Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βόζεμπεργκ προς ΕΕ: Έχετε εναλλακτικό σχέδιο εάν η Τουρκία ακυρώσει τη συμφωνία;

Βόζεμπεργκ προς ΕΕ: Έχετε εναλλακτικό σχέδιο εάν η Τουρκία ακυρώσει τη συμφωνία;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με αφορμή τις πρόσφατες ανησυχητικές εξελίξεις στην Τουρκία και τις τελευταίες απειλητικές δηλώσεις – τελεσίγραφα της τουρκικής κυβέρνησης προς την Ε.Ε. περί ακύρωσης της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου για τους πρόσφυγες, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση σχετικά με την ύπαρξη πιθανού εναλλακτικού σχεδίου της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, εάν τελικά η Τουρκία πραγματοποιήσει τις απειλές της.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής στο γεγονός ότι το ελληνικό σύστημα ασύλου έχει επιβαρυνθεί δυσανάλογα και όλες οι δομές φιλοξενίας προσφύγων στη χώρα έχουν ξεπεράσει τα όρια των δυνατοτήτων τους, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη πλέον η ομαλή υποδοχή και φιλοξενία νεοαφιχθέντων, εάν η Τουρκία ανοίξει ξανά το δρόμο της μαζικής εισροής προσφύγων προς την Ευρώπη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης της Ελίζας Βόζεμπεργκ:

«Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης την 15η Ιουλίου 2016, απειλούν να θέσουν στο περιθώριο την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

»Συγκεκριμένα, η ανάκληση και μη αντικατάσταση των Τούρκων αξιωματούχων, που συνέβαλαν σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές στην ομαλή υλοποίηση της συμφωνίας στο Αιγαίο, καθώς και οι τελευταίες επίσημες δηλώσεις-τελεσίγραφα της τουρκικής κυβέρνησης προς την Ένωση, εγείρουν σοβαρές ανησυχίες περί κατάρρευσης της συμφωνίας, με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας.

»Άλλωστε, και ο ίδιος ο Πρόεδρος Γιούνκερ συμμερίζεται τις ανησυχίες αυτές σε πρόσφατη συνέντευξή του.

»Δεδομένου ότι, α) κατά την εβδομάδα 21-27 Ιουλίου 2016 παρατηρήθηκε αύξηση 64% στις αφίξεις μεταναστών/προσφύγων στην Ελλάδα συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα (14-21 Ιουλίου), β) ότι μόλις 468 μετανάστες έχουν επιστραφεί στην Τουρκία μέχρι τις 27 Ιουλίου στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, με τελευταία επιστροφή στις 16 Ιουνίου 2016 και γ) ότι η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα στα άλλα κράτη μέλη βάσει των ευρωπαϊκών αποφάσεων εξακολουθεί να εφαρμόζεται με πολύ αργούς ρυθμούς, ερωτάται η Επιτροπή:

»Ποιό εναλλακτικό σχέδιο διαθέτει για την επιτάχυνση των μηχανισμών μετεγκατάστασης προσφύγων και την ομαλή υποδοχή των νεοαφιχθέντων, σε περίπτωση ακύρωσης της συμφωνίας, δοθέντος ότι το ελληνικό σύστημα ασύλου και όλοι οι χώροι φιλοξενίας αλλοδαπών στη χώρα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις δυνατότητές τους;».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διπλωματική ένταση: Η Απεσταλμένη του ΟΗΕ για την Κύπρο αποκάλεσε τα κατεχόμενα «τουρκοκυπριακή πλευρά» – Η Νίνα Κασιμάτη κάλεσε την Απεσταλμένη να ζητήσει δημόσια συγγνώμη

Ρήξη Χαμάς-Δικτύων Μουσουλμανικής Αδελφότητας: Αγνοούνται εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν για τη Γάζα

Γιάννης Μανιάτης: Μεγάλο ατόπημα της Κομισιόν – «Δίνει» ελληνικά νησιά στην Τουρκία

Εκτουρκισμός στη Χειμάρρα με την υπογραφή του Βαγγέλη Τάβου: ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ του ισλαμιστικού ιδρύματος «Maarif» στην ελληνική πόλη της Βόρειας Ηπείρου

Πρ. Παυλόπουλος: «Η Τουρκία θέλει να καταπιεί την Κύπρο» – Βλέψεις σε Αιγαίο και Θράκη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Υδρίτες Μεθανίου: Στην ελληνική ΑΟΖ τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη
​Οι υδρίτες μεθανίου, γνωστοί και ως μεθανυδρίτες ή κλειθρίτες, είναι στερεές κρυσταλλικές δομές που σχηματίζονται...