμίζουν ότι η πρωτοβουλία πάρθηκε μόλις 9 μήνες μετά τις εκλογές και τρία χρόνια πριν τις επόμενες, γεγονός που επιβεβαιώνει τον ουδέτερο πολιτικό χρόνο.

Τέλος, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως «σε όλες τις δημοσκοπήσεις – ακόμα και σε αυτές που προέβλεπαν ότι θα κερδίσει τις προηγούμενες εκλογές με 7 μονάδες διαφορά, συγκεντρώνει ποσοστά γύρω στο 20%. Δεν πρόκειται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, πολύ περισσότερο, όταν αυτές θα γίνουν το 2019, με την χώρα να έχει βγει από την επιτήρηση και τα μνημόνια».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: «Ο κόσμος έχει κουραστεί με την αλαζονείες του 41%»

Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Αττικόν για Καλλιάνο: «Ενώ ψήφισε μέτρα για την ιδιωτικοποίηση της υγείας, απειλεί γιατρούς και νοσηλευτές»

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο υπουργείο Εσωτερικών – Πλήγμα στην εκλογική διαδικασία

Δημοσκόπηση GPO: Πρώτη η ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ

Κασσελάκης για Ευρωεκλογές: Στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες του Ιουνίου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...