Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στο φουλ οι μηχανές στο Μαξίμου: Άτυπο υπουργικό για δύο μέτωπα

Στο φουλ οι μηχανές στο Μαξίμου: Άτυπο υπουργικό για δύο μέτωπα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένας μικρός πανικός επικρατεί στο Μαξίμου από την πρώτη ημέρα επιστροφής στην… κανονικότητα, καθώς από το πρωί της Δευτέρας λαμβάνουν χώρα απανωτές συσκέψεις για όλα τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστική είναι η φράση στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού για το πυρετώδες κλίμα που επικρατεί στην Ηρώδου Αττικού, «όποιος βρίσκει κάποιον μέσα στους διαδρόμους του Μαξίμου τον καλεί σε σύσκεψη».

Οι πυρετώδεις προετοιμασίες στο κυβερνητικό επιτελείο συνοψίζονται στα δύο μεγάλα μέτωπα (και αρκετά μικρότερα) στα οποία καλείται να ανταπεξέλθει η κυβέρνηση.

Από τη μία πλευρά είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ και από την άλλη στο εξωτερικό πεδίο, οι απανωτές διεθνείς επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός αρχής γενομένης από τη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Παρίσι την Πέμπτη, από τις οποίες το Μαξίμου προσδοκά να βγει με σημαντικά οφέλη τόσο για το μέτωπο της οικονομίας και του χρέους, όσο και για την προσφυγική κρίση.

Η καθιερωμένη σύσκεψη της Δευτέρας, η οποία θα διεξαχθεί σήμερα αναμένεται να αποτελέσει και ένα άτυπο υπουργικό συμβούλιο για να εξεταστεί η πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου και να χαραχθούν οι επόμενες κινήσεις αλλά και οι στόχοι της κυβέρνησης.

Οι συσκέψεις που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με στενούς συνεργάτες του τη Δευτέρα ήταν «τεχνικού επιπέδου», καθώς επί της ουσίας προετοιμάστηκε η ατζέντα για τη σημερινή σύσκεψη.

Παράλληλα, την πόρτα του Μαξίμου πέρασε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ενημέρωσε για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας και των προαπαιτούμενων, καθώς στις 29 του μήνα συνεδριάζει το EuroWorking Group που θα κρίνει την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς επίσης θα δώσει ένα σαφές στίγμα των προθέσεων των δανειστών ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης για τα εργασιακά.

Για το μέτωπο της ΔΕΘ και την προετοιμασία των εξαγγελιών Τσίπρα, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον τονίζουν ότι θα τεθούν επί τάπητος οι προτάσεις των υπουργών για το εκάστοτε χαρτοφυλάκιο, προκειμένου η παρουσία του στη Θεσσαλονίκη να συνοδευθεί από κυβερνητικές παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής υπέρ των ασθενέστερων.

Μείζον ωστόσο ζητούμενο για την Ηρώδου Αττικού είναι να παρατεθούν όλοι οι στόχοι του νέου έτους ενώπιον των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και να σπάσει το στερεότυπο της «αποξένωσής» τους από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Στο μέτωπο των διεθνών επαφών, το επιτελείο Τσίπρα «ποντάρει» πολλά τόσο στην πρωτοβουλία Τσίπρα για σύνοδο των μεσογειακών χωρών με στόχο τη δημιουργία ενός μετώπου του ευρωπαϊκού Νότου, όσο και στους διαύλους επικοινωνίας με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Έτσι, πριν τη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα, η οποία θα έχει ως βασικό θέμα την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit, ο πρωθυπουργός θα μετέχει στη συνάντηση των Σοσιαλιστών ηγετών στο Παρίσι ως παρατηρητής και εν συνεχεία στις 9 Σεπτεμβρίου θα υποδεχθεί τους επικεφαλής των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα.

Το στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι δεν είναι άλλο από την επιρροή μέσα από ατζέντα σοσιαλιστών της συζήτησης για την κοινωνική αναπτυξιακή διάσταση της Ευρώπης, ζητούμενο το οποίο έρχεται σε σύγκρουση με τις πολιτικές που υπαγορεύει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Βερολίνο.

Ένα από τα θέματα που θα επιχειρήσει να θέσει η Αθήνα είναι να μην συνυπολογίζονται αναπτυξιακές δαπάνες στα ελλείμματα, προκειμένου να τονωθεί η αναπτυξιακή προοπτική της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ωστόσο, το εγχείρημα μονάχα εύκολο δεν είναι, καθώς συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν παραγνωρίζουν τον κατακερματισμό της ευρωομάδας των σοσιαλιστών, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο του πρωθυπουργού.

Οι στόχοι για τις επικείμενες επαφές του πρωθυπουργού θα αναλυθούν εκτενέστερα και στη σημερινή σύσκεψη στο Μαξίμου, ωστόσο δεδομένο θεωρείται ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση αποσκοπεί σε ένα συμμαχικό μέτωπο με οφέλη τόσο για το χρέος και το μέτωπο της οικονομίας όσο και για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, που θα αποτελέσει και το βασικό αντικείμενο του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές, στο Μαξίμου σημειώνουν για το θέμα της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών πως η διαδικασία προχωρά κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις, γεγονός στο οποίο αποδίδουν και πολλές επιθέσεις μερίδας του Τύπου.

Τέλος, με ιδιαίτερη προσοχή παρατηρούν τις εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ με αφορμή την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και τις γερμανικές αποζημιώσεις. Αν και σε πηγαδάκια κάνουν λόγο για «γκέλες» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο κυβερνητικό επιτελείο δεν υπεισέρχονται στα εσωκομματικά της ΝΔ, εκτιμώντας ωστόσο ότι η γαλάζια εσωστρέφεια λειτουργεί προς όφελος της κυβέρνησης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Πιστόριους λέει ότι η Ρωσία γεμίζει τις αποθήκες της με όπλα – Μπορεί να ετοιμάζει κάτι μεγαλύτερο;

Γερμανία: Συνελήφθη συνεργάτης Ευρωβουλευτή του AfD για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

23 Απριλίου 2010: Ο Παπανδρέου υπέταξε την Ελλάδα στο μνημόνιο με διάγγελμα από το Καστελλόριζο

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Γερμανία: Οι μουσουλμάνοι μαθητές θεωρούν σημαντικότερο το Κοράνι από τους νόμους του γερμανικού κράτους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...