Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στη Μπρατισλάβα ο Τσίπρας έτοιμος να δώσει τη μάχη κατά της λιτότητας

Στη Μπρατισλάβα ο Τσίπρας έτοιμος να δώσει τη μάχη κατά της λιτότητας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ευρωπαϊκή Ένωση,

Αφήνοντας πίσω του τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης χωρίς απώλειες και με τους θεσμούς στην Αθήνα για την αξιολόγηση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός στρέφει την προσοχή του στην πιο κρίσιμη ίσως στην Ιστορία της ΕΕ Σύνοδο στη Μπρατισλάβα στις 16 Σεπτεμβρίου.

Έχοντας συγκαλέσει για πρώτη φορά την Διάσκεψη Κορυφής του Med Group στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίου με πλήρη επιτυχία, δεν χωράει αμφιβολία, ότι πηγαίνει στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, πιο προετοιμασμένος από ποτέ.

Οι τρεις κορυφαίες συναντήσεις που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες, Διάσκεψη για την Ασφάλεια και την Σταθερότητα που συγκάλεσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, το Med Group και η Συνάντηση στην Αθήνα των Σοσιαλιστών Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αποτελούν μια αναμφισβήτητη επιτυχία της Ελλάδας με ισχυρό αντίκτυπο διεθνώς και ειδικότερα στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης.

Τα γεγονότα αυτά παρότι αποσιωπήθηκαν από τα εγχώρια media, αναγνωρίστηκαν και έτυχαν μεγάλης δημοσιότητας από τον διεθνή Τύπο, ενώ η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» το είδε ως απειλή για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Στην Μπρατισλάβα, ξεκινά η μάχη για την σωτηρία ή την διάλυση της Ευρώπης και η σύγκληση της Διάσκεψης του Med Group αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν ληφθεί υπόψη ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή το προσφυγικό και το Brexit, πραγματοποιήθηκαν διάφορες διασκέψεις ευρωπαϊκών κρατών.

Ορισμένες μάλιστα εξ αυτών, όπως για παράδειγμα των χωρών του Βίζεγκραντ, επέφεραν πλήγμα στην Ενωμένη Ευρώπη καθώς ενίσχυσαν την πολιτική των κλειστών συνόρων, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας.

Στο Ζάππειο, όπου έγινε η Διάσκεψη κι από το πλαίσιο που έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, γίνεται απολύτως σαφές πως ο ευρωπαϊκός Νότος επιθυμεί να ενώσει τις δυνάμεις του ενάντια στον λαϊκισμό, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος.

Κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην Σύνοδο της Ρόδου, από τις Ευρωπαϊκές κι Αραβικές χώρες που συμμετείχαν.

Ταυτόχρονα προκρίνει τον δρόμο της ανάπτυξης, σε αντιδιαστολή με την πολιτική της λιτότητας, για την αντιμετώπιση των κορυφαίων προβλημάτων της φτώχειας και της ανεργίας, κάτι που επισημάνθηκε και στην συνάντηση των Σοσιαλιστών Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο κείμενο συμπερασμάτων.

Το πολιτικό στίγμα του Med Group και των κινήσεων της Ελληνικής Διπλωματίας, βρίσκονται στον αντίποδα των πολιτικών που προωθούνται από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες ή εφαρμόζονται σήμερα στην Ε.Ε.

Η Ελληνική Κυβέρνηση και οι συμμετέχοντες στις πρωτοβουλίες της ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι στις προθέσεις τους μια διαιρεμένη Ευρώπη ή η δημιουργία ενός λόμπι κρατών που θα κινούνται εναντίον κάποιων άλλων, αλλά η αποκατάσταση και ενίσχυση της ενότητας και της δημοκρατίας στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Κανείς δεν περιμένει φυσικά αυτό να γίνει ανώδυνα και χωρίς συγκρούσεις, όμως το σημαντικό είναι να υπηρετηθεί ο στόχος της ενωμένης και δημοκρατικής Ε.Ε.

Σίγουρα οι διακηρύξεις δεν επαρκούν πολλές φορές για να γίνουν και πράξη.

Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ένας δρόμος, που συν-χαράζεται και από την Ελληνική Κυβέρνηση πλέον, που αναλαμβάνει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, με διεθνές ενδιαφέρον κι όχι στείρο εσωστρεφή απομονωτισμό.

Σπύρος Σιδέρης στο Independent Balkan News Agency

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Διεθνή διάσκεψη με κεντρικό θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών ανακοίνωσαν το «Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα» και το «Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ»

Ο Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την πατριωτική Συμφωνία των Πρεσπών

ECOFIN: Εγκρίθηκε η άμεση εκταμίευση 1,89 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Η Ουγγαρία λέει «όχι» σε κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε τηλεφωνικά με τον Ζόραν Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Φωτιά Μάτι: Έτσι στοχοποίησαν την ΑΘΩΑ Ρένα Δούρου και μια προαναγγελθείσα πρωτοφανής έφεση
Η Ρένα Δούρου σεβόμενη το μέγεθος της τραγωδίας και τον πόνο των συγγενών των θυμάτων...