Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκουρλέτης: Εργαλείο ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός

Σκουρλέτης: Εργαλείο ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου προκύπτει από τις διαβουλεύσεις που έγιναν την Τετάρτη στη Σόφια, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας από κοινού με την κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού, (ICGB) στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της διαδικασίας Market Test για τον IGB, που περιλαμβάνει την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από εταιρίες που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τον αγωγό και να δεσμεύσουν χωρητικότητα σε αυτόν. Σήμερα προέκυψε ότι στη δεύτερη φάση εμφανίστηκαν άλλες τέσσερις εταιρίες, πέρα από τις 9 που είχαν συμμετάσχει τον Απρίλιο στην πρώτη φάση και είχαν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον.

Όπως επισήμανε η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πέτκοβα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Σκουρλέτη, η διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ προσέθεσε ότι ο βουλγαρικός και ο ελληνικός διαχειριστής συστήματος φυσικού αερίου εκπονούν τώρα κανόνες ώστε οι εταιρείες αυτές να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση με τήρηση όλων των απαιτήσεων για διαφάνεια και ισότιμη συμμετοχή.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Stara Zagora. Έχει μήκος 180 χλμ. και μεταφορική ικανότητα 3 δισ. κυβικών μέτρων αερίου τον χρόνο με δυνατότητα επαύξησης στα 5 δισ.

«Ο αγωγός φυσικού αερίου IGB θα αποτελέσει ένα αξιόλογο εργαλείο ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών μας και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε στην παρέμβασή του ο κ. Σκουρλέτης.

«Οι αλλαγές στην ενεργειακή «γεωγραφία» –προσέθεσε- συμβαίνουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε, και το γεγονός ότι έχουν ήδη ξεκινήσει από την Ελλάδα οι εργασίες κατασκευής του αγωγού TAP, με τον οποίο μπορεί να συνδεθεί ο IGB, ενισχύει τις προσπάθειές μας γι’ αυτή τη νέα διασύνδεση Ελλάδας- Βουλγαρίας.

Ο TAP είναι ένα εξαιρετικό ενεργειακό γεγονός που εμπλέκει πολλές χώρες και εγκαινιάζει μια νέα εποχή για την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Πάνω σε αυτή την γερή ενεργειακή βάση μπορούν πολλά σχέδια να αναπτυχθούν, μεταξύ αυτών και ο IGB, ώστε να δημιουργηθεί η πανευρωπαϊκή υποδομή του αύριο στον τομέα του φυσικού αερίου».

“Φυσικό πλεονέκτημα του IGB είναι η προοπτική των διασυνδέσεών του με άλλα σχεδιαζόμενα έργα”

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι ένα «φυσικό» πλεονέκτημα του IGB είναι η προοπτική των διασυνδέσεών του με άλλα σχεδιαζόμενα έργα, προκειμένου να πολλαπλασιαστεί το όφελος της πολλαπλότητας των πηγών και των οδεύσεων και ένα από αυτά τα πιθανά έργα είναι ο πλωτός Τερματικός Σταθμός (FSRU) Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, στην Αλεξανδρούπολη.

«Σ’ αυτό το σημείο, όπου οι ενδιαφερόμενες εταιρίες εξετάζουν την προοπτική αυτού του έργου, ώστε να φανεί η δυνατότητα υλοποίησής του, θα πω μόνο ότι έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από πολλές χώρες για τη διακίνηση LNG από τις υπάρχουσες υποδομές της Ελλάδας, τον τερματικό σταθμό στην Ρεβυθούσα, όσο και από το FSRU της Αλεξανδρούπολης. Κι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για όλα όσα σχεδιάζουμε από κοινού, αλλά και ξεχωριστά για την αναβάθμιση του ρόλου των χωρών μας στη διαμετακόμιση φυσικού αερίου», σημείωσε ο υπουργός.

Ο κ. Σκουρλέτης χαιρέτισε την κοινή διακήρυξη των τεσσάρων κρατών και των αντίστοιχων διαχειριστών των δικτύων φυσικού αερίου, Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Ουγγαρίας, καθώς και του μελλοντικού διαχειριστή του αγωγού IGB, της εταιρίας ICGB, στην Βουδαπέστη στις 8 Σεπτεμβρίου, για την προώθηση του Κάθετου Διαδρόμου φυσικού αερίου, ο οποίος θα καλύπτει και άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Σημείωσε ακόμη ότι αυτή την περίοδο, γίνονται από τους Διαχειριστές οι απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση και της φυσικής ανάστροφης ροής προς την Βουλγαρία μέσω του υφιστάμενου αγωγού διασύνδεσης των δύο χωρών, έργο που έχει προσελκύσει ήδη το ενδιαφέρον εταιριών.

Η κ. Πέτκοβα ανέφερε ότι η υλοποίηση του διασυνδετήριου αγωγού με την Ελλάδα έχει στρατηγική σημασία όχι μόνο για τις δύο χώρες και την περιοχή μας, αλλά και για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Η διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών των ενεργειακών προμηθειών αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες για τη βουλγαρική κυβέρνηση και είναι σημαντική για δύο τουλάχιστον λόγους: Επειδή σημαίνει ασφάλεια των προμηθειών ενέργειας, όχι μόνο για τη Βουλγαρία, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Δεύτερον, επειδή σημαίνει ανταγωνισμό και βιωσιμότητα», τόνισε συγκεκριμένα στην ομιλία της. Ανακοίνωσε επίσης ότι ίσως μέχρι το τέλος του μηνός θα είναι έτοιμος ο διασυνδετήριος αγωγός με τη Ρουμανία ενώ καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες για την υλοποίηση των σχεδίων διασυνδετήριων αγωγών και με την Σερβία και την Τουρκία.

Η κ. Πέτκοβα επανέλαβε ότι η βουλγαρική κυβέρνηση εξετάζει τη συμμετοχή της στο σχέδιο του σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη με μερίδιο έως 25%. Για το σκοπό αυτό έχει συσταθεί ομάδα εργασίας που εξετάζει τις τεχνικές και οικονομικές παραμέτρους και θα υποβάλει πόρισμα ως το τέλος Οκτωβρίου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Καύσιμα: Τιμές-φωτιά με πάνω από 2 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη σε 15 περιφέρειες και νησιά

DW: Ιράν εναντίον Ισραήλ – Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Πρεσβευτής Ισραήλ στην Αθήνα: Η Τουρκία παίζει καταστροφικό ρόλο στον πόλεμο με τη Χαμάς

«Φουσκωμένοι» λογαριασμοί ρεύματος: Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές που διαφωνούν

Η Τουρκία στην «πυρηνική εποχή» – Ενεργοποιείται αντιδραστήρας που κατασκεύασαν Ρώσοι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...