Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι επτά πυλώνες για το κοινωνικό κράτος και η “κάλυψη” του ΕΚΑΣ

Οι επτά πυλώνες για το κοινωνικό κράτος και η “κάλυψη” του ΕΚΑΣ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τα κοινωνικά της αντανακλαστικά ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης με στόχο να λειτουργήσουν ως αντίβαρο για τις πλέον θιγόμενες κοινωνικές ομάδες επιχειρεί να ξεδιπλώσει η κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να παραθέτει τους επτά βασικούς πυλώνες για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παρέθεσε δέσμη αντισταθμιστικών μέτρων για όσους συνταξιούχους χάνουν το ΕΚΑΣ, υπογραμμίζοντας ότι αυτά θα τεθούν σε άμεση εφαρμογή από τον επόμενο μήνα.

Κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής στη Βουλή ο πρωθυπουργός έκανε έναν σύντομο απολογισμό των δράσεων που έχουν μέχρι στιγμής ολοκληρωθεί, επισημαίνοντας εμφατικά τις βαρύτατες ευθύνες του παλαιού πολιτικού κατεστημένου που “άφησε απροστάτευτη στη δίνη της οικονομικής κρίσης την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία”, προς όφελος όπως τόνισε της διαπλοκής, της διαφθοράς και της ολιγαρχίας.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης η δημιουργία κοινωνικού κράτους και για αυτό επιλέξαμε να αυξήσουμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό. Ο πρώτος πυλώνας του σχεδίου που υλοποιούμε αφορά την αναβάθμιση της Υγείας. Μόνο με τον ΑΜΚΑ κάθε πολίτης ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος μπορεί να απολαμβάνει υπηρεσίες Υγείας σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Θα υπάρξει δημιουργία ολοκληρωμένου και επαρκώς στελεχωμένου Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας, ενώ εντός του 2017 θα έχουμε τις πρώτες μονάδες σε πολλούς Δήμους της χώρας.

Η νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε την ψηφιοποίηση χιλιάδων φακέλων. Ο έλεγχος πλέον θα γίνεται ευκολότερα και αποτελεσματικότερα. Έχει μεγάλη σημασία το κόστος κάθε συστήματος και κυρίως που διοχετεύονται οι πόροι του. Οι προμήθειες φαρμάκων ήταν ένα πεδίο όπου γινόταν “πάρτι” διαφθοράς εις βάρος των πολιτών», τόνισε ο πρωθυπουργός για την αναβάθμιση της Υγείας.

«Ο δεύτερος πυλώνας των παρέμβασεών μας αφορά την Κοινωνική Ασφάλιση. Πετύχαμε την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης, ενώ καταφέραμε να επανεκκινήσει η καταβολή του εφάπαξ που είχε παγώσει από το 2013. Τρίτος πυλώνας είναι η προστασία των κοινωνικά αδύναμων. Εξασφαλίσαμε την δωρεάν μετακίνηση των άνεργων. Από το 2017 ξεκινά το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης. Οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται σε ένα από τα 250 κέντρα για πληροφόρηση και υποστήριξη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ιδιαίτερο βάρος έριξε ο πρωθυπουργός στο θέμα της εργασίας, το οποίο θα τεθεί επί τάπητος και ενόψει της επερχόμενης δεύτερης αξιολόγησης. Δίνοντας το στίγμα της κατεύθυνσης στην οποία κινείται η κυβέρνηση έναντι των ακραίων κύκλων των δανειστών, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «τέταρτος πυλώνας είναι η προστασία της εργασίας και των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αναστροφή της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Επιδίωξή μας η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασία και η αποτροπή των ομαδικών απολύσεων και του λοκ άουτ».

Αναφερόμενος στο μείζον θέμα της ανεργίας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι βασικός στόχος ήταν και παραμένει η επανεκκίνηση της οικονομίας για την ανάσχεση των δυσθεώρατων μεγεθών που παρέλαβε η κυβέρνηση στο 26%. “Ήδη έχει φτάσει στο 23% αλλά γνωρίζουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας” σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Οι εργαζόμενοι πλέον μέσω των συλλογικών τους οργάνων συνεργάζονται απευθείας με το υπουργείο Εργασίας για να αντιμετωπίσουν τις εναντίον τους αυθαιρεσίες.

“Επίσης στηρίξαμε εργαζόμενους στις περιπτώσεις πτώχευσης εταιρειών, που οδήγησαν σε φτωχοποίηση εργαζομένων και απολύσεις” σημείωσε χαρακτηριστικά, παραθέτοντας τα παραδείγματα των ξενοδοχείων Ledra Marriot, Πεντελικού αλλά και εταιριών security.

“Πέμπτος πυλώνας του σχεδιασμού μας είναι η αναδιοργάνωση προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ανεργίας που αν και την βλέπουμε να αποκλιμακώνεται, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας” επανέλαβε.

“Έκτος πυλώνας του σχεδιασμού μας είναι η στεγαστική πολιτική με πρώτο καθήκον την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία και επετεύχθη, καθώς ο νόμος Κατσέλη παραμένει σε ισχύ και προστατεύει δύο στους τρεις δανειολήπτες. Συγκροτούμε φορέα ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωτες ομάδες στέγη» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι θα δοθούν κρατικά διαμερίσματα που γλίτωσαν από τη λαίλαπα των αποκρατικοποιήσεων για τη στέγαση αστέγων.

«Ο έβδομος πυλώνας είναι η Παιδεία. Αρχικά ιδρύονται νέα Ειδικά Σχολεία και νέα τμήματα ένταξης. Διευρύνουμε το πλαίσιο υποστήριξης των σχολείων Γενικής Εκπαίδευσης με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Επίσης τον Σεπτέμβριο ξεκινά η μεγάλη προσπάθεια ένταξης όλων των προσφυγόπουλων που βρίσκονται στην χώρα μας στο εκπαιδευτικό σύστημα».

Αντισταθμιστικά για το ΕΚΑΣ

Πέραν των 7 πυλώνων για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, ο Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμο της εισήγησής του ανακοίνωσε, όπως αναμενόταν, πρωτοβουλία με δέσμη μέτρων τα οποία θα καλύψουν μεγάλο μέρος των απωλειών για τους συνταξιούχους που χάνουν το ΕΚΑΣ, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για μία δέσμευση έναντι των δανειστών που είχε υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

α) Πλήρης απαλλαγή για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση από την φαρμακευτική δαπάνη.

β) Απαλλαγή, για απώλειες από 30 ευρώ από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά Υγείας.

γ) Ένταξη για απώλειες από 110 ευρώ και πάνω στην Κάρτα Αλληλεγγύης.

δ) Διατήρηση ισόποσης παροχής στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%.

ε) Διατήρηση ισόποσης παροχής σε έναν από τους δύο συζύγους, αυτόν με το μικρότερο εισόδημα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ από 29 Απριλίου έως 2 Μαΐου

Κασσελάκης: Γονείς πολλών ανθρώπων και δη βουλευτών πεθαίνουν στα νοσοκομεία επί κυβέρνησης Μητσοτάκη

Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για καθυστερήσεις πληρωμών από τα νοσοκομεία – Πλήρης διάλυση

Έρευνα-χαστούκι στην κυβέρνηση για τις υπηρεσίες υγείας: Αυξάνεται συνεχώς η δυσαρέσκεια των πολιτών

ΣΥΡΙΖΑ: Ενότητα και συστράτευση με τον Τσίπρα δίπλα στον Κασσελάκη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...