Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Στόχος μας ένα πιο παραγωγικό, ειρηνικό και ανθρώπινο μέλλον

Τσίπρας: Στόχος μας ένα πιο παραγωγικό, ειρηνικό και ανθρώπινο μέλλον
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Η πρωτοβουλία της Μεσογειακής Συνόδου δεν αποβλέπει στην αναδιανομή πολιτικής ισχύος αλλά σε ένα καλύτερο, πιο παραγωγικό, πιο ειρηνικό και πιο ανθρώπινο μέλλον. Και αυτό ενδιαφέρει την Ευρώπη στο σύνολό της».

Αυτό τονίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός λίγες ώρες πριν τη συνάντηση στο Ζάππειο σε συνέντευξη του στο euractiv.com.

Όπως λέει ο πρωθυπουργός, «πρόθεσή μας είναι να συνεργαστούμε και να συντονιστούμε καλύτερα, ώστε να γίνει η ατζέντα της Μεσογείου, συστατικό κομμάτι της ευρωπαϊκής ατζέντας. Και αυτό είναι μια καθαρά φιλοευρωπαϊκή κίνηση».

«Έχω κάθε λόγο να είμαι αισιόδοξος ότι η ευρωμεσογειακή συνάντηση στην Αθήνα θα είναι παραγωγική και θα καταλήξει σε θετικά αποτελέσματα όχι μόνο για εμάς, αλλά για την πορεία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» , επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Τονίζει παράλληλα ότι «οι ευρωμεσογειακές χώρες μπορούν και πρέπει να έχουν αυξημένο λόγο, να αναζητήσουν κοινές θέσεις και βηματισμό στη συζήτηση για την πορεία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, με δεδομένο ότι η οικονομική στασιμότητα, τα προβλήματα κοινωνικής συνοχής, η έξαρση του ευρωσκεπτισκισμού και του απομονωτισμού, η ενίσχυση ακροδεξιών λαϊκιστικών φαινομένων, είναι ζητήματα που δεν μπορούμε να προσπερνάμε».

«Θεωρώ ότι ανεξάρτητα από την πολιτική προέλευση του καθενός από εμάς, το έδαφος για κοινή δράση υπάρχει», λέει ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώ αναφέρεται στην ανάγκη να δοθεί νέα ώθηση στην ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση, να αντιμετωπιστούν κρίσιμα προβλήματα κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, να προωθηθούν λύσεις ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας, να υπάρξει μια ενιαία, ανθρωπιστική και αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Αυτά όμως, όπως σημειώνει, δεν είναι προβλήματα μόνο των χωρών που θα συναντηθούν στην Αθήνα, είναι προβλήματα που αφορούν την Ευρώπη στο σύνολό της και γι΄αυτό θα αναζητείται η δυνατότητα να εμπλουτιστεί η ευρωπαϊκή ατζέντα με κοινές θέσεις.

Ο κ.Τσίπρας σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι η πρωτοβουλία για τη συνάντηση της Αθήνας δεν επιδιώκει να προκαλέσει ρήγματα και συγκρούσεις στην Ευρώπη ή να διχάσει πολιτικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αντίθετα, όπως δηλώνει, επιδιώκει να το ενώσει και να το ενισχύσει.

«Πιστεύω ότι πρωταρχικός στόχος όλων μας είναι περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη κάτι που αποτελεί σήμερα το μεγάλο ζητούμενο και πρέπει να υπάρξουν νέες συγκλίσεις, που θα υπερβαίνουν τα όρια των ευρωπαϊκών πολιτικών οικογενειών», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα, κινείται προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεχίζουν να εφαρμόζουν με συνέπεια αυτά τα οποία έχουν συμφωνήσει.

«Η προσφυγική κρίση μας αφορά όλους και όλοι είμαστε υπεύθυνοι για την ανθρωπιστική και αποτελεσματική της διαχείριση», σημειώνει.

«Η Ελλάδα υλοποιεί με συνέπεια όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, ώστε να υπάρξει οριστική έξοδος από αυτή την κρίση και θα πρέπει να υλοποιήσει και η άλλη πλευρά τις δεσμεύσεις της, που αφορούν σε συμφωνία για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας ενώ επαναλαμβάνει ότι το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό για τη χώρα μας και είναι εθνικής σημασίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Όποιος κλείνει τραπέζι σε εστιατόριο και δεν πάει πληρώνει

DW: H Ευρωπαϊκή Ένωση αγοράζει ακόμα ρωσικό αέριο και γεμίζει τα ταμεία του Πούτιν

Αναποτελεσματικές οι κυρώσεις σε Ρωσία και Ιράν

Η Γερμανία αντιτίθεται στη δήμευση περιουσιακών στοιχείων του Κρεμλίνου λόγω των φόβων για αγωγές

Δολοφονήθηκαν δύο Ουκρανοί στρατιώτες στη Γερμανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...