Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σενάρια “καταστροφής” της Ελλάδας από το προσφυγικό – Είναι η Ελλάδα ανίσχυρη;

Σενάρια “καταστροφής” της Ελλάδας από το προσφυγικό – Είναι η Ελλάδα ανίσχυρη;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μια ακύρωση της συμφωνίας Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα, υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν, μιλώντας στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό «DLF» και επισημαίνει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται την Τουρκία».

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ζητά την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και οι Βρυξέλλες του απαντούν πως οφείλει πρώτα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του.

Στις νέες τριβές, πιθανό θύμα να είναι η συμφωνία για το προσφυγικό, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές.

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ζητούν σκλήρυνση της στάσης έναντι της Τουρκίας, μετά και τη σειρά των αντιδημοκρατικών μέτρων που έχει λάβει ο Ερντογάν.

Τι συνέπειες θα είχε όμως για την Ελλάδα μια τέτοια στάση; Ο Γενς Μπάστιαν, οικονομολόγος που ζει στην Ελλάδα και γνωρίζει την κατάσταση (σ.σ. μέσα από τα δικά του μάτια), μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF, απαντά:

«Θα ήταν δύσκολα τα πράγματα για την καθημερινότητα στην Ελλάδα, διότι η Ελλάδα δεν έχει καθόλου χρήματα, ούτε την πολιτική ισχύ, ούτε τα μέσα στην εξωτερική πολιτική ώστε να επιδείξει μεγαλύτερη σκληρότητα απέναντι στην Τουρκία. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια θέση όπου χρειάζεται την Τουρκία κυρίως όσον αφορά το προσφυγικό».

“Το Βερολίνο μπορεί να στηρίξει την Αθήνα γιατί τη χρειάζεται”

Μια πιθανή ακύρωση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό θα σήμαινε την κατάρρευση της Ελλάδας, υποστηρίζει ο Γερμανός ειδικός:

«Η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πριν από την κατάρρευση όσον αφορά το προσφυγικό. Έχουμε 50.000 πρόσφυγες, η καταγραφή αυτών που χρειάζονται άσυλο διαρκεί. Λείπει προσωπικό, λείπουν τα χρήματα, λείπουν οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας. Δεν υπάρχει μια στρατηγική όσον αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Για το λόγο αυτό η Αθήνα βρίσκεται σε μια κατάσταση που εάν ακυρώνονταν η συμφωνία με την Τουρκία θα μετατρεπόταν και πάλι σε χώρα διέλευσης».

Ο Γενς Μπάστιαν πιστεύει πως ένα μικρό μόνον τμήμα της ευρωπαϊκής βοήθειας φτάνει τελικά στην Ελλάδα.

Αλλά δεν είναι μόνο τα χρήματα που λείπουν αλλά και το προσωπικό και η υλικοτεχνική υποδομή. Η Ελλάδα, όπως εκτιμά, είναι πολιτικά και διοικητικά επιβαρυμένη.

«Για το λόγο αυτό η Ελλάδα χρειάζεται υποστήριξη. Το Βερολίνο είναι ένας τέτοιος εταίρος, διότι το Βερολίνο χρειάζεται την Αθήνα στο προσφυγικό. Και η Αθήνα χρειάζεται το Βερολίνο στο θέμα, για παράδειγμα, ενός μελλοντικού κουρέματος του χρέους», μεταδίδει η Deutsche Welle.

Το TRIBUNE λέει:

Να σημειώσουμε εδώ τα εξής: Ότι ένας Γερμανός οικονομολόγος που ζει κι εργάζεται στην Ελλάδα θεωρεί ότι η χώρα μας δεν έχει “τα μέσα στην εξωτερική πολιτική ώστε να επιδείξει μεγαλύτερη σκληρότητα απέναντι στην Τουρκία”, είναι άποψή του και δεν είμαστε υποχρεωμένοι να την αποδεχτούμε ή να την υιοθετήσουμε.

Δεν μπορεί ο “Γερμανός οικονομολόγος” να γνωρίζει ποια είναι τα “ελληνικά μέσα” και πιθανώς να μην τα καταλαβαίνει. Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι η Ελλάδα είναι ανίσχυρη απέναντι στην Τουρκία. Η εκτίμηση ενός Γερμανού μετανάστη στην Ελλάδα για την ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει δα και τόση σημασία.

Επίσης, ενδιαφέρον έχει ότι ο ίδιος αναφέρει “…το Βερολίνο χρειάζεται την Αθήνα στο προσφυγικό. Και η Αθήνα χρειάζεται το Βερολίνο στο θέμα, για παράδειγμα, ενός μελλοντικού κουρέματος του χρέους”. Εάν θυμόμαστε καλά η “σύνδεση” του προσφυγικού με την οικονομία θεωρούνταν από το Βερολίνο και τα ντόπια πολιτικά παπαγαλάκια τους ως πράγμα “απαράδεκτο” και “καταστροφικό”.

Τι έγινε τώρα; Μετά τις δηλώσεις Λιου για τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις εξαιτίας αυτής της σημασίας, άρχισε το Βερολίνο να “αλλάζει” τροπάρι; Για αυτό σιωπά η καγκελαρία; Για αυτό δεν ακούμε κουβέντα από τα ντόπια φερέφωνα, δημοσιογραφικά και πολιτικά;

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η «Γαλάζια Πατρίδα» θα διδάσκεται στα τουρκικά σχολεία – «Αποδίδει» ο κατευνασμός Μητσοτάκη

Αναποτελεσματικές οι κυρώσεις σε Ρωσία και Ιράν

Η Γερμανία αντιτίθεται στη δήμευση περιουσιακών στοιχείων του Κρεμλίνου λόγω των φόβων για αγωγές

Δολοφονήθηκαν δύο Ουκρανοί στρατιώτες στη Γερμανία

Οι Ρώσοι βγάζουν στο σφυρί σπίτια Ουκρανών προσφύγων στα κατεχόμενα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...