Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ανδρουλάκης κατήγγειλε στις Βρυξέλλες τη χρήση της Αγίας Σοφίας ως τζαμί

Ο Ανδρουλάκης κατήγγειλε στις Βρυξέλλες τη χρήση της Αγίας Σοφίας ως τζαμί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης αναφορικά με την δεύτερη συνεχόμενη παραβίαση της Αγίας Σοφιάς, έπειτα από το κάλεσμα σε ισλαμική προσευχή που απεύθυνε Μουεζίνης για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια.

Ο κ. Ανδρουλάκης σημειώνει πως η πράξη συνιστά ένα ακόμη βήμα που προσβάλλει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και προφανώς και δεν συνάδει με τις αρχές που οφείλουν να διέπουν ένα σύγχρονο, κοσμικό κράτος, ρωτώντας την Επιτροπή εάν είναι συμβατές οι ενέργειες της Τουρκίας με το καθεστώς μιας υπό ένταξη χώρας στην ΕΕ.

Τέλος, ζητάει από την Επιτροπή να ενημερώσει για τις ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να ενθαρρύνει την Τουρκιά στην αποτελεσματική προστασία των μνημείων παγκοσμίου κληρονομιάς στην επικράτεια της.

Ολόκληρη η ερώτηση:

Την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016 για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια Μουεζίνης απεύθυνε κάλεσμα σε ισλαμική προσευχή από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, παραβιάζοντας ουσιαστικά τον κοσμικό χαρακτήρα του μνημείου, που αποτελεί και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Παρόντες ήταν μάλιστα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας αλλά και ο Μουφτής της πόλης, γεγονός που καταδεικνύει την κρατική επιδοκιμασία ως προς το περιστατικό.

Είναι προφανές, ότι αυτή η πράξη συνιστά ένα ακόμη βήμα που προσβάλλει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και προφανώς και δεν συνάδει με τις αρχές που οφείλουν να διέπουν ένα σύγχρονο, κοσμικό κράτος.

Επισημαίνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη τουρκική πρόκληση σχετικά με την Αγία Σοφία σε διάστημα λίγων εβδομάδων, καθώς με αφορμή τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού η κρατική τουρκική τηλεόραση μεταδίδει από το εσωτερικό του μνημείου καθημερινή εκπομπή που περιλαμβάνει ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου.

Με δεδομένο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τρεις εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε Ισλαμικά Τεμένη στην Τουρκία. Ερωτάται η Επιτροπή:

-Έχει υπόψη της το περιστατικό;

-Είναι συμβατές οι ενέργειες της Τουρκίας με το καθεστώς μιας υπό ένταξη χώρας στην ΕΕ;

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να ενθαρρύνει την Τουρκιά στην αποτελεσματική προστασία των μνημείων παγκοσμίου κληρονομιάς στην επικράτεια της;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δημοσκόπηση MEGA: «Τραυματισμένη» πρωτιά για ΝΔ – Εδραίωση στη δεύτερη θέση για ΣΥΡΙΖΑ

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Νίκος Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης «τροχονόμος της ακρίβειας»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...