Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Αν δεν ψηφιστεί η απλή αναλογική ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει τις 50 έδρες

Τσίπρας: Αν δεν ψηφιστεί η απλή αναλογική ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει τις 50 έδρες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κάθετος για την καθιέρωση της απλής αναλογικής εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση θέλει για μικροκομματικούς και μικροπολιτικούς στόχους την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας, σε σχετική ερώτηση που του έγινε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, τόνισε ότι αν η απλή αναλογική δεν λάβει τους 200 ψήφους και δεν εφαρμοστεί στην αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση τότε απλά ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει το μπόνους των 50 εδρών, αφού αυτός θα είναι ο νίκητης των εκλογών.

Ο πρωθυπουργός απέκρουσε αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση φέρνει αργά τον εκλογικό νόμο, εξηγώντας ότι προηγήθηκε η περυσινή διαπραγμάτευση, οι εκλογές, η πρώτη αξιολόγηση, και πως “τώρα είναι η ώρα να κουβεντιάσουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος”.

Σημείωσε ότι η απλή αναλογική είναι πάγια θέση της Αριστεράς και ότι έχει κλείσει ο κύκλος της Μεταπολίτευσης με κόμματα του 40%-45%.

Ανέφερε ότι τα κόμματα της κεντροαριστεράς στις εκλογές του Σεπτέμβρη έλεγαν ότι δεν μπαίνουν σε κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ και τους έστειλε μήνυμα ενόψει της ψήφισης του εκλογικού νόμου, τονίζοντας πως “η ψήφιση του εκλογικού νόμου είναι ιστορική πρόκληση” και ότι “σε λίγο καιρό κανείς δεν θα θυμάται τι είχε στο μυαλό της η κ. Γεννηματά, αλλά ποια είναι η τοποθέτηση της σε σχέση με όσα έλεγε λίγο καιρό πριν”. Θεωρώ, συμπλήρωσε, αδικαιολόγητη μια τέτοια στάση πλήρους άρνησης.

Ανέφερε ότι χρειάζεται απλή αναλογική για να έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα η συνταγματική αναθεώρηση, ότι έχει κόστος και πως όμως εντάσσεται σε ένα συνολικό όραμα που έχει για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος. Είπε ότι δεν γνωρίζει αν θα συγκεντρωθούν 200 ψήφοι και πως “εμείς κάνουμε το καθήκον μας”.

Σημείωσε ότι δεν αλλάζει η θέση για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και ότι δεν κάνει μικροϋπολογισμούς η κυβέρνηση, αλλά ότι πάει τον κοινό παρονομαστή των συζητήσεων που έγιναν με τα άλλα κόμματα: Κατάργηση μπόνους και ψήφο στα 17.

Ανέφερε ότι δεν έχει δογματική προσέγγιση για το κατώφλι του 3%, ότι αν συμφωνούσαν και άλλοι μπορεί να το μείωναν, για να προσθέσει ότι όμως δεν το βλέπει πιθανόν να αλλάξει, αν και δεν το αποκλείει και ότι πάντως δεν είναι αυτό το βασικό θέμα.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν συνυπολογίζει τις ψήφους της ΧΑ και πως θέλει να πείσει τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου, υπογραμμίζοντας: “Αν δεν ψηφίσουν θα είναι ιστορικός αυτοχειριασμός και δημοκρατικό ατόπημα” και προσθέτοντας πως το ίδιο λάθος έκανε η αριστερά το 1989.

Αναφερόμενος στην απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είπε ότι είναι “ώριμη σκέψη” και συμπλήρωσε ότι το θέλει ο ελληνικός λαός.

Ωστόσο, ανέφερε ότι η δυαρχία δεν είναι εποικοδομητική, αλλά στο πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη που δημιουργεί κανόνες για την εύρυθμη λειτουργία “μπορούμε να συζητήσουμε τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας”.

“Δεν σκέφτομαι δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος, δεν προβλέπεται από τον νομοθέτη, συμβουλευτικά ίσως, αλλά αυτό είναι δεύτερη και τρίτη σκέψη”, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός .

“Ώριμο είναι και το να υπάρχει στην χώρα σταθερή θητεία κυβερνήσεων”, κατέληξε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Κασσελάκης: Τους χαλάσαμε το σχέδιο για αξιωματική αντιπολίτευση ένα βολικό για το σύστημα κόμμα

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ειρήνη»

Αλέξης Τσίπρας: Δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ (βίντεο)

DW: Τα απομνημονεύματα του Σόιμπλε με 100 σελίδες για την ελληνική κρίση

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...