Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κοτζιάς: Η Ελλάδα, βασικός πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή

Κοτζιάς: Η Ελλάδα, βασικός πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η ελληνική Πολιτεία, βρίσκεται στο πλευρό του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, στηρίζοντας το έργο του, τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τελευταία έκδοση της εφημερίδας «ΝΕΟ ΦΩΣ» Καΐρου, ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με αφορμή την 4η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, παρουσία των ηγετών των τριών χωρών, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Αναστασιάδη.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, μιλώντας στην ομογενειακή εφημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, επεσήμανε την εξέχουσα σημασία αυτής της συνάντησης Κορυφής για τον Ελληνισμό της «Χώρας του Νείλου», υπογραμμίζοντας ότι αυτός ο μηχανισμός συνεργασίας, μεταξύ των τριών χωρών, είναι «εξαιρετικά σημαντικός για την ασφάλεια, την πρόοδο και την ευημερία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, καθώς οι ισχυροί δίαυλοι συνεργασίας και συνεννόησης με το Κάιρο, λειτουργούν ενισχυτικά ως προς την προστασία των ελληνικών κοινοτήτων και των εκκλησιαστικών μας Αρχών στην Αίγυπτο».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά:

Ερ: Κ. τπουργέ των Εξωτερικών, τι προσδοκά η Αθήνα από την 4η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου;

Απ: Με την 4η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου, επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά η πολιτική βούληση των τριών κρατών να ενισχύσουν τις βάσεις της τριμερούς συνεργασίας τους, που δεν στρέφεται εναντίον τρίτων, αλλά και η κοινή δέσμευσή τους για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην ανατολική Μεσόγειο. Οι χώρες μας, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά σε περιοχές κρίσεων, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα τρίγωνο συνεργασίας με θετική προστιθέμενη αξία όχι μόνο για τις ίδιες, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, που χρειάζεται σταθεροποιητικές πρωτοβουλίες και συνεργασίες.

Η Ελλάδα, ως ένας βασικός πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, προσέρχεται σε αυτή τη Σύνοδο, αποδεικνύοντας την ετοιμότητά της να συμβάλει στην αντιμετώπιση των κρίσεων αυτών σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Παράλληλα, υπογραμμίζει τη δέσμευσή της να προωθήσει αποτελεσματικά συγκεκριμένα έργα και προγράμματα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια, η τεχνολογία, ο πολιτισμός και ο τουρισμός συμπεριλαμβανομένης και της ενίσχυσης της τριμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας.

Ερ: Ποια θα μπορούσε να είναι η σημασία – στην πράξη – της Συνόδου αυτής για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό;

Απ: Ειδικότερα για την Ελλάδα και την Αίγυπτο, δύο χώρες που είναι φυσικοί στρατηγικοί εταίροι στην περιοχή και που ήδη συνεργάζονται στενά σε διεθνές επίπεδο, η Σύνοδος αυτή αποτελεί έναν ακόμα πρόσφορο δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, προς όφελος και των δύο λαών.

Στην πράξη, πρόκειται για έναν ακόμα μηχανισμό συνεργασίας, ο οποίος επιβεβαιώνει τις στενές μας σχέσεις με την Αίγυπτο. Το στοιχείο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ασφάλεια, την πρόοδο και την ευημερία του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, καθότι οι ισχυροί δίαυλοι συνεργασίας και συνεννόησης με το Κάιρο, λειτουργούν ενισχυτικά ως προς την προστασία των Ελληνικών Κοινοτήτων και των εκκλησιαστικών μας Αρχών στην Αίγυπτο.

Ερ: Ποιο είναι το μήνυμά σας για τον Ελληνισμό του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας;

Απ: Η μακραίωνη ελληνική παρουσία -του πατριαρχείου Αλεξανδρείας και των ελληνικών κοινοτήτων – στην Αίγυπτο είναι αποτέλεσμα, όχι μόνο της συνύπαρξης δύο χωρών στον ίδιο γεωστρατηγικό χώρο, αλλά και της κοινής ιστορικής διαδρομής τους.

Ο Ελληνισμός της Αιγύπτου λειτουργεί ιστορικά ως γέφυρα φιλίας μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας. Μπόλιασε και ευεργέτησε την ελληνική κοινωνία με το δυναμισμό και τον κοσμοπολιτισμό του, ενώ παράλληλα συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της Αιγύπτου, διατηρώντας την ελληνική του ταυτότητα.

Βασική και διαχρονική επιδίωξη της Ελληνικής Πολιτείας είναι η ολόθερμη στήριξή του, η προστασία του, καθώς και η ενίσχυσή του και προβολή της δράσης του. Θα είμαστε πάντα δίπλα σας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ελληνοαμερικανοί βουλευτές ζητούν να εμποδιστεί ένας ισλαμιστικός στολίσκος με προορισμό τη Γάζα

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Ανδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης ψηφοθήρας με τον Μπελέρη και η Ντόρα βάζει το Κόσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Ο Ερντογάν αφού συνάντησε τον τζιχαντιστή Χανίγιε μετά είδε και τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...