Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Tσακαλώτος: Την άλλη εβδομάδα χαλαρώνουν τα capital controls

Tσακαλώτος: Την άλλη εβδομάδα χαλαρώνουν τα capital controls
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

“Τα capital controls που έχουμε στην Ελλάδα δεν είναι τα ίδια με αυτά που μπήκαν σε άλλες χώρες. Κάθε μήνα τα capital controls χαλαρώνουν. Προτεραιότητά μας είναι να μην δυσκολευθούν οι επιχειρήσεις. Την άλλη εβδομάδα θα έρθει μία νέα ρύθμιση για τα λεφτά που έρχονται από το εξωτερικό.

Υπάρχει ευθύνη κάποιων για το αρνητικό κλίμα στην ελληνική οικονομία. Η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Οι προσδοκίες ότι θα γυρίσουμε στην ανάπτυξη και υπάρχει ασφάλεια στις τράπεζες είναι πολύ μεγάλο κομμάτι της απάντησης για το θέμα της άρσης των capital controls» τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

«Θα υπάρξει μία συνεχής διαδικασία στις ελληνικές τράπεζες ώστε να γυρίσουμε στην κανονικότητα. Υπήρξαν συμβιβασμοί και από τις δύο πλευρές και όχι μόνο από τη δική μας. Άνοιξε το θέμα του χρέους και ήταν μία εντελώς διαφορετική συμφωνία σε σχέση με αυτή που ήθελα αρχικά οι εταίροι. Και στην πρώτη φάση και στη δεύτερη υπήρξαν διαφορές και ανάμεσα στους Θεσμούς.

Είναι πολύ δύσκολο να διαπραγματεύεσαι με 4 διαφορετικούς Θεσμούς, κάνει πολύ σύνθετη τη διαπραγμάτευση. Το ΔΝΤ, για παράδειγμα, είχε πολύ σκληρή στάση για το θέμα του χρέους. Και αυτό ήταν υπέρ μας», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Για το πόσο γρήγορα θα επιστρέψουμε σε κανονικότητα, ανέφερε ότι “όσο πιο πολύ πιστέψει ο κόσμος ότι όντως έγινε πολύ καλή ανακεφαλαιοποίηση”, θα βοηθήσει να φύγουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι.

Για το δημοψήφισμα

Ερωτώμενος για το αν ο ίδιος θεωρεί πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, εκπληρώθηκε, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Η απάντηση στο δημοψήφισμα ήταν πολυσύνθετη. Οι πολίτες είχαν μπροστά τους μια συμφωνία που κατέγραφε όχι τον κοινό τόπο βάση του οποίου διαπραγματευόμασταν εμείς, αλλά την αρχική θέση των θεσμών. Είχαν μπροστά τους μια συμφωνία που δεν ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης» και την καταψήφισαν.

Όσο για τη διαπραγμάτευση από την πρώτη εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, «κανένας από μας πριν τον Γενάρη δεν νόμιζε πως θα ήταν πάρτι τσάι της βασίλισσας. Ξέραμε ότι θα υπήρχαν αντιρρήσεις και αντιθέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαζε θέμα για όλα τα συμφωνηθέντα, για το μονόδρομο της λιτότητας. Εμείς τα αμφισβητήσαμε όλα αυτά».

«Είχαμε εντολή να αλλάξουμε τα πράγματα. Εάν το καταφέραμε αυτό, θα φανεί στο τέλος της τετραετίας», εκτίμησε ο υπουργός.

Για την πορεία της διαπραγμάτευσης

Μιλώντας για την πορεία της διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι τον Φλεβάρη «υπήρχαν πολλές απόψεις μέσα στην κυβέρνηση».

«Η συμφωνία του Φεβρουαρίου δεν έλεγε τίποτα για την 5η αξιολόγηση. Μιλούσε για ένα καινούργιο πρόγραμμα. Θεωρούσαμε πως ήταν κάτι που μπορούσαμε να πουλήσουμε στον κόσμο, ότι κάναμε διαπραγμάτευση, η Ευρώπη σεβάστηκε τον ΣΥΡΙΖΑ και εμείς σεβαστήκαμε τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Μέσα σε μια εβδομάδα, οι θεσμοί άλλαξαν τη συμφωνία, επιμένοντας ότι πρέπει να κλείσουμε την 5η αξιολόγηση. Θα μπορούσαμε να σκύψουμε το κεφάλι και να λέμε ‘οκ το κάνουμε’. Δεν το κάναμε όμως. Αυτό που μας δώσαν στο τέλος και πήγαμε στο δημοψήφισμα, δεν ήταν κάτι που μπορούσε να δεχτεί ο λαός. Σε όλα τα άλλα εκτός των πρωτογενών πλεονασμάτων, ήταν οι αρχικές θέσεις των δανειστών κι όλοι έλεγαν ‘ψηφίστε το’! Αυτό δείχνει τη διαφορά μας με τους υπόλοιπους».

Ερωτώμενος, για τις δηλώσεις του Ρέγκλινγκ και άλλων οικονομολόγων όπως του κ. Στουρνάρα, ότι η περσινή διαπραγμάτευση κόστισε 100 δισ. ευρώ, ο κ. Τσακαλώτος απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς.

«Μου κάνει εντύπωση άνθρωποι πανεπιστημιακοί που αν καθόμαστε σε ένα τραπέζι δεν θα λεγαν τέτοια πράγματα, να ισχυρίζονται κάτι τέτοιο», τόνισε και εξήγησε πως το νέο δάνειο της Ελλάδας ήταν για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές, να ανακυκλώσουμε παλαιά χρέη και να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες.

«Ότι το κόστος ήταν 100 δισ. ευρώ δεν υπάρχει επιχείρημα που να το στηρίζει, θα συνεχίζουν να το λένε και ελπίζουν να πιάσει», υπογράμμισε ο υπουργός.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για Συμφωνία Πρεσπών: Καταστροφική η αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Κασσελάκης: Όποιος τρομοκρατείται από το κομματικό κράτος Μητσοτάκη θα έχει εμένα και τον ΣΥΡΙΖΑ δίπλα του

Ο ΣΥΡΙΖΑ «ξετινάζει» την πολιτική ακρίβειας/απληστίας της «ανάλγητης κυβέρνησης» του Μητσοτάκη

Φωτιά Μάτι: Έτσι στοχοποίησαν την ΑΘΩΑ Ρένα Δούρου και μια προαναγγελθείσα πρωτοφανής έφεση

Κασσελάκης: Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η Υγεία είναι business – Παγιδεύτηκαν οι ψηφοφόροι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Φωτιά Μάτι: Έτσι στοχοποίησαν την ΑΘΩΑ Ρένα Δούρου και μια προαναγγελθείσα πρωτοφανής έφεση
Η Ρένα Δούρου σεβόμενη το μέγεθος της τραγωδίας και τον πόνο των συγγενών των θυμάτων...