Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το μήνυμα πίσω από τις λέξεις για τον εκλογικό που στέλνει ο Τσίπρας

Το μήνυμα πίσω από τις λέξεις για τον εκλογικό που στέλνει ο Τσίπρας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με το ηχηρό μήνυμα για το χρέος διά στόματος Τζακ Λιου να βρίσκεται ήδη στην ελληνική φαρέτρα, ο Αλέξης Τσίπρας στρέφει πλέον το βλέμμα του στη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο.

Ουδείς στο κυβερνητικό επιτελείο αναμένεται εκπλήξεις από πλευράς ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, με την κατάργηση του μπόνους να εφαρμόζεται από τις μεθεπόμενες εκλογές αφού δεν συγκεντρώνονται οι απαιτούμενες 200 έδρες.

Ωστόσο, ήδη συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα προετοιμάζουν το έδαφος για εκρηκτική παρουσία του πρωθυπουργού κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, όπου αναμένεται να ανέβουν κατακόρυφα οι τόνοι.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να περιοριστεί μονάχα στην ατζέντα της απλής αναλογικής, για την οποία έχει τοποθετηθεί ανοιχτά εδώ και καιρό, αλλά αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του και για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Πέραν τούτου, και εκτός της μετωπικής επίθεσης που αναμένεται να εξαπολύσει στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή και τις νέες περιπέτειες με οσμή διαφθοράς στο στενό του περιβάλλον, ο πρωθυπουργός θα ασκήσει πρωτοφανείς πιέσεις και θα φέρει προ των ιστορικών ευθυνών τους τα κόμματα της… λεγόμενης τουλάχιστον Κεντροαριστεράς, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Τα βέλη του αναμένεται να επικεντρωθούν κυρίως στη Χαριλάου Τρικούπη και τη Φώφη Γεννηματά, η οποία αρνείται για ακόμα μία φορά να εμφανιστεί ως ηγέτης της παράταξής της και σέρνεται πίσω από τις προσπάθειες του Ευάγγελου Βενιζέλου για αναβίωση του πρώην κυβερνητικού συνασπισμού ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτική είναι η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε το πρωθυπουργικό γραφεί το βράδυ της Τετάρτης
με κυβερνητικές πηγές να ξεκαθαρίζουν πως παραμένει ανοιχτή ακόμα και σήμερα η πρόσκληση κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο Ποτάμι. Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζουν πως έχει συνυπογράψει την απόφαση της Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που μιλάει για εκλογικό σύστημα «που να κατοχυρώνει την αναλογική εκπροσώπηση της ψήφου των πολιτών και θα διευκολύνει τις αναγκαίες συμπράξεις και συνεργασίες».

Θέλοντας να πιέσουν ακόμα πιο πολύ, αλλά και να περάσουν στην επόμενη ημέρα από το Μαξίμου υποστηρίζουν πως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, έχουν την δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα ανοίξουν τον δρόμο για κυβερνήσεις προοδευτικής συνεργασίας, ή αν θα επιλέξουν να γίνουν ουρά της ΝΔ, κόβοντας οριστικά τις γέφυρες με τον προοδευτικό κόσμο – ακόμα και με την δική τους εκλογική βάση.

Σε αυτή την αποστροφή της κυβερνητικής διαρροής για “για κυβερνήσεις προοδευτικής συνεργασίας” βρίσκεται ωστόσο και το ουσιαστικό μήνυμα του Μαξίμου προς τη Χαριλάου Τρικούπη και τη Σεβαστουπόλεως: “Όποιος δεν στηρίξει τώρα μένει εκτός κάδρου συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων στο μέλλον” διαμηνύει εμμέσως πλην σαφώς το Μαξίμου, το οποίο τις προηγούμενες ημέρες είχε έρθει σε συμφωνία με την εξωκοινοβουλευτική Κεντραριστερά.

Μάλιστα, οι ασφυκτικές πιέσεις της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι αναμένεται να συνεχιστούν τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών.

Το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο που θα έχει ως βασικό θέμα το άνοιγμα στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου αναμένεται να συμπιέσει ακόμα περισσότερο τα διαρκώς φθίνοντα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και να εξαλείψει στα εξ ων συνετέθη το Ποτάμι που δεν βλέπει Βουλή στις επόμενες εκλογές ούτε με κυάλια.

Την ίδια ώρα, οι πιέσεις κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, και από το εξωτερικό, εκεί όπου οι επαφές ΣΥΡΙΖΑ και ευρωσοσιαλιστών τρέχουν πολύ γοργά, με πιο πρόσφατο βήμα τις συναντήσεις που είχαν με την εν λόγω πολιτική ομάδα οι Νίκος Παππάς και Νίκος Ξυδάκης στη Ρώμη.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας θα υπογραμμίσει ότι η σπέκουλα για τις εκλογές και τα μυστικά σχέδια θα επιβεβαιωθούν… το φθινόπωρο του 2019, όταν και θα στηθούν κάλπες στο τέλος της τετραετίας της σημερινής κυβέρνησης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ανδρουλάκης: Τα απογευματινά χειρουργεία είναι ο Δούρειος Ίππος κατάργησης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ

Απαξιωτικός ο Μπάιντεν για τον Τραμπ: «Είμαι ένας ενήλικας που έχει αντίπαλό του ένα εξάχρονο παιδί»

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο υπουργείο Εσωτερικών – Πλήγμα στην εκλογική διαδικασία

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Δημοσκόπηση GPO: Πρώτη η ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...