Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Υψηλές προσδοκίες και πρώτες συμφωνίες στην Κίνα από τον Τσίπρα

Υψηλές προσδοκίες και πρώτες συμφωνίες στην Κίνα από τον Τσίπρα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι πρώτες υπογραφές σε συμφωνίες και διακρατικά μνημόνια συνεργασίας αναμένεται να πέσουν από σήμερα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Πεκίνου.

Το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο δρόμο του μεταξιού συνεχίζεται για τρίτη ημέρα με όλο το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην σημαντική προσέλκυση επενδύσεων στους τομείς του τουρισμού, του τουριστικού real estate των logistics και των νέων τεχνολογιών.

Στο κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζουν ότι το λιμάνι του ΟΛΠ και η συμφωνία με την Cosco αποτελούν μονάχα την αρχή για το μεγαλεπίβολο σχέδιο της Κίνας για άνοιγμα στην αγορά της Δύσης.

Για αυτό το λόγο τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και τα μέλη της ελληνικής αποστολής τονίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι η Ελλάδα αποτελεί το παράθυρο του Πεκίνου στη Δύση, γεγονός που προς ικανοποίηση του Μαξίμου επιβεβαίωσε και ο Κινέζος πρέσβης σε συνέντευξή του, τονίζοντας ότι “η Cosco ήταν μόνο το κεφάλι του δράκου και τώρα έρχεται και το σώμα”.

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις επαφές που έχει ήδη κάνει ο πρωθυπουργός με εταιρίες κολοσσούς όπως η Wanda, που δραστηροποιείται στους τομείς των εμπορικών ακινήτων, των επιχειρήσεων Πολιτισμού και των χρηματοδοτήσεων.

Το 2015 το ενεργητικό του ομίλου ήταν 85,65 δισ. ευρώ και τα έσοδα του ανήλθαν σε 39 δισ. ευρώ.

Η Wanda Cultural Industry Group είναι ο μεγαλύτερος πολιτιστικός οργανισμός της Κίνας, με τέσσερεις τομείς δραστηριοτήτων: παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, αθλητικές διοργανώσεις, τουριστικές επιχειρήσεις, παιδική διασκέδαση.

Κατά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Wanda Group εξέφρασε το ενδιαφέρον του κινεζικού κολοσσού για τη μαζική ανάπτυξη του κινεζικού τουρισμού στην Ελλάδα και για τη δημιουργία υποδομών ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης.

Επίσης, συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας στούντιο κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα. Μάλιστα, συμφωνήθηκε κλιμάκιο της Wanda Group να επισκεφθεί την Ελλάδα μετά από δυο μήνες και αφού γίνει η σχετική προετοιμασία.

Παράλληλα, εξαιρετικά σημαντική θεωρείται από συνεργάτες του πρωθυπουργού η επαφή με τον τεχνολογικό κολοσσό της HUAWEI, που αποτελεί τον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό προμηθευτή εξοπλισμού στην Κίνα με 170.000 υπαλλήλους σε 170 χώρες.

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον στέκονται στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός τεχνολογικού πάρκου της HUAWEI, πιθανότατα κοντά στο Θριάσιο όπου θα γίνει κέντρο logistics, στην ανάθεση έργων του κινεζικού κολοσσού σε ελληνικές εταιρίες λογισμικού και start ups, το ενδεχόμενο δημιουργίας γραμμής συναρμολόγησης στην Ελλάδα και την αδελφοποίηση της τεχνόπολης στη Θεσσαλονίκη με το τεχνολογικό πάρκο στο Πεκίνο.

Πέφτουν οι πρώτες υπογραφές

Από σήμερα ξεκινά το επίσημο μέρος της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα που περιλαμβάνει τις συναντήσεις του με τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου Ζανγκ Ντετζιάνγκ, κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ, διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπειών, υπογραφή διμερών συμφωνιών και συμμετοχή σε επιχειρηματικό φόρουμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει:

– Κοινή διακήρυξη για την ενδυνάμωση της στρατηγικής σχέσης των δυο χωρών.

– Συμφωνία για την τουριστική συνεργασία.

– Συμφωνία για την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία.

– 2-3 συνεργασίες στον χώρο του πολιτισμού σε επίπεδο εθνικών βιβλιοθηκών, μουσείων κτλπ.

– Συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στην Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας και την Τράπεζα της Ελλάδας.

– Συμφωνία για την προώθηση επενδύσεων.

Την Τρίτη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, τελετή κατάθεσης στεφάνου στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιεν Αν Μεν και συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας Ξι Γινπίνγκ.

Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Σαγκάη, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba και τον πρόεδρο της COSCO. Θα επισκεφθεί το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της ΖΤΕ, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΖΤΕ.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Σαγκάης Γιανγκ Ξιονγκ, θα επισκεφθεί το Μουσείο της Σαγκάης, θα συνανταθεί με τον πρόεδρο της κινεζικής επενδυτικής εταιρείας Fosun και άλλους Κινέζους επιχειρηματίες. Το ίδιο βράδυ η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποχωρήσει από την Κίνα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Ινδονησία: Κινέζα πήγε να βγάλει selfie σε ενεργό ηφαίστειο και έπεσε μέσα

Γερμανία: Συνελήφθη συνεργάτης Ευρωβουλευτή του AfD για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Η NASA προειδοποιεί: «Η Κίνα θα στείλει όπλα στο Φεγγάρι»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...